onsdag 23 april 2008

Topptungt försvar

Man kan idag läsa att man kanske kommer lägga ner stora delar av det försvar som finns kvar.

Inget luftvärn, inget flyg norr om Vänern etc.

Jag förstår det delvis, försvaret ska inte vara en glesbygdssatsning eller fördelningspolitik även om det har stora fördelar med att förlägga förband till glesbygden. Det ska inte heller vara regionalpolitik. Antingen finns det en militär tanke bakom att ha ett förband på en plats eller så gör det inte. Man driver nu vidare tesen att Sverige inte kommer utsättas för ett närliggande hot inom överskådlig framtid genom att göra oss i det närmaste oförsvarade.

Att man stenhårt satsar på att insatsförsvaret inte kommer behöva luftvärn tycker jag känns naivt, eller tänker vi att något annat europeiskt land ställer upp där?

Men det mest givna var ju att högkvarteret inte kommer spara in på något, för något år sedan hörde jag skämtet "Sverige har 13 artelleripjäser och 12 generaler", nu har vi snart ändrat det till att "Sverige har 5 förband och 12 generaler". Det känns väldigt bisarrt att försvaret är så topptungt som det är, men det kanske blir så om man har en organisation som är van vid att kunna köra över sin budget och sen be om, och få mer pengar.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1167347.svd

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är värre än så. vi har över fyrtio generalspersoner. de 12-13 du pratar om är troligen enbart från armén. Sen tillkommer flottan och flyget... Vi har idag fler generalspersoner än kompanichefer i aktiv tjänst.