måndag 14 april 2008

Muslimer känsligare än andra?

I SvD kan man idag läsa att en trave Nederländska bolag eventuellt kommer att stämma en konstnär som gjort en film där man låtsas bränna koranen även om han själv säger att det är en telefonkatalog. Han säger även "Bränna koranen kan ni bara göra själva" i filmen. Filmen är hur som helst väldigt kritisk på ett näsan barnsligt sätt.

Nu är då en trave bolag rädda för att de kommer bojkottas enligt metoden "guilty by association". Samtidigt har vi Egypten som försöker införa lagar i Sverige om att vi inte ska få håna koranen eller Islam.

Samtidigt har vi en enorm grupp muslimer som är precis som alla andra, de tycker på sin höjd att han är tramsig (vilket jag håller med om). Men en liten skrikande hårdför kärna som vill förbjuda alla motstridiga åsikter, lite som Europa under medeltiden.

Vad tycker jag då? Att man inte ska göra filmen för att man är rädd för konsekvenserna? Nej, jag tycker vi ska utnyttja vår yttrandefrihet och stå upp för den som Danmark gjorde när de vägrade att be om ursäkt för vad som publicerats. Samtidigt behöver man kanske inte gå in för att provocera. Det sänker oss bara till extremisternas nivå och att bränna koranen känns mest barnsligt.


Egypten vill kriminalisera islamofobi:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1111527.svd

Orimilgt att se muslimer som våra småsyskon:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1127849.svd

Inga kommentarer: