lördag 19 april 2008

Syrrorna strejkar kanske

I mångt och mycket håller jag med sjuksystrarna, lång utbildning, låg lön och usel löneutveckling (jag tror min ingångslön var över deras slutlön, bara det är ju ett skämt). Beror det på att det framförallt är kvinnor inom vården?

Kanske.

Beror det på att man under lång tid bara haft en arbetsgivare som kunnat diktera villkor?

Definitivt

Oavsett vilket arbete man undersöker så ligger statlig/kommunal tjänst ett par tusenlappar under den privata sektorn. Mycket på grund av de inte är lika konkurensutsatta.

Tydligen har deras fack jobbat för större individuell och decentraliserad lönesättning, men detta leder tydligen till orättvisor (?). Är det orättvist att en kompetentare syrra får mer betalt? Att en som jobbar hårdare får mer betalt?

Det tycker inte jag.


http://www.aftonbladet.se/ledare/skolavard/article2279183.ab

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sjuksköterskorna är verkligen ojust utnyttjade. I fråga om sjuksköterskornas löner är det skillnad beroende på arbetsgivare. Lönenivåerna för denna profession inom landstingen är löjliga. Till och med vissa avdelningschefer har en lön som är sämre än 25000 kr i månaden. Att allt fler klinikchefer är sjuksköterskor beror väl på att de gör ett lika bra jobb som läkare, men bara kostar en tredjedel. Sjuksköterskelönerna kan vara en fråga om den svenska sjukvårdens vara eller inte vara. Det handlar om att eventuellt inte sänka landstingsskatten och kunna fortsätta erbjuda sjukvård för samtliga medborgare, eller att patienterna måste betala dyrt för att kunna få vård.

Kristian Svensson sa...

Håller med dig i din blogg, men det har en missvisande överskrift.

Det är sjuksköterskorna - inte syrrorna som strejekar.... även resten av meddlemarna i vårdförbundet - biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är uttagna i strejk

Anna sa...

Det är fel att Vårdförbundets medlemmar ska betala sjukvården med sina låga löner. De besitter en hög kompetens och arbetar dygnet runt oavsett om det är en vanlig måndag eller julafton. Argumentet att om lönerna höjs så finns inte pengar kvar till sjukvården är gammal och utnött. Höj lönerna, ge betalt för kompetens och lägg inte skulden på Vårdförbundets medlemmar om omprioritering av pengar måste ske.
Förbundets medlemmar har en unik kompetens som ska synas även gällande lön. Höj ingångslönen och se till att det finns en rimlig löneutveckling. En utpekad grupp ska inte finansiera sveriges välfärd.