onsdag 3 september 2008

Subventionerad finkultur

Finkultur, teater, dans och opera är bäst om den går back verkar det som.

Man ska uppträda i dyra lokaler som man helst inte ska fylla och finast blir det om man ger bort biljetterna. Jag har tidigare skrivit vad jag tycker om att de ger bort biljetterna. Nu ser man ännu tydligare hur lätt det är. Norrdans får över 2000kr per biljett de säljer i bidrag, vän av ordning tänker ju då att biljettpriset måste vara runt 2000kr om inte mer. Är det så? Nej, det är 66kr. Man är alltså helt beroende av bidrag, biljettpriset är egentligen helt meningslöst. Man hade lika gärna kunna ge bort fribiljetter till alla som eventuellt ville se.

Kungliga Operan är dyrast för skattebetalarna och där kostar en biljett från 160kr - 690kr (ordinarie pris, föreställningen Askungen, slumpat datum). Samtidigt pytsar då staten in 1839kr per besökare. Återigen, du betalar inte ens hälften av biljettpriset. Vi har alltså verksamheter som är helt beroende av bidrag, pengarna man får in från biljetterna spelar inte en speciellt stor roll. De är mer för syns skull helt enkelt. Ja då kan man ju faktiskt syssla med en förlegad konstform.

Jag har ett förslag, betala vad det kostar, lägg 100% av kostnanden på biljetterna. Ta inte mina skattepengar och ge bort till andra välmående människor. Jag kan acceptera att man ger lite bidrag till ensamstående mammor, arbetslösa, studenter, skolor. Men jag accepterar INTE att ni ger mina pengar till en fisförnäm kulturelit. Om ni nu ändå tänker göra det kan ni väl först se till att vägarna är cyklingsbara? Redan i Hagaparken finns det enorma hål i asfalten, vanliga vägar är fruktansvärt grova och skakiga att åka på.

http://magnustycker.blogspot.com/2008/06/mste-kultur-vara-olnsam.html

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1656477.svd

1 kommentar:

joakim sa...

Håller med dig helt. Kulturarbetarna som ofta är vänstermänniskor lurar av skattebetalarna deras pengar. Snacka om egoister. Vadå vi ska göra vad vi vill och du ska bara betala och hålla käften.