fredag 13 juni 2008

Måste kultur vara olönsam?

I gårdagens DN kunde man läsa att en teaterbiljett kostar besökaren runt 250kr och staten 800kr. Besöket kostar alltså mig som skattebetalare mer än vad det kostar för personen som får se föreställningen. Redan där har något gått riktigt snett. Kan man inte bedriva verksamheten på en rimlig bas där utgifterna matchas av intäkterna så ska man lägga ner, framförallt om över 75% av intäkterna är bidrag.

Vad som är ännu mer upprörande är att skådespelarna blir upprörda om de får spela inför en tom salong och därför ger man bort biljetter gratis så att det skenbart ska verka mer populärt än det är. Att man samtidigt ger bort gratisbiljetter till "kulturpersonligheter" och journalister oavsett om de ska skriva om föreställningen eller inte är äcklande. En lek med mina pengar av ett gäng fisförnäma kulturpretton som tycker att de är lite finare än andra för de sysslar "finkultur" som av naturen ska vara olönsam är något åtminstone jag går emot. Det parti som lovar att dra in kulturstödet i nästa val får min röst. Jag har verkligen inget emot fribiljetter, men bara om verksamheten i övrigt är lönsam.

Lägg ner Dramaten! Fortsätter man som man gör nu ser jag ingen annan möjlighet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2205&a=778752

1 kommentar:

elin sa...

lite kul! eftersom kultureliten gärna berömmer sig själva och sin egen förträfflighet och tror att alla andra som befinner sig på utsidan ser upp till dem och hänger på varje ord som de låter droppa från sina läppar, och så är de beroende av staten för att ens existera.

eller så har de skapat staten, för att kunna ha några att suga ut och se ner på... hmmm läskigt!