fredag 20 juni 2008

Dagen efter vi gav bort vår frihet

Sveriges riksdag röstade för övervakning av folket. Vad svarar då folket med? Kryptering, take that politiker. De enda ni kommer hjälpa nu är de terrorister och barnpornografikonsumenter ni tänkte försöka jaga. Ni har nu gjort det irriterande nog för tillräckligt många så att kryptering av trafiken kommer bli normen. Av en ren slump så råkade mitt favoritforum flashback gå över till krypterad http (https) igår, måste varit en direkt slump. Okej, ni kan kanske till slut lyckas knyta en användare till en ip-adress men det kommer ta mycket mer tid än innan.

Jag minns en övning i en kryptografikurs som jag läste, AES körs som lägst med en 128 bitars nyckel (flashback kör med 256 bitar), det är ungefär 10^38 nycklar, anta att du kan testa 10^9 nycklar i sekunden (det är mer än du kan med en modern dator), anta nu att du har 10^9 datorer, då tar det ungefär 10^19 sekunder innan du med 50% sannolikhet hittat nyckeln, då tar det dig bara 3*10^11 år innan du hittat nyckeln, trist bara att solen blir en supernova om 5*10^9 år. Men det kanske bara är ett mindre problem?

Så vad vann ni? Ni fick ett krypterat internet ni knappast kommer kunna läsa, ni fick ett internet där tillräckligt många nu är tillräckligt förbannade för att orka ta fram lösningar som ni inte kommer kunna knäcka. Grattis, de enda ni hjälpte var de ni kanske ville jaga.http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1389079.svd
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=7891
http://www.expressen.se/debatt/1.1205225/vi-ses-i-domstol-regeringen


Inga kommentarer: