fredag 20 juni 2008

Vad gott för jantelagen med sig?

Du skall inte tro att du är bättre än någon? Varför ska jag inte få känna mig bättre än dig, visst jag hade alla rätt på provet och du hade bara två. Men inte ska jag tro att jag är något för det. På vilket sätt är det bra? Det kanske är rättvisare i någon sjuk socialistisk drömvärld, i min tankerymd är det inte så.

Med bostadsrätt är jag mer än värd än dig som inte har en bostads alls. Tja, ofta men inte alltid är en bostadslös mer eller mindre kriminell av olika anledningar. Medans bostadsrättsägaren arbetar, betalar skatt och betalar för att den bostadslöse ska kunna få en provlägenhet. Ja, då tycker jag faktiskt att han är mer värd.

En arbetslös är tärande och en arbetande närande, ja. Jag är ledsen gumman, men nånstans ska pengarna in. Jag vet att du drömmer om en värld där allt är gratis, pengarna regnar från skyn och delas ut av våra allvetande politiker från det enda partiet. Men så ser inte Sverige ut och inget sådant land har hitills fungerat (så jag ser inte poängen i att försöka igen).

Sen passar du på att gnälla om överdrivna löner, vem är anser att den är överdriven? Jag som får den eller min arbetsgivare som bevisligen tycker att min kompetens är värd ersättningen? Eller är det du som står brevid och är avundsjuk som tycker den är överdriven? För det är precis det som det handlar om. Din avundsjuka, att du tycker att alla ska vara lite medelmåttiga, tjäna lika mycket och bo i hyresrätt för det passar just dig.

Det enda jantelagen är håller tillbaka folk och driver på avundsjuka människor som du att tycka illa om människor bara för att de inte gjort precis som du och inte gjort precis de valen du gjort.


http://www.aftonbladet.se/debatt/article2715750.ab

6 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud. Hur mår du? Du skulle behöva tänka över din moral och även lära dig förstå varför världen ser ut som den gör med orättvisor osv.

Ett råd till dig är att läsa på lite.

Glad midsommar / Jon

Velma sa...

Fattar till viss del hur du menar, men var drar du gränsen? Ska du som bostadsrättsägare och höginkomsttagare ha större rätt till ex. sjukvård, än den hemlöse?

Magnus åsikt sa...

Glad midsommar Jon och Velma,

Vissa delar av mitt inlägg är väl tillspetsade och menade att uppröra (vilket jag lyckades med).

Det är faktiskt en bra fråga om man ska ha samma rätt om man bidragit med mer. På ett sätt känns det faktiskt helt rätt, men samtidigt är det inte så svart-vitt som man ibland skulle önska. Dvs. jag anser att de har samma rätt.

F.ö. finns det få jag beundrar mer än de som tagit sig upp ur skiten.

Jon, du får jättegärna rekommendera en god bok.

Martin sa...

Det har varit ett jäkla hallå om jantelagen på senare tid, men för mig känns den mer som en myt. Jag tror det ligger i människans natur att tycka att ödmjukhet är mer sympatiskt än det motsatta. Sen huruvida någon är bättre än någon annan beror på relativa måttstockar. En människas värde är omöjligt att bestämma, eftersom det beror helt på hur man definierar värdet. Däremot kan man vara bättre på något visst område, som t.ex. att spela NHL08 på sin Xbox, där jag givetvis är bäst. Rent objektivt!

RS sa...

är man bra på något
skall man premieras,
gråsossarna ser ju orättvisor i varenda buske.
Jantelagen är en sjuk term som manar till likriktning av människor.
titta på hur det funkar i naturen,äta eller ätas , det är så det bör vara.
Vissa blir hemlösa av en anledning andra lyckas i livet, det är bara så

Jonatan sa...

http://www.youtube.com/watch?v=wpsdLLVRkYA