söndag 7 september 2008

Är tanken med offentlighetsprincipen att det inte ska bli offentligt?

Yrsa Stenius är upprörd över att en offentlig handling sprids på internet. Hur kan det vara ett problem? Hon hävdar att det hotar pressfriheten. Hur kan en offentliggjord offentlig handling hota pressfriheten? Hotar obehagliga uttalanden yttrandefriheten? Är det värre att visa en bild på ett dött barn, än en död vuxen, skador från våldtäkter? Hon tycker att det är skrämmande att sajten inte tar bort bilder på barnen fast föräldrarna vill det. Bilderna ligger inbäddade i en PDF (nej, jag har inte laddat hem materialet). Det går alltså i princip inte att ta bort bilderna, dessutom är det ju så att Piratebay inte har materialet hos sig det finns hos användarna. 

Borde hon inte vara upprörd på åklagaren som inte krävt att de delarna av materialet skulle sekretessbeläggas? Nej, hon tänker sparka på den som hjälper till att publicera materialet istället. Man kan själv beställa materialet med ett enkelt telefonsamtal, men kan man ladda ner det så blir det obehagligt? Personligen tycker jag att offentliga handlingar bör vara tillgängliga på internet. 


Någon läsare kanske uppmärksammar att detta är andra inlägget om samma ämne, det stämmer men jag fick lite kritik om bristen på åsikter i det förra så jag skrev ett till. Dessutom ligger yttrandefrihet, pressfrihet och offentliga handlingar mig varmt om hjärtat.

1 kommentar:

1000Bloggare.se sa...

Registrera dig som användare och blogga i bloggen där allt kan hända.
1000bloggare.se är öppen blogg för alla seriösa bloggare som vill dela med sig av sina åsikter, funderingar och erfarenheter eller om du bara vill skriva lite skit, dela med dig en bild eller videoklipp.
Alla är välkomna, surfa direkt in på http://1000bloggare.se