Antingen så är väl barnen till högutbildade smartare (vilket jag inte tror) eller så kanske det är så att deras föräldrar ställer högre krav? Det är inte okej att komma hem med underkänt. Man vet att mamma och pappa har roliga och intressanta jobb som dessutom betalar ganska bra. För att få samma jobb måste man helt enkelt läsa en viss utbildning och för att komma in där måste man ha vissa (ofta höga) betyg. Om man istället som har som mål att börja arbeta med något som man kan utbilda sig till på gymnasienivå så har man inte samma krav på sig själv eller från sina familj och behöver man inte betygen så arbetar man antagligen inte tillräckligt. Men att man inte ens når upp till godkändnivå känns under all kritik.
Återigen ser man alltså att höga krav leder till höga resultat, är det nån förutom skolan som är förvånad?
1 kommentar:
Själv har jag inte högskoleutbildade föräldrar delvis eftersom högskolan ofta inte är ett alternativ på mindre orter, av någon anledning. Kanske för att man på mindre orter inte ser jobb som kräver högskleutbildning. Jag gick på högskolan bland annat för att jag inte hade något intresse för något annat yrke än det jag har och därför hade jag inget egentligt alternativ. Mina föräldrar hade inga krav på mig, utan den som hade högst krav på mig var jag själv.
Jag tycker att det är en för grov generalisering att säga att krav löser det mesta. Krav är meningslösa om eleven inte bryr sig om konsekvenserna. I t.ex. Botkyrka bryr sig många inte om konsekvenser, för de tycker att de inte har något att förlora. De är redan på samhällets botten. Det vet jag från min egen skoltid där.
Däremot skadar det väl inte med krav.
Skicka en kommentar