lördag 6 september 2008

Spridd förundersökning

Förundersökningen i Arbogamålet år nu att finna på siten piratebay. Siten i sig har inget material men kopplar ihop folk som vill sprida och ladda ner den. Arbogapappan (vilket ord) är upprörd eftersom bilder på hans döda barn sprids. Jag förstår honom, men är det inte så att förundersökningen är offentlig i och med att åtal väckts? Vem som helst kan ringa tingsrätten och säga att den vill ha förundersökningen inklusive bilderna (vad man nu ska med dessa till). Vad han egentligen borde protestera mot och vad han faktiskt protesterar mot är offentlighetsprincipen och att förundersökningar, även de med otäckt innehåll är offentliga. Det tycker jag är mindre bra. Den som vill läsa förundersökningen kan göra det genom att ringa tingsrätten, vi andra som inte bryr oss, ja vi ignorerar filen.

Att siten inte tar bort material för att en enskild person finner det stötande är ju föga förvånande, om de gjorde det hade de ju knappast haft massor av filmer, spel och musik på siten. Jag har en känsla av att rättighetsinnehavarna finner det ganska stötande.

4 kommentarer:

Zaphod sa...

Vad är egentligen skillnaden mellan piratebay och tingsrätten i det här fallet? Båda publicerar ju bilderna offentligt... Borde inte artikeln gå lika hårt åt tingsrätten som publicerar materialet istället för att ge sig på TPB som den onda sidan.
Och hur långt ska man för övrigt gå för att skydda andra människor?
Finns det ens någon orsak till att pappan ska må dåligt över att ett par tusen tonåriga svenska pojkar glor igenom bilderna? Det är bara hans egen tankeprocess som skapar de känslorna, det är inte så att han har en telekinetisk koppling till alla svenskar och "upplever" bilderna varje gång någon ser på dem..

Magnus åsikt sa...

Precis min åsikt.

Martin sa...

Å andra sidan skapas alla känslor genom tankeprocessen. Människor är inte robotar. Att överhuvudtaget offentliggöra obduktionsbilder tycker jag är onödigt, speciellt efter rättegången är över. Det är sannolikt att det upplevs som kränkande, och då menar jag i ett legitimt användande av ordet. Den som har empati inser att det inte är så jäkla roligt att bilder på ens döda barn sprids, givet att de enbart används som makaber underhållning. Att avfärda känslor är att ignorera människans natur.

Magnus åsikt sa...

I vilka fall ska man då publicera obduktionsbilder? Det kan ju faktiskt vara avgörande för undersökningen, blev ungen ihjälslagen med en hammare eller en skruvmejsel? Ska vi tillåta att en tredje part granskar materialet även efter en rättegång? Är tingsrätten ofelbar?