söndag 7 september 2008

Kultureliten, lite finare, lite bättre?

Ibland stör sig folk på brats kring stureplan som sätter sprätt på tiotusentals kronor av sina egna pengar på en krogkväll. Jag stör mig betydligt mer på "kultureliten" som ser sig som lite finare, lite bättre och med ett stort behov av att bilda massan. Massan däremot är ganska ointresserade av denna kulturelit och går inte på föreställningarna i någon större utsträckning, jag själv minns inte ens när jag var på teater senast. Inte för att jag inte uppskattade teater sist jag var på det utan för att det finns roligare saker att göra. Jag har varit engagerad i studentspex tidigare och har vid ett tillfälle kläckt "spex är som teater, fast roligt" till en regisör på Dramaten, behöver jag säga att han inte uppskattade det? Nej, för hans konstform var fin. Han ogillade till och med publiken eftersom skådespelarna ändrade lite i pjäsen när de fick bifall i skratt och liknande. Nej, skådespelarna är hans dockor som visar upp hans dröm. Helst inför tomma läktare. Möjligen kan en eller två baskerklädda personer som också är i "eliten" få sitta med. 

Framförallt verkar deras dröm att få arbeta med sitt lilla område vara så stark och deras övertygelse så stor att de inte ska behöva arbeta med något annat, utan det är just kultur de ska syssla med. Just deras verksamhet är så viktig att den måste understödjas av staten. Inte har eliten tid att lönearbeta för att stötta sin hobby. Nej, de måste försörjas och finast blir det med bidrag. Biljettpriserna kan man ju inte höja, för då kommer ännu färre, nej ta av skattebetalarna istället där har vi ju en outsinlig resurs. Personligen tycker jag man ska lägga ner allt kulturstöd. Kan vi inte producera tillräckligt bra pjäser, danser eller filmer att folk inte vill se dessa, då behöver de inte göras heller. Det är få brancher som står och faller helt med bidrag, det är ett tydligt tecken om att den bör läggas ner.Jag har tyckt i ämnet tidigare

2 kommentarer:

Nilsson sa...

Jag instämmer helt och hållet med bloggaren!

elitist sa...

Jag tycker det är helt rätt att ta bort bidragen från teater och annan finkultur. Det är ju som bekant omöjligt att få biljetter med kort varsel i dag. Med betydligt högre priser skulle tillgängligheten öka och publikens kvalitet också, sk finkultur är avsedd för välutbildade, kunniga och ofta med god ekonomi. Som det är nu sponsrar skattebetalarna bara kulturlös pöbels klassresenärsambitioner.