måndag 29 september 2008

Världens högsta skatter och bäst välfärd?

hanAftonbladet kör vidare på sin följetong om fattiga i Sverige.

Jag antar att slutklämmen kommer vara "beskatta de rika hårdare!" att vi redan har världens högsta skatter är ju ingen nyhet. Men var försvinner pengarna då? Har har vi en sjuk människa som först säger att hon inte vill annat än att börja arbeta men sen kritiserar man regeringen för att vilja sparka ut folk i näringslivet så fort som möjligt. Hon klarar alltså inte hyran och mat på 80% av sin lön (förutsatt att hon inte tjänat över brytgränsen). Hon har tidigare betalat över halva sin lön i skatt och sen får hon inget? Hur vill hon lösa det? Betala mer i skatt! Nej du, lösningen är inte att ge staten ännu mer kontroll över våra liv utan att ta över den själva. Att svenskar i genomsnitt inte har något sparat kapital alls är själva problemet. Det var det här som Ann Wibble ville komma åt då hon tyckte att vi skulle ha en årslön på banken. Där gör den mer nytta än i statens skattkista.

Dessutom vill jag påpeka för Aftonbladet att de nu förlorat debatten på Walk Over. Enligt Godwins lag slutar alla diskussioner tillslut med en Hitlerreferens. Den som först liknar sin motståndare eller hans argument med Hitler förlorar på WO. Snyggt Aftonbladet, det tog er två artiklar. Jag hoppas även att de har några som helst belägg för detta påhopp, eller kanske ett exempel? Vill man påstå att dödsläger och sänkt sjukpenning är likvärdigt? Det var lågt, lägre än Glocalnet.En läsare påpekade att jag skrivit fel, därför bytte jag ut Birgit Friggebo mot Ann Wibble. Jag mindes fel.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Anne Wibble var det väl som tyckte en årslön på banken var en bra ide.

Sverige har "tappat" i skattetoppen. Åtminstone Danmark och evt något land till (minns inte) har gått om. Det har inte blivit så mkt bättre för det heller. Självklart är det dock retoriskt intressantare att skriva "V Ä R L D E N S högsta skatter" även om man inte har koll.

Sänkt sjukpenning är INTE lika med dödsläger. Vår regerings syn på värdet av att hjälpa andra ligger däretmot på den bruna sidan mittpunkten på skalan, beklagligt nog.

Vidare undrar jag om du känner några människor? I så fall är följdfrågan om en skattesänkning med ca 200 kr i månaden kommer att hjälpa dem att få ihop en årslön på banken? I den riktiga världen där folk tjänar 200 000 om året KAN det vara svårt att stoppa undan så rasande mycket.

För att undvika fåniga svar; Personligen tjänar jag tusentals kronor i månaden på borgerlig regering, har ingen årslön på banken ändå (fast det ÄR faktiskt mitt eget fel) och jag kommer att jubla när alliansen hamnar i utanförskap i och med valet 2010. Det enda som glatt mig mer vore Reinfeldt på arbetsförmedlingen i Täby men man kan inte få allt

Magnus åsikt sa...

Helt rätt, jag är trög i skallen så här på måndagen. Tack för rättelsen. Jag skrev det ur minnet och får skylla på min låga ålder.

Jag känner en del folk, dock få låginkomsttagare även om jag känner en eller två. 200kr kommer verkligen inte ge dig en årslön på banken, men inte heller lär det skjuta ett system i sank. Vad vi har i Sverige är ett system som skapar ofrihet och sen när vi behöver hjälp så är det upp till ett politiskt godtycke om vi får hjälp eller inte.

200' är en rätt låg lön ändå, medelsvensken tjänar 287' per år och mediansvensken 267'. Det kanske ändå är svårt att stoppa undan stora summor, men har man ett par år på sig och ett system där inte över hälften tas åt "det gemensamma" så blir det lättare.

Kul för dig att du har hög lön, jag röstar inte efter vad jag tjänar på (men okej, jag erkänner jag tjänar också tusenlappar på deras politik) utan efter vad jag sympatiserar med. Jag röstade blått även som student.

Magnus åsikt sa...

Skattetrycket, alla siffror jag hittar är iofs gamla (2005, 2006) men där leder vi. Har vi tappat till Danmark är det bra, men vi är fortfarande topp tre vilket är illa nog när vi bevisligen inte får något tillbaka.

Robert sa...

Magnus, jag tycker du har helt rätt. Det som behövs hos gemene man är ekonomisk intelligens (eller vad vi nu kan kalla det). Det är inget man föds med, men som man kan skaffa sig bara man har lust att läsa lite böcker i ämnet och hänga med i nyhetsflödet.

Denna kvinna borde veta att det är skillnad på CocaCola som kostar 14kr/l och vatten som kostar 11öre/l, men vad gör man inte när ungarna tjatar?
Hemlagad mat som uppfyller alla krav på näringsinnehåll kan man fixa för ~10kr portionen.

Jag känner själv personer som har nöjt sig med att förtidspensionera sig pga lathet (jag känner hela 2st) och de är båda under 30år.

Visst är det jobbigt att ro båten ensam, speciellt när ingen sitter still. :)

Caroline sa...

Kan bara håla med!

Anonym sa...

Det finns en anledning till att vi betalar skatt, och det är kort o gott eftersom ekonomiska marknaden är "dum".

Marknaden klarar inte av att hantera förluster på lång sikt, så som negativ miljöpåverkan eller att vi utvinner jordens resurser snabbare än dom återvinns. Den klarar inte heller av att sätta värde på komplexa sociala förhållanden.

Det är därför vi behöver en gemensam kassa, så som skatter, som kan hjälpa till att kompensera för marknadsekonomins brister.

Janne sa...

Bra skrivet!

Jag anser att det är alldeles för många snyft artiklar om hur fattig man är men det är för mig en gåta att alla anser att staten ska ta hand om dom. Visst ska det finnas ett visst skydd men i slutändan så måste man se om sitt eget hus.

Nu låter jag hård men tex så förstår jag inte varför många skaffar barn utan att ha en ekonomi för det. Precis som man räknar på att skaffa sig en bil eller något annat dyrt till sig själv så borde man se över om man verkligen har råd att skaffa barn. En rättighet anser många, jovisst, säg det till dit barn när du inte har råd att unna dom bra kläder, cykel, semestrar osv.

Sossarna skapade ett samhälle där bidrag och en förmåga att inte klara sig själv uppstod och nu ser man resultatet av det. Det jag anser vara lite lustigt är att även under sossarnas styre såg det ut så här men under andra former.

Mvh/Janne

Anonym sa...

Bra skrivet,
Avundsjukebladet har för länge sen förlorat all trovärdighet och man kan enkelt utgå från att allt man skriver bara är halvsanningar, vinklade till Mona Sahlin och avundsjukans fördel och mot allt som är bra för majoriteten och landet Sverige.

Ta bort sjukpenningen helt och låt folk sköta sina egna försäkringar.

Anonym sa...

Hur mycket kan man planera egentligen?

Janne: Jag har suttit i en situation där jag blev lämnad i sticket med ett barn. Och det ingick inte i planerna. Vi hade ett stabilt förhållande, vi hade planerat barnet länge och tillsammans hade vi ekonomin. Att sedan plötsligt bli lämnad, vilket som sagt inte ingick i planeringen, skapade en situation som jag inte kunde reda upp själv. Jag förlorade mitt arbete i samma veva och kunde inte stämpla. Den perioden är jag glad att jag kunde få hjälp av välfärdssystemet. Oförutsedda saker kan alltid ske, med eller utan planering. Bara så att du har det i åtanke.

Vad gäller kvinnan i artikeln så ser hon knappast svältfödd ut. Så skulle man inte se ut om man bara kunde stilla den värsta hungern.

Vi är många som vänder på slantarna och ja, det finns de som inte har råd att äta. Oftast för att de har försatt sig själva i skuldfällor och har sig själva att skylla. Men jag känner också människor som faktiskt inte har/har haft råd att äta. Vad jag kan säga om dessa människor är att de dock INTE ser ut som den övergödda kvinnan på bilden.

trollhare sa...

En sak du glömmer är att det finns människor som aldrig kommer ut på arbetsmarknaden innan de blir sjuka. Hur ska den som levt på först sina föräldrar (som inte är rika) och sedan på studiemedel (och dragit på sig skulder) kunna ha en årsinkomst sparad?

/Poda sa...

Apropå Godwins lag, så står det i wikipediaartikeln också att läsa:

"However, Godwin's Law itself can be abused, as a distraction or diversion, that fallaciously miscasts an opponent's argument as hyperbole, especially if the comparisons made by the argument are actually appropriate. A 2005 Reason magazine article argued that Godwin's Law is often misused to ridicule even valid comparisons."

Så tydligen är det inte så enkelt att säga att alla som använder sig av referenser till Hitler osv, alltid gör sig skyldiga till WO.

Magnus åsikt sa...

Självklart är lagen mer komplicerad än jag vill göra den, men jag tycker att deras liknelse är extremt tramsig.

Magnus åsikt sa...

Trollhare,

Det här kommer låta hårdare än jag egentligen tycker att det bör vara. Men om man aldrig kommer kunna arbeta, varför ska man då studera? För att förkovra sig? Ska man ta på sig skulder för att det är kul eller för att man tror att man tjänar på det?

Det är väldigt väldigt synd om de som aldrig kan arbeta. Jag tror dock att det är väldigt få som inte kan arbeta alls men samtidigt klarar av att plugga på ett universitet. Jag jobbade mer då än jag gör nu.

Kristina sa...

Jag tror att problemet är att ni som vill avskaffa sjukpenning aldrig varit sjuka, iaf inte en lång period. Oavsett sparat kapital kan man ju inte klara sig hur lång tid som helst när man är sjuk. Jag själv har inte varit sjuk men jag vet hur illa det kan bli och som sagt, det är inget som går att planera. Det blir särskilt svårt när du har barn, de är oavsett om det står en kanna vatten på bordet i stället för cola en stor kostnad.

Sedan skulle jag gärna vilja ha lite recept på näringrika rätter för tio kronor stycket tack!

Magnus åsikt sa...

Kristina, feltolka mig inte. Jag vill inte avskaffa sjukpenning eller liknande. Jag är däremot förvånad över att vi inte har råd med välfärden trots skatterna. Ska jag inte få något kan jag lika gärna inte betala.

roberth sa...

Vi har inga sparade pengar pga sossarna som suger ut folket! Kolla skattetrycket från 1950 och framåt! Sossarna och ingen annan ska skulen läggas på! Sluta vara blinda för fan

Anonym sa...

Ett barn som har växt upp i en kärn familj, kommer aldrig få känna hur barnet som växte upp med en ensamstående förälder hade det. Det är de ensamstående som är fattiga. Har man inte råd skall man inte ha några barn, det borde vara olagligt att vara ensamstående!

Maria sa...

Ja, jösses. Varför skaffar man sig barn när mannen sedan bestämmer sig för en annan?? Att man inte tänkte på det!!!

Och sedan så är det mammans ansvar att se till att barnen är hela, rena och mätta för att hon har barnbidraget. Bidraget som räcker till precis allt, så att pappan slipper lägga en enda krona på sina barn. Man ska dessutom under tiden se till att skaffa en årslön på banken medan pappan öser in pengar på sin pensionsföräkring istället för att lägga några kronor på sina barn.

Visst är livet rättvist!?

Ni kanske ska vara tacksamma över att inte behöva vara/hamna i en "fattig" situation istället för att tracka ner på dem som har hamnat där.

Alla har inte valt den situationen själv, utan har fått hjälp med att hamna där av olika anledningar.

Annelie Olsson sa...

Du verkar vara ännu en av de som blundar för något som idag är väldigt verkligt,inte bland dina vänner kanske men ute bland folket...jo jag vet för jag har både sett,hört och upplevt.
Och ingen av dessa har varit under kategorin smala,och vet du varför?
Jo för att fel mat gör människor tjocka,man går upp i vikt om kroppen ställs på svält,för varje gång man äter drar kroppen åt sig fettet.
Fråga vilken dietist du vill så får du just det svaret.

Och vet DU peronligen hur det är att svälta i landet Sverige idag på 2000 talet?
Nej det är tydligt att du ej gör det heller, men jag vet hur det är att vända flera gånger på varenda krona,välja mellan mat,medicin och kläder.
Hur jag hamnade där, jo jag blev sjuk och sen skuldsatt då jag kastades ut ur systemet trots att jag ej klarade att arbeta. Bu är jag förtidspensionär, min man har nyligen haft stroke + att de upptäckt en hjärnskada från tidigare stroker och att han har en ärftlig sjukdom och jag har ett barn med funktionshinder + att hans lillasyter kan ha ärvt sin fars sjukdom. Vi lever på mindre än en månadslön och det ska vi klara hyra,mat,medicin,kläder till barnen (oss själva bryr vi oss ej om)+ alla andra löpande utgifter.

Skäms på dig att överhuvudtaget kunna vara så spydig att säga att fattigdom inte finns här i detta land..
FÖR DU HAR FEL!!!

Magnus åsikt sa...

Anneli, jag gissar att 85% av din kommentar är riktad mot en tidigare kommentar. Men det sista tänker jag besvara. Jag håller absolut med. För mig är det oförklarligt. Men jag har en känsla att vi har olika lösningar.

Anonym sa...

Fel, fel, fel! 80 procent av inkomsten har ingen svensk som är arbetssökande idag - utan på den inkomsten - bara ett lågt maxtak - kan en arbetssökande knappast försörja sig på - och särskilt inte om det finns barn med i bilden! Den sänka sjukpenningen är lika låg om du är arbetssökande. Till och med svenskar som har rätt till bostadsbidraget kan dessutom leva under existensminimum, ovetandes - så det är oklart hur många som inte känner till att de borde gå raka spåret till det sociala för utfyllnad. Skam på gamla och denna regering som inte har gjort det bättre för sina medmänniskor trots att det varit möjligt!! På socialbidragsnivån kan du inte ens äta dig mätt! - Man räknar, i dagens Sverige, helt kallt med att folk ska svälta då och då, gå i trasiga kläder... Jag mår illa av alla som blundar för problemen som borde ha förebyggts för länge sedan! Alla som bara vill lyfta sin egen lön, göra karriär, utan medkänsla eller helt vanligt vett... - Ta reda på hur det egentligen ser ut - innan! Gamla moder Sverige är borta för länge, länge sedan!

Anonym sa...

Jag håller med Anneli Olsson i allt hon säger! Här sitter några rikemans söner och gör sig lustiga på de fattigas bekostnad. Ni vet inte vad ni talar om. Och om ni visste hur verkligheten egentligen ser ut så skulle ni bli mörkrädda. Jodå...jag och många med mig har det tufft. Jag är arbetslös och utstämplad och sitter på arbetsförmedlingens garanti. Ändå har jag det rätt bra jämför mot många andra. Jag är gift! Delad ekonomi. Jag har haft högsta stämplingen och får nu 65% från försäkringskassan. Men jag är ett ekonomiskt geni som kan klara mig och min familj på väldigt lite. Visst...det blir ingen lyxmat men vanligt hemlagat duger bättre än lyx ändå! Men de som har tjänat mindre än jag i sitt arbetsliv har det inte lätt. Jag VILL jobba och jag KAN jobba. Kan börja i morgon dag om någon vore så snäll att ge mig ett jobb! Men istället får man ständigt höra att man är för gammal för att man är 43år! Jag har över 20 år kvar att jobba! Och jag är banne mig inte för gammal. Vårt samhälle är jättesjukt! Totalt rubbat!!! Men nu är det ju så att arbergivarna bara betalar hälften i avgifter för en som är under 25år. Där jag bor öppnade det en massa nya företag i våras men de anställde 90% 20+ ungdomar. Sååå trött på att höra.."nja...vi hade nog tänkt oss någon yngre"..."nää vi anställer inte ganla tanter"...Så rikemans sönerna.....många VILL ha jobb...vi sitter ofrivilligt i skiten som regeringen skapat åt oss!!! Om ni vill rösta på "babyface" så är det upp till er....men jag tänker aldrig någonsin rösta på ett sånt EGO.
Ta hand om er!!!

Kristina sa...

Magnus, Jag förstår hur du tänker. Det jag tycker är fel är inte att vi betalar för mycket skatt utan att pengarna känns felprioriterade. Så fort det är sparkrav är det skola och sjukvård som ska dras in och det förlorar väl vi alla på i längden?
Men med bättre prioriteringar har jag inga problem med att betala min del till samhället.

Anonym sa...

Till alla som undrar var skattepengarna tar vägen; ladda hem regeringens budget från regeringen.se och läs. Jag gjorde det för några år sedan och det var mycket intressant läsning. Alla poster var uppställda med en summa efteråt, det gjorde att man på ett överskådligt sätt såg exakt hur många miljoner som gick till samernas renskötselprojekt, hjälpmedel till synskadade eller utlandsbistånd (för att nämna några exempel).

Även hur mycket skattepengar som kom in från olika håll var redovisat på samma sätt.

Jag vet inte om man fortfarande kan ladda hem budgeten i ett så lättöverskådligt format men jag rekommenderar alla att göra det. Inte minst för att du nästa gång du hamnar i en politisk/ekonomisk diskussion ska kunna ge lite roliga exempel på hur våra skattepengar fördelas.
Tex "visste du att staten får in mer pengar från fortkörningsböter än vad man lägger på vägunderhåll per år?"
Ovan är bara ett påhittat exempel men det går att göra sådana jämförelser. :)

Bli inte mörkrädda bara när ni inser hur otroligt mycket pengar som kunde fördelats bättre (sagt med sossarnas dåvarande budget i färskt minne - jag har inte hunnit läsa borgarnas nya budget och har därför inga kommentarer till den än).

Anonym sa...

Anneli och ni andra som tycker att systemet fungerar dåligt: Jag blir alltid förvånad över att ni ändå vill ha kvar systemet? Eller missuppfattar jag det?

kulturbloggen sa...

Om skatten sänks kommer bara företagarna att höja priserna. Och när de fattiga då blir ännu fattigare kommer de med makt och pengar att sänka lönerna för de mest utsatta ännu mer.
RS
kulturbloggen.com

Magnus åsikt sa...

Kulturbloggen,
Hur resonerar du nu? Om företagens utgifter sänks så höjs priserna?

Är en big mac dyrare i USA än i Sverige?