torsdag 4 september 2008

Bort med nämndemännen!

Återigen har nämdemän gjort bort sig. Hur många gånger ska vi behöva läsa om att nämdemän dömde någon för ett brott, bara för att ett par månader senare se Hovrätten fria personen?
Eller tvärt om, nämdemännen friar och hovrätten dömmer. 

Eller alla gånger de verkar ha varit jäviga? Målet mot tyskan i Arboga, mot Café Opera-dörrvakten. Mål där nämdemän uttalat sig om den åtalades skuld långt innan rättegången varit avslutad. 

Nämdemannasystemet är förlegat och värdelöst. Jag blir inte bättre dömd för ett brott bara för att den som dömmer mig är lekman. Dessutom är ersättningarna så låga att ingen förutom pensionärer, arbetslösa eller sjukskrivna är intresserade av att vara nämdemän. Folk med en vettig lön förlorar pengar på att sitta som nämdeman och därför gör de inte det. Man får därför folk med för mycket fritid som inte har något bättre för sig. Nej, lägg ner systemet och sätt in juridiskt skolade personer i domstolarna. Nämdemän är ett otyg. Skulle man gå med på det här i någon annan verksamhet? Läkaren du ska till har ingen utbildning, men han är som du bilmekaniker. Blir jag trygg? Nej jag skulle springa. 

Inga kommentarer: