fredag 26 september 2008

Lans är ett patenttroll

Håkan Lans må ha uppfunnit många saker i sina dagar, men vad har han sen byggt?

Inget.

Istället har han väntat på att ett annat företag ska komma på samma idé som han själv för att kunna stämma bolaget och kräva in ersättning. Var det verkligen det som vi tänkte oss med patent? Att ett antal bolag kommer på något, men sen inte gör något av idén istället så ruvar de på den och hoppas att någon annan kommer på samma sak för att kräva ersättning?

Jag har väldigt svårt att tycka synd om Håkan, har han lurats eller inte? Det har jag väldigt svårt att förstå. Jag är varken jurist eller insatt i det amerikanska rättsystemet, jag är däremot rätt övertygad att svensk media bara trycker halva sanningen. Ingen tar upp problematiken med just patenttroll som utnyttjar patentsystemet på ett sätt som jag är övertygad om att det inte var tänkt att användas. Tanken var att skydda en liten uppfinnare som sen bygger sin manick och säljer den, inte ett skal som bara äger patent utan tillverkning.

Den här historien om hur SUN pressades av IBM visar tydligt att patentsystemet är felaktigt
http://www.forbes.com/asap/2002/0624/044.html

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1786665.svd

6 kommentarer:

Anonym sa...

Magnus borde sätta sig in i fallet innan han kommenterar det. Tyckare finns det gott om men tyvärr alltför få som kan briljera med kunskap. Tyvärr kan Magnus inte kvala in i den senare gruppen.

Eric sa...

Är inte patenttroll personer som tar patent på andras uppfinningar, alternativt väldigt snarlika patent?

Dessutom, om inte uppfinnare uppfinner saker kan inte entreprenörer tillverka dem. Ta och kolla upp historien om hur det gick för telefonens uppfinnare om du vill ha ett fint exempel på en bestulen uppfinnare..

elin sa...

hehe, ni har ju missat poängen med inlägget ju! det är inte en kommentar om håkan lans i sig, utan en kommentar om systemet med patent över huvudtaget.

sophie sa...

Läs på om fallet innan du förolämpar någon som är involverad i något som är sju resor värre än du kan förställa dig. han har inte satt sig där med flit det kan jag lova dig.

Magnus åsikt sa...

Det är märkligt att alla djupt insatta läst min blogg. Men det är lite smickrande. Att jag kritiserar patentsystemet som helhet (vilket Elin påpekat) har ju gått er helt förbi. Att jag även ifrågasatt svensk medias opartiskhet verkar också bara gå förbi. Intressant.

Dennis Nilsson sa...

Ifall du skall vinna gehör för din ståndpunkt om patent, som jag sympatiserar med, så gör researh först om upfinnares villkor.

Läs på ex-vis om uppfinnaren "Nikola Tesla" som uppoffrade en hel del för att möjjliggöra att en del av hans uppfinningar skulle bli verklighet.

Han kunde ha varit världens rikaste och mäktigaste man, ifall han hade haft det intresset.

Tesla hade bl.a nämligen patent och royalty/per producerat hästkraft på all växelspänningsgenerering.

http://www.pbs.org/tesla/

En hel del av Tesla's uppfinningar är ännu idag så långt bortom vår kunskap att vi inte förstår hur fungerar. Som att det finns ett hav av oändlig energi att ösa ur, som vi idag inte förstår oss på.

Det kunde även nyttjas som ett frukatsvärt vapen som kunde klyva vår planet i två delar, så han lät det vara. Lika bra det, som art är vi omogna och har mycket att lära.

När det gäller uppfinningar är det oftast andra som blir rika och berömda, och även får äran av uppfinningen, än uppfinnaren.