fredag 5 februari 2010

Hur kan ett liv vara så billigt?

Jag förstår inte för mitt liv hur man bara kan dömas till ett år och åtta månader för mord. Det övergår mitt förstånd. Ja, de är unga, ja de har hela sina liv framför sig och vi kanske inte ska förstöra det helt men hur ser det ut för Therese då? Hon får ingen andra chans, hennes familj får inte henne tillbaka hur man än gör. Men den signalen samhället skickar är att ett mord mellan tonåringar inte är så allvarligt. Praxis säger att han döms till en fjärdedel av den normala strafftiden så hade han varit lite äldre hade han fått sitta 6½ år? Även det tycker jag är alldeles för lågt. Men men, vi får väl hoppas att de kommer ut som goda samhällsmedborgare. Jag är skeptisk.

Samtidigt döms de till ett skadestånd på 60000+25000kr, vad är det? Grattis brorsan du fick en okej månadslön som plåster på såren för din syster. Det om något är ju en rejäl snorloska i ansiktet på offrets släktingar. Visst, hennes liv har inget pris men 25000kr får man ju faktiskt ingenting för.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/faststallt-straff-for-sturebymord_4215253.svd

5 kommentarer:

Christer sa...

Kan inte annat än hålla med. Tror dock att jag nyligen hörde att straffsatserna skulle höjas för många brott den närmaste tiden.

Anonym sa...

Det är något som är riktigt fel när ungdomar döms till 1,5 år för ett överlagt mord bara för att de är ungdomar. Detta daltande med ungdomar under 21 är ett arv från 70-talet. Vakna.

Anonym sa...

Jag som amma till både en snart 19 äring och en snart 12 åring blir bestört, då det ska daltas med ungdomar hela tiden.
är du 16 år så vet du att det är helt galet att ta en stock i handen för att sedan slunga den mot ngns huvud.
Vi som föräldrar måste talar om verkligheten för våra barn och få dem att förstå att det inte är ngt tv/data spel.
Mina ungar har jag hela tiden talat om vad som verkligen kan hända då de spelar spel, ser filmer.
Att seddan denna jävla, (ursäkta språket) praxis, som enligt uppgift är från sena 1970 talet, borde så snabbt som möjligt ersättas av en mer i nutid passande praxis.
Vi lever idag i ett helt annat samhälle än vad vi (jag) gjorde på 1970 talet.
Jag själv är född -67 och mina barn -91 och -98, ser tydligheter om hur tidiga de är iallt, gemförande hur jag var i samma ålder. Världen ändras, hårdare blir det i skolan, osv osv
Ska vi som vuxna våga känna tilltro till rättssystemet så MÅSTE det ändras och det nu.
Jag ser på min tonåring, som är ute på kvällarna att han inte ens kan ha en viss jacka på sig, utan att det tydligen kan vara störande för vissa. Jag undrar hur det ska gå för våra underbara ungar och jag sänder mina varmaste tankar till Therese´s familj, känner otroligt med dem och lider över att detta ska få ske i dagens samhälle.
det är inte konstigt att vi inte tror på rättvisan längre.
med hopp om ändring!!!!!!

Anonym sa...

Om jag har tolkat lagen rätt så skulle jag (som vuxen)komma undan med 6 år på kåken och jag skulle sannolikt ha nog med sparpengar för att betala eventuella skadestånd ur min egen ficka.

Dessutom skulle jag sannolikt komma ut efter halva strafftiden eftersom jag skulle uppföra mig som en mönsterfånge då jag inte har något kriminellt förflutet och inte heller har för avsikt att slå in på den banan.

Tanken är nästan frestande...

Om jag nu överväger detta och funderar på vem jag skulle vilja ta livet av till detta "facila pris" så kommer jag (som hyggligt normalt fungerande individ)fram till att det skulle i såfall vara grannens katt.

Efter att just ha skrivit detta får jag dåligt samvete.

Tror jag köper en strömming till kattskrället för att döva mitt samvete.

Yvonne sa...

Något som gör mig lite betänksam är också när sådan här har inträffat så skrivs det hur
hur synd det är om gärnings männen
Tänker vad Theres familj har fått ut stå .

Sänder varma tankar till dom