måndag 8 december 2008

Privatpolisen slår till i Danmark

Är det såhär vi vill ha det i Sverige?
IPRED-lagen ska ge rättighetsinnehavare tillgång till folks personuppgifter så att de kan skicka krav till dessa. En barnfamilj i Danmark krävs på 200000kr och ska nu bevisa sin oskuld. Smaka på det, omvänd bevisföring krävs alltså nu. Visa att man inte fildelat, hur gör man det? Att visa att du inte har filen bevisar väl knappast något, du kan ju lätt ha tagit bort den. Är enda alternativet att inte ha en dator, inte trådlöst eller inte använda Internet? Känns det verkligen som framsteg för en IT-nation?

Hur många har råd/tid/viljan och vågar driva en civilrättsligprocess som om man förlorar ruinerar en? Istället betalar man 20-30 tusen kronor för att slippa obehag. Själv tycker jag det liknar utpressning och maffiaverksamhet. Hur ska enskilda privatpersoner kunna stå upp mot en stor organisation med i jämförelse oändligt mycket större ekonomiska medel?

Här tycker jag verkligen att man ska skydda den enskilda medborgaren, visst det är tråkigt för mediebolagen om de förlorar intäkter på grund av att folk fildelar deras produkter istället för att köpa dessa, men att tvinga folk att bevisa sin oskuld är inte rätt väg framåt.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2167769.svd

Inga kommentarer: