lördag 16 augusti 2008

Fikabordsgnäll på SvD debatt

Så ska det gnällas om svenska VD-löner igen. De 50 bäst betalda tjänar 30% av vad deras europeiska kollegor gör och vill alltså ha bättre löner för att det ska gå att rekrytera.

På min arbetsplats gnälls det ibland om att folk tycker lönen är för dålig, som en annan kollega sa förut "sluta då, om lönen här är för låg måste den ju vara högre någon annanstans och då är det ju bara att byta, eller?". Lönen är priset på varan din arbetskraft, företaget är villigt att betala x kr för dig, du vill inte sälja dina tjänster för mindre än y, om dessa inte går ihop sig slutar du eller tar aldrig jobbet. Jag blir så trött på att folk klagar men inte gör något. Arbetar mina arbetskamrater av ren godhet? Jag tror verkligen inte det utan jag tror att man egentligen vill klaga på något.

Men nu handlade det om VDar och inte mina kollegor, jag tror inte Svanberg arbetar på Ericsson av godhet och att han accepterar en lägre lön än han anser sig värd. Om han gjorde det är han korkad och det tror jag inte den mannen är och ingen annan i den positionen heller. Hade han kunnat få ett jobb på ett annat stort europeiskt bolag (men Ericsson är faktiskt rätt stora) så hade han nog tagit det.

Sluta gnäll eller byt jobb helt enkelt, hitills har jag inte sett många VD-stolar stå tomma någon längre period. Det finns helt enkelt rätt många som kan tänka sig att ta jobbet till den ersättning som erbjuds.


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1570079.svd

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej, som VD har man stort ansvar. Dessutom kanske man måste tänka på sådant som personlig säkerhet, pga sin lön... Men vad hjälper det då om den är hög?

De höga lönerna skall kanske inte bara ses från ett rent ekonomiskt perspektiv. Det är också viktigt att fråga sig om vi går mot en ökad personfixering inom arbetslivet, och om höga chesfslöner kan bli ett slags offentlig symbol för detta fenomen. Är detta sant eller är det bara en bieffekt av att man uppfattar samtiden som mer narcissistisk till exempel pga av internet? Individen idag är mera kartlagd av arbetsgivarna, hon förväntas vara extremt motiverad, och nu har även ett nytt uttryck kommit upp - "pipe life". Detta populariserade och enligt mitt tycke ganska materialistiska synsätt kanske kan få stå som en symbol för den materialistiska tid vi nu lever i.

Alla männiksor kan misslyckas, men i dagens samhälle och med dagens arbetsmarknad - är man mer eller mindre brännmärkt i karriären av ett eventuellt misslyckande? Vad har detta med VD-löner att göra? Kanske inte så mycket, men mycket höga löner ger också felaktigt signalen till alla människor och underlydande att de skall prestera väldigt mycket för att "vara med i tävlingen".