torsdag 14 augusti 2008

Det blir rättvisast om alla betalar

Christina Jutterström tycker det är osolidarisk av de 13% svenska hushåll som inte betalar tv-avgift. Därför vill hon istället lägga allt på skatten så att alla får betala, oavsett om de vill se eller inte. Att en andel av dessa 13% inte ens har TV slår henne inte. Man får idag in nästan 8 miljarder kronor genom det här systemet, kostnaden för att ta in det är 160 miljoner och man vill alltså ha en miljard till. Men vad ska jag få för pengarna? En till deltävling i melodifestivalen?


Nej, jag har några alternativa förslag

1) Gör SVT till en betalkanal, enda skillnaden mot idag är att om du inte betalar får du alltså inte titta. Enda skillnaden mot idag är att några "snyltare" inte kommer kunna titta.

2) Gör SVT helt reklamfinansierat. Vissa tror då att trovärdigheten går förlorad, jag känner ändå inget större förtroende. Då skulle de vara liknande TV4.

3) Tvinga alla att betala, men då tycker jag man ska sluta sända OS och liknande. Man ska då rikta in sig på smala program som inte kan sändas på marknadsvillkor. OS skulle TV4 gladeligen betala för att sända. TV4 finns ju dessutom i marknätet så alla kan ju se det gratis.

Det alternativet jag känner mest för är faktiskt nummer 1 kombinerat med 3. Jag förstår inte varför SVT ska tvinga mig att betala samt reklamfinansiera vissa program. Istället kan de sälja dessa till andra t.ex. TV4. Jag förstår inte varför de ska visa dyra kommerisellt gångbara program och sen tvinga mig att betala för nöjet. Nej, låt marknaden göra det marknaden klarar av. Förslag 1 stänger ju dessutom ute alla som inte vill betala, jag får möjligheten att välja om jag vill titta på SVT eller inte. Jag får ju faktiskt välja min dagstidning själv, ska jag inte då få välja min tvkanal också?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=815268
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1560561.svd

5 kommentarer:

Anonym sa...

Förslag 1 fungerar inte i praktiken. Om man har en sommarstuga som har vanlig TV-antenn på och bor i en t.ex. bostadsrätt där man har ComHem kabel-TV skulle man alltså med det förslaget tvingas betala två gånger för SVT:s kanaler eftersom man behöver olika kort från olika leverantörer. Och olika boxar eftersom kabel-TV och marksänd TV kräver olika boxar. Dessvärre!

Faster Sven sa...

Om du vill se SVT i sommarstugan och hembox och/eller -kort inte går att använda, får du bita i det sura äpplet och betala för "nöjet".

Själv får jag rikliga svettningar av blotta tanken på en TV i en sommarstuga, men folk är ju olika...

Strutsman sa...

Håller med fullständingt. Gör SVT till betal-TV. Jag skulle gärna betala för SVT, men kanske bara en kanal och med "smala" progam.

Om det är något jag avskyr så är det system som gynnar personer med låg moral. TV-licensen är ett sådant system. Dessutom är betalningen per hushåll ett idiotiskt och osolidariskt system där kungafamiljen betalar lika mycket som en ensamstående student med barn. Systemet som det ser ut idag bör avskaffas.

Faster Sven sa...

Betalning per hushåll skulle ju bli fallet även med betal-TV, men det är OK, tycker jag.

Kungafamiljen och studenten betalar i samma anda lika mycket för en liter mjölk. Om man inkomstprövar allting, finns det ingen anledning att anstränga sig, och det lider alla av - solidariskt eller inte.

Anonym sa...

Det viktigaste med SvT är att politikerna inte lägger sig i innehållet, och att de som arbetar där har en mycket gedigen utbildning, och att flera skall vara goda journalister. Till exempel undrar man om SvT har gett vika ifråga om ren saklighet och strikthet de enare åren - dock med en förbättring märk väl, bara sedan förra valet.

Uppfattningen att information inte är makt är en väldigt kraftig villfarelse. Med medel som offentligt informationsflöde, inflytande över media, pedagogisk auktoritet, och synbar korrekthet och konsekvens, kan man förändra samhället i nästan vilken riktning som helst...

De folkvalda politikerna makt är inte på något vis absolut eller självklar sett ur denna synvinkel. Och det finns alltså ingan anledning för yrkesgruppen journalist att slå sig till ro, än mindre agera fel.

Varför skall vi inte behålla public service? Vill du låta din själ och dina tankar köpas för pengar? Ett fungerande utbud utanför public service finns ju redan. Betala med skatten.