torsdag 20 mars 2008

Irakkriget!

Ah, detta härliga ämne som inte alls rör upp känslor.

Nu känner Hans Blix att han måste vädra sina åsikter igen. "Inga bevis för massförstörelsevapen hittades". För ett par månader sen läste jag en skönlitterär bok "Rat Run" som handlade bla om den brittiska underättelsetjänsten och hur det hade sågats där efter Irakkriget.

Det man där beskrev (förvisso skönlitterärt men jag tror inte hypotesen är helt korkad) är att beställarna (chefer & politiker) önskade sig ett resultat, producenterna (tjänstemännen) producerade då ett resultat som passade. Det här ser man ju exempel på överallt hela tiden både inom det privata näringslivet och inom statlig verksamhet. Varför skulle det ha varit annorlunda inom säkerhetstjänsterna? Ställer man bara rätt frågor så får man ofta precis det svaret man vill ha. T.ex "Leta efter bevis för massförstörelsevapen!" .http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1000639.svd


F.ö. är det väl ganska ointressant att debattera om de gjorde rätt för fem år sedan? Han vet inte exakt vad Amerikanerna hade för information, det kan säkert finnas anledningar till att de inte vill delge att fortfarande och hur som helst så har man redan invaderat.

Inga kommentarer: