måndag 27 oktober 2008

Tyck synd om mig!

Först klagar ni på att pojkarna med ADHD får mer uppmärksamhet, sen vill ni bara hjälpa flickorna? Ni hade väckt mer medkänsla hos mig om ni brytt er om båda grupperna.

Men nu tänkte jag kommentera ert sjupunktsprogram.
1) Slarvmajorna kräver bara screening av flickor, varför inte pojkarna också? De har ju lika mycket ADHD som ni.
2) Alla ska ha en egen privat coach, trevligt. Gäller det också bara flickorna? Vore inte det trevligt för alla barn?
3) Återigen bara råd till Maja, Pelle behöver såklart inget stöd? Att Pelle är en kass pappa spelar inte heller så stor roll, nej mamma är viktigast.
4) Vi kan inte komma ihåg att skriva upp, nej, vi ska få en påminnelse. Gratis ska det vara. Ska ni inte begära en gratis telefon också?
6) Men inte ett ord om skyldigheter såklart? Nej, det kan vi inte hålla på med. Rättigheter ska det vara.
7) Tydliga regler, det är bra för alla. Men kan det inte vara så att ni har lite olika problem? Att ni inte är en stor homogen grupp? Att rätt många av er faktiskt kan försörja er och inte ens behöver stöd är inget problem. Eller vill ni ha livstidsförsörjning utan att passera gå bara ni fått en diagnos? Det tror iallafall inte jag skulle hjälpa er.

"Närsynta får glasögon", nej. Vi närsynta får KÖPA glasögon. För våra egna pengar. Pengar jag har tjänat ihop alldeles själv. Inte en enda gång har jag fått ett par. Eller jo, i lumpen fick jag ett par. Men de hade fel styrka och gjorde mest ont att ha på sig.

"Vår logga är en pöl med utspilld mjölk. Men den är inget vi längre gråter över." - Nej istället skriker vi om rättigheter hit och dit istället.


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1948271.svd

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja.. det ligger något i det!

Rättigheter rättigheter och rättigheter.. men skyldigheter finns det inga.. Intressant..

Och synd om alla pojkarna som i jämställdhetsdebatten inte skall behandlas lika längre utan helst sämre.. så det jämnas ut över åren av förtryck tjejer och kvinnor levt under...

D sa...

jag antar att du är Volkpartist. Din skrivning är typisk sådan utan medmänsklighet utan bara skäll och att man ska vara stark och klara sig själv.

Magnus sa...

D,

Jag tar det där som en handske i ansiktet. Jag är verkligen inte folkpartist, även om folkpartiet skärpt till sig på senare år och lämnat sossetramset.

Stark och stark, jag anser inte att man ska skrika efter någon annan som alltid ska plocka upp.

Björn (utan adhd...) sa...

Lätt att tycka när man inte vet något, eller hur Magnus. Pojkarna får redan massor med stöd. De tar redan nästan alla resurser som samhället ger till barn med adhd.

Jag håller med dig om att det ska vara lika. För att tjejerna ska få samma stöd som grabbarna redan har så är det här en bra början. Sedan ska det också sägas att LÅNGT ifrån alla pojkar får det stöd de behöver.

En kommentarer till din:
4) Nej, de kan inte skriva upp, för det finns helt enkelt inte i deras sinnevärld att skriva upp. Jo, efter att de har fått en påminnelse.

Närsynta barn FÅR glasögon i vissa landsting.

Visst är det härligt med en egen blogg där man kan tycka vad som helst om vad som helst. Men när man inte kan ämnet tillräckligt bra så ska man akta sig för att göra bort sig.

Magnus sa...

Björn, det är tvärlätt att tycka utan att veta. Det är bara att starta en blogg och sätta igång! Kul är det också, framförallt när man får kommentarer.

Du menar att de inte kan skriva? Eller använda en telefon? Utveckla gärna.

Fräckt, vilka landsting då?

Visst är yttrandefrihet något bra? Man får göra bort sig precis hur mycket som helst. Helt fritt och hos mig får du tom skriva till mig att du tycker att jag är en idiot.

björn (utan adhd) sa...

Njae... Det handlar inte om att kunna använda en telefon eller att kunna skriva. Det finns helt enkelt inte förutsättningarna för att skriva ner det. Mitt lekmannaintresse har lärt mig följande:
Har man en blodpropp i benet så kan muskler slås ut och benet blir obrukbart. Här handlar det om att dopamin inte kommer i rätt mängd för att neurotransmittorerna inte fungerar som de ska. Då kan man stimulera dem. Det fungerar olika bra för olika personer och vad som fungerar varierar också. Blodpropp fixar man ofta med warfarin, tröga neurotransmittorer fixar man ibland med metylfenidathydroklorid (tex Ritalin).
Vidare kan man ibland lyckas genom att mentalt stimulera neurotransmittorerna genom att göra något som är roligt och då kan koncentrationen upprätthållas längre. Då kanske man kan komma ihåg att skriva ner det som behövs på en lapp. Sedan ska ju den läsas också...

Landsting och glasögon. Fyra ger gratis glasögon. Stockholm slutade 2004 att ge bidrag. Övriga landsting ger 400-500 kr. Se www.newsdesk.se/pressroom/majblomman/pressrelease/view/otillraeckliga-glasoegonbidrag-drabbar-barns-skolresultat-242102

Du är ingen idiot Magnus. Ibland gör vi alla bort oss. Till och med jag!!! :-)
Yttrandefrihet är bra och det medför ansvar.

Tack för mig. Nu är det kudden, frun och vår dotter med befarad adhd (därav intresset - surprise, surprise...) som får sällskap.

Keep it up Magnus. Du har ju en bra blogg. Och tack vare adhd så läser även jag den... :-)

Anonym sa...

Glöm inte att artikeln är skriven av två kvinnor med ad/hd (tänk om folk kunde lära sig skriva diagnosen på rätt sätt!).
Hur som helst så speglar deras "rak på sak", "jag-jag-jag" ganska väl hur en person med ad/hd tänker och agerar.
Empati och "finlir" är ofta inte ad/hd-personens starka sidor...

Läs mer i mitt blogginlägg om du vill: http://stumpan.wordpress.com/2008/10/28/skolforum-2008/
samt: http://stumpan.wordpress.com/2008/09/03/flickor-med-adhd/
och:

Magnus sa...

Björn, tack :) Det är extra roligt när man får svar på sina svar bland kommentarerna.

Intressant med Stockholm, jag bor där men har aldrig fått bidrag. Jag har å andra sidan inte heller behövt söka bidrag för glasögon.

Stumpan, jag läser under dagen. Ska bli intressant.