tisdag 28 oktober 2008

Hur länge är en folkomröstning giltig?

Ska vi rösta på nytt om Euron? Nu finns det tydligen en annan opinion än det fanns för 5 år sedan. Ska vi rösta på nytt om EU? Borde vi inte rösta på nytt om kärnkraften? Det är faktiskt ett stort problem med folkomröstningar, det finns ingen giltighetstid. Går de ut efter 5 år? Bör vi tänka om efter 15 år? Hur långtgående beslut bör man fatta? De som sitter i riksdagen idag och är under 46 röstade inte om kärnkraften, det är ganska många. Det är med andra ord våra föräldrar som bestämt och vi vågar inte rucka på deras beslut. Kommer vi aldrig kunna ompröva EU-beslutet?

För att beröra sakfrågan "Ska vi ha Euro eller inte?", jag ser personligen väldigt få (inga faktiskt) argument för att vi ska behålla den svenska kronan. Nu när det går vågor på det ekonomiska havet ser vi att den rasar mot alla andra valutor. Det är krångligare att resa, när jag reste i somras växlade jag pengar två gånger. Först i Grekland och sen i Tjeckien och då reste jag "klimatsmart" med tåg större delen av resan (Grekland, Italien, Tyskland, Tjeckien, Tyskland). Det var oerhört smidigt, lätt att hålla koll på vad saker kostade eftersom det var samma valuta överallt. Jag reser ganska mycket i mitt jobb och om jag tittar i min plånbok har jag alltid mer Euro än svenska kronor. Förvisso är det ju så att jag nästan aldrig har kontanter utan betalar allt med kort, så den jämförelsen är inte riktigt ärlig. Men så är jag en typisk ja-sägare till Euron också, ung, moderat, man och boendes i en storstadsregion.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1953869.svd

2 kommentarer:

Anonym sa...

Typiskt kälkborgeligt perspektiv att tycka att vi ska byta valuta så det blir lättare att växla pengar när man är på semester... Vad tror du händer med den svenska ekonomin om t ex de tyska och franska ekonomierna går in i en djup lågkonjuktur och drar Euron med sig? Tror de kommer vita några åtgärder för att rädda lilla Sverige? De vet knappt att vi är med i unionen. Euron är en politisk konsktruktion, inte en ekonomisk. Sådana ska man akta sig noga för.

Magnus sa...

Om den tyska och franska ekonomin går ner i djupa lågkonjunkturer lär vi dras med. Europa är på gott och ont sammankopplat.