onsdag 4 februari 2009

Oflexibelt CSN stjälper studenter

Den svenska kronan har urholkats kraftigt mot andra valutor. Trist för många, men ännu värre för de studenter som får svenska kronor av CSN men måste växla över i en annan valuta. Min vän i Tokyo har t.ex. det svårt eftersom hans marginaler helt försvann förra hösten och sen dess har det blivit ännu sämre. En vän i USA kunde inte betala skolavgiften eftersom levnadskostnaderna hade blivit så höga. Många studenter i många länder funderar tydligen på att åka hem tidigare. Vad skulle inte det kosta? Folk får komma hem med halvfärdiga utbildningar, hem där de inte kommer kunna få jobb eftersom de antagligen bara vill jobba i tre-fyra månader.

Det stora problemet här är att CSN tvingar studenterna att spela på valutamarknaden. CSN agerar som om kronkursen var fast mellan 1 juli 2008 och 1 juli 2009. Så är det inte. Man kan enligt mig lösa det här på två ganska enkla sätt:
  1. Låt studenterna få låna mer, jag är ingen jurist men det känns som att man kan få in en regel om "extralån vid kraftig valutarörelse" säg 20%? Att man då ska kunna få låna så mycket att man hamnar på samma nivå i den lokala valutan som innan.
  2. Låt CSN ta valutarisken. Det finns gott om bolag som köper och säljer valutasäkring. Då hade mina vänner kunnat få x dollar varje månad eller y yen. CSN hade då fått ta valutarisken. Går svenska kronan upp tjänar CSN pengar, går den ner förlorar CSN pengar. Studenten slipper ta risker som han ändå inte kan påverka.
Ur mitt perspektiv är alternativ 2 överlägset, studenten får jättetydligt hur mycket pengar han/hon har att röra sig med, behöver inte oroa sig för om valutakurser åker bergodalbana etc. CSN då? Min gissning blir att ett par år förlorar de pengar, ett par år tjänar de pengar. De kan säkert titta på valutasäkringar om de vill minska sina risker. Men jag ser hellre att en statlig myndighet med goda finansiella muskler tar risken än mina kompisar.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=880406

Inga kommentarer: