tisdag 27 juli 2010

Varför ska facken ha en särställning?

Varför har vi idag oberörbara organisationer? Facken kan sätta ett företag i blockad och försöka pressa det på pengar oavsett vad dess anställda tycker. Det vi ser från Syndikalisterna är ett exempel, men vi har ju tidigare sett hur Byggnads satt bolag i blockad trots att INGEN av de anställda har velat ha kollektivavtal. Ingen har velat ha deras kontrollanter på byggena som bara kostar pengar, istället har de föredragit att få lön istället. Men nej, det accepterar inte facken. 

Syndikalisterna är kanske något lite värre än de andra, men de är alla lika illa. Jag har väldigt svårt att se deras plats idag när facken är betydligt starkare än arbetsgivarna. 

22 kommentarer:

Ylva sa...

Om nu facken är mycket starkare, varför tvingas de blockera ett ställe i över ett halvår för att få ut uppsägningsvederlaget?

Anonym sa...

@Ylva
Därför att det inte är Berns som skall betala detta utan den som anställt personalen.
Hur avtalet mellan Berns och bemanningsföretaget ser/såg ut har jag ingen aning om men generellt kan jag säga att den anlitande parten inte har något som helst med de utförande konsulternas anställningsförhållanden att göra, det är själva poängen med bemanningsföretag.

Ylva sa...

Ja det klart, men då är de ju inte särskilt starka. Om de så lätt kan dribblas bort via bulvaner.
Du svarar på något helt annat alltså.

Antar f.ö. att fackföreningarna i exv. Norge är starkare då man där genom lagstiftning fastslagit det arbetsrättsliga huvudansvaret till den som använder bulvaner.

Anonym sa...

Nær jag renoverade mitt hus anstæælde jag en byggare som sen hyrde in arbetskraft efter behov, snickare, rørlæggare, målare, elektriker.

Inte fan ær jag ansvarig før deras løn eller hur deras avtal med byggmæstaren ser ut.

Ylva sa...

Kanske blev för svårt.
Det blir i det fallet naturligtvis byggherren som har huvudansvaret för ev. UE:s behandling av sin personal.

Ylva sa...

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090722-7

Hoppas du kan läsa den även om den har svensk teckenuppsättning, själva språket verkar ju inte skilja från din "norska":-)

Anonym sa...

Läs på Magnus. Berns har flyttat runt de här människorna mellan bemanningsföretag och låtit dem jobba under vidriga förhålladen på Berns som inte alls är kollektivavtalsenliga. Självklart är inte Berns dummare än att använda sig av underleverantörer som de kan lägga ansvaret på när det blir tvister och på så vis hålla ryggen fri. Men gillar man att hålla på med guilt by association kan man lika gärna säga att Berns agerar som en kriminell organisation som använder målvakter.

Facket är inte starkare än den samlade kapitalistklassen. Det är ju ett absurt antagande.

Magnus sa...

@Anonym den samlade kapitalistklassen? Du 68-rörelsen ringde. Jag är ledsen, men det är inte en uniform rörelse med hemliga möten en gång i veckan. Facken är stora kolosser och många arbetsgivare är små, med liten eller ingen samverkan. Om de nu inte är kollektivavtalsenliga och vidriga varför agerar de då inte mot bolaget som är vidrigt?

@Ylva & anonym:
Fullständigt vrickat lagförslag från Norrmännen. Jag ska alltså ta ansvar för vad en tredje part gör? Om jag köper in 5 personer på halvtid, ska jag betala 2,5 löner sen? Var dras gränsen? Om jag köper in en vara då? Eller är det bara tjänster? Det går väl emot ungefär all rättstradition här..

@Ylva hur fungerar det i flera led då? Jag köper in ett bolag, som lejer ut det till ett annat bolag, som lejer ut det till ett tredje bolag som missköter sig. Ska jag då bli skadeskyldig? Eller är det facket som ska bestämma?

Magnus sa...

Men för att göra dig anonyma kommentör lite lyckligare tänkte jag att jag tittar på en oberoende parts hemsida och ser vad de har att säga.

Hotell & Restaurangfacket är halvneutrala ändå, om något borde de stå på Syndikalisternas sida. De har publicera "Schysta listan" med bolag som är okej och se.. Där är Berns med! Alltså är de okej och kör med bra villkor

http://www.schyst.net/index.php?sid=2&pid=630&section=225


Man kan även läsa vad Berns påstår att Syndikalisterna kräver, ingen företagare skulle gå med på de kraven.

http://www.berns.se/extra/news/?module_instance=3&id=1338&lang=se
Syndikaliserna bekräftar även vansinneskraven
https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/Bakgrund-till-den-fackliga-blockaden-av-Berns-salonger2

Ylva sa...

Jag förstår inte resonemanget med 2,5 löner.
Tanken är, som jag förstår det, att man inte ska kunna kringgå rättigheter och ansvar genom att verka via bulvaner.

Magnus sa...

@Ylva jag gör ett nytt försök då.
Anta att jag hyr in Kalle via Jonas AB. Jag hyr kalle 10h i veckan. Jonas betalar av nån outgrundlig anledning inte lön till Kalle.

Kalles månadslön ska vara 20tkr. Hur mycket ska jag betala? 5tkr? (1/4 av lönen) eller 20tkr?

Jag förstår vad de är ute efter, men det är inte rätt metod enligt min mening.

Ylva sa...

Ditt företag får väl betala för den tid Kalle jobbat åt dig, det var en konstig fråga.
Vilken metod skulle användas förresten? Arbetsrättsliga stridsåtgärder är väl det vanliga sättet för parterna att utöva påtryckningar vid konflikter.

Magnus sa...

@Ylva ja men då kommer ju Kalle likväl inte få en vettig lön.

Jag tycker att Jonas ska jagas, inte någon som anlitat Jonas.

Hur förhindrar du annars följande konstruktion?

Jag köper in från Jonas AB, som hyr in från Jonas 2 AB, som skickar över Kalle.

Jonas AB är bara en ren front, är det återigen jag som drabbas? Hur mycket ska man tvinga bolaget att undersöka sina underentrepenörer?

I det här fallet? Jag tycker det är väldigt märkligt att Syndikalisterna kan ställa i stort sett vilka godtyckliga krav som helst mot Berns utan att Berns kan göra ett dugg för att försvara sig annat än att gå med på kraven. Som tur är Syndikalisterna en samling skrikhalsar men LO-förbunden kan ställa till med stor skada om de vill.

Ylva sa...

Det är precis den konstruktionen som råder idag - Papperskonstruktioner för att slippa ansvar.
Genom att det alltid är huvudarbetsgivaren som har det slutliga ansvaret försvinner vitsen med att hyra in arbetskraften i flera led (med sjunkande löner för varje steg).
För den seriösa sektorn skulle detta inte vara något problem. För de huvudentreprenörer som är ute efter att plocka in specialkompetens och hantera arbetstoppar och alltså inte främst att slippa betala anständiga löner och tillhandahålla drägliga villkor.

Peter sa...

Du frågar vad Berns kan göra? De kan förhandla till att börja med. Det är det normala tillvägagångssättet.

Berns har inte presterat ett enda förslag till lösning, nada, zip. De har gjort konflikten till en principfråga, annars skulle den varit löst för länge sedan med någon form av kompromiss.

SACs huvudkrav är att städarna återanställs, inte att pengar utbetalas. Exakt hur mycket pengar det i slutändan handlar om är en förhandlingsfråga.

I grunden handlar detta om en viktig princip; ska arbetsgivare kunna rensa ut anställda som organiserar sig fackligt och ställer krav om bättre arbetsmiljö och arbetstider?

Ska facket svika dem som får sparken när de höjer sina röster på jobbet? Vem vill vara med i ett sånt fack? Vem vill leva i en värld där alla är rädda?

Man kan också säga att det handlar om yttrandefrihet på jobbet. Är du anhängare av yttrandefrihet på jobbet?

Eller är yttrandefrihet bara viktigt när man diskuterar andra länder som Iran, Nordkorea och Kuba?

Magnus sa...

Ylva, så du menar att Berns är oseriösa? Du och restaurangfacket har olika uppfattningar i frågan.

Peter, om jag har förstått det hela rätt har städarna aldrig ens varit anställda av Berns. Då blir kravet orimligt och då finns heller inget att förhandla om. Hur är det med avtalsfrihet? Eller ska vi bara få sluta avtal med de företagen som en viss fackförening uppskattar (och äger)?

En fråga jag gärna skulle vilja veta är om de andra som plockades över från NCA haft likvärdiga arbetsuppgifter?

Ylva sa...

Ja så är det kanske, jag vet inte hur de mäter seriositet. Jag vidhåller dock att ett ansvarssystem liknande det man har i Norge inte är något som seriösa aktörer skulle drabbas av.
I fallet Berns har de ju i åratal flyttat sina städare mellan olika UE, och då oftast UE med kontor hos Berns och Berns som enda "kund". Att registrera ett bulvanföretag går på några minuter...

Magnus sa...

Ylva, jag tror vi får enas om att inte enas. Jag förstår vad du menar, hur du menar det men håller inte med.

Har du någon källa på ditt påstående om Berns runtflyttande av städpersonal?

Ylva sa...

Det kan väl räcka så då. Annars hade du gärna fått utveckla hur du anser att seriösa företagare skulle drabbas av att anlita tillika seriösa ue.
De Bernsbulvaner jag känner till innan NCA är; Ariel, Ariel Sth, Fastighetsvårdarna, Fastighetsvårdarna Öst samt Yennixa.
Det kan säkert finnas ytterligare.
Vid varje byte övertogs personalen utan att några offerter/upphandlingar och utan att personalen ändrades. När det ena företag stängdes eller gick i konkurs överfördes hela personalen till nästa företag med samma arbetsledare, samma chef, samma vidriga förhållanden och samma obefintliga anställningsavtal, semesterersättningar etc.
Det valsade runt lite i media för ett par år sedan hur papperslösa städare tvingades jobba flerdubbla pass till nära nog obefintlig betalning i Berns lokaler. Minnet är dock kort hos de flesta.

Magnus sa...

Ylva, att det skedde på McDonalds minns jag men inte Berns.

Hur ska man känna igen en oseriös UE? Om de vill blåsa sina anställda (ofta arbetsgivarens viktigaste resurs) så lär de ju kunna blåsa sin kund. Det är ju nästan riskfritt med den norska modellen.

Jag kollade dina bolag lite,
NCA har 373 anställda och ligger i Bromma, så de kan ju knappast enbart ha Berns som kund?

Ett par av de andra du listade är däremot lite konstiga, Fastighetsvårdarna Öst och Stockholm hade 11 respektive 29 anställda. Men bolagen är så vitt jag förstår registrerade på Nordenflychtsvägen 56. Inte heller Berns...

Jennixa är registrerat i Bålsta? Men också få anställda.

Om det nu är så vidrigt, varför slutar de inte då och varför vill de tillbaka? Om de vill påverka hade det väl varit bättre att blockera NCA, Jennixa etc?

Magnus sa...

Om man inte orkar läsa texten jag länkade till så har man den här i videoformat.. Sosse är han visst också.

http://svtplay.se/v/2089234/abc/syndikalisterna_far_kritik

Gurkan sa...

"Serenetta Monti är medlem i Agende Rosse som kämpar mot Cosa Nostra i Italien och även i USI-AIT, SAC:s syster-organisation. Tillsammans med andra europeiska fackliga företrädare deltog hon vid fredagens blockad av Berns salonger och hon bemöter här Hanne Kjöllers två ledare i DN där Kjöller liknat SAC vid italiensk maffia.

"Hanne Kjöller skriver i DN om SAC och striden mot Berns. Genomgående liknas SAC vid italieninspirerad maffia.

Jag är medlem i Agende Rosse som bildades till minne av domaren Paolo Barsellino som mördades av Cosa Nostra 1992. Vi motverkar maffian och främjar politiska satsningar på ekonomi och förbättrade arbetsvillkor i Italien. Jag är också medlem i USI-AIT som är SAC:s systerorganisation i Italien. De två organisationerna är samarbetspartners.

Hanne Kjöller har missförstått maffiabegreppet. Definitionen av maffia är att den besitter kontroll över den ekonomiska och politiska maktutövningen. Maffian har inget ansikte, ingen talesperson och ingen legalitet. Den verkar fördolt genom näringsliv, politiker och kända personer.

Med sina uttalanden om att SAC:s metoder liknar maffia spelar Hanne Kjöller organiserad brottslighet i händerna. I Italien har maffian idag ökat spelrum genom expansionen av bemanningsföretag och underleverantörer. Via dessa ges maffian ökat tillträde till det etablerade näringslivet. Kriminella arbetsvillkor främjar maffian och ansvarsförskjutningar främjar kriminella arbetsvillkor.

Italienska maffian mördar därför syndikalister eftersom de bekämpar denna utveckling, ofta med blockader som metod. SAC:s kamp mot Berns skulle i Italien utan tvekan vara ett hot mot maffian och den är med största säkerhet ett symboliskt hot mot organiserad brottslighet också i Sverige. Det är destruktivt att Kjöller ges utrymme att vända på begreppen i en
stor dagstidning.

Kjöller verkar inte heller veta vad syndikalism är när hon framför en granskning av en enskild person som bevis för organisationen SAC:s natur. Syndikalistiska organisationer styrs inte av representanter utan av lokal basdemokrati.

Jag flög till Stockholm i fredags för att delta i ett internationellt fackligt möte bland annat om Bernskonflikten. Som medlem i USI-AIT deltog jag också i blockaden utanför Berns. Jag kommer föra frågan om en internationell kampanj mot London Regional med mig hem. "

/ Serenetta Monti, Agende Rosse och USI-AIT"
- https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/Serenetta-Monti-bem%C3%B6ter-Hanne-Kj%C3%B6llers-ledare