lördag 24 juli 2010

Det är ju rättvist!

Det är helt rätt att akassan för civilingenjörer är lägre än för verkstadsarbetare just därför att civilingenjörer inte är arbetslösa lika ofta. Låt mig ge er en lättfattad liknelese som nog alla kan förstå:

Varför är min trafikförsäkring låg?
Jo, för att jag inte krockar och utnyttjar den.
Arne som krockar ofta får betala mer just därför att han utnyttjar sin försäkring!
Inte för att jag är taskig, utan för att han använder den oftare.

Civilingenjörerna (och andra) har skapat en egen försäkring just för att vi INTE vill betala för er som krockar ofta. Jag betalar redan mer än tillräckligt för andra.

Fick en bra kommentar till på lunchen, vi som har utbildat oss har ju dessutom investerat i att göra oss mer attraktiva. Vi betalar till CSN varje månad, kan vi lägga över det på fabriksarbetarna också? Eller är det bara vi som ska vara med och betala? 

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Då tycker du samtidigt att sjukförsäkringsavgiften ska vara högre för de som jobbar i "farliga" yrken, medan den som har ett lugnt och trevligt jobb utan fysisk ansträngning kommer billigare undan?

Det är faktiskt skillnad på en försäkring som ska drivas helt kommersiellt och en försäkring som ingår i vårt samhälles solidariska skyddssystem.

Kanske ska den som jobbar i ett yrke där man enligt statistiken lever längre betala högre avgift till pensionen medan den som jobbar i ett tungt arbete där medelåldern är lägre betala lägre avgift till pensionen?

Magnus sa...

Sven, ja det var en intressant fråga och frågeställning. Ska vi klumpa ihop alla akassor till en? Kanske, men det är en annan fråga.