torsdag 29 juli 2010

Orimligheter från SAC?

SAC har nu svarat på SvD.

Kul att få läsa deras åsikt, även om det mesta redan gick att läsa här i Ylvas kommentarer. Jag uppskattade Ylvas kommentarer precis som alla andras, det är alltid kul med ännu ett perspektiv. Bloggen heter Magnus tycker, just för att jag tycker, inte nödvändigtvis står för en objektiv sanning.

Hur som helst, de påstår där att städarna skulle arbetat 100h övertid varje månad utan övertidsersättning. Nu är jag inte insatt i städarnas kollektivavtal men jag har väldigt svårt att tro att de inte har rätt till detta enligt kollektivavtalet. F.ö. känns det direkt orimligt att de månad in och ut skulle arbeta över 100h. Det strider nämligen mot lagen. Man får som mest ta ut 50h övertid på en kalendermånad, och 200h på ett år.

SAC gjorde även en till snygg miss när de sa att Berns skulle återanställa städarna, de har aldrig varit anställda hos Berns så hur Berns ska kunna återanställa övergår mitt förstånd.

Om nu SAC är så säkra på sin sak så är det väl bara att klampa iväg till Arbetsdomstolen nu när Berns inte vill förhandla? Eller är ni rädda att ni inte har så mycket på fötterna som ni tror?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/replik-blockaden-mot-berns_5055495.svd
http://www.av.se/lagochratt/atl/kapitel03.aspx

5 kommentarer:

Ruben Tastas sa...

Sammanlagt har 18 syndikalister arbetat på Berns sedan 2003.
Berns anställde, långt innan dess folk via bemanningsföretaget Ariel. Anställningsvillkoren var urusla, 7 arbetsdagar i veckan, 250arbetstimmar, halvsvarta löner, etc. Den formella arbetsgivaren var en bemanningsföretag som arbetade bara eller nästan bara för Berns, som hade sin kontor på Berns, där Berns olika VD var nära införstådda över arbetsvillkoren.
När den ena underentreprenören började bränna sig förflyttades personalen till ett annat bolag, med annan organisationsnummer men med samma ansvariga personer, samma adress, samma telefonnummer, samma exklusiva kund (Berns) och övergången gjordes utan upphandling. Den nya företaget fortsatte at exploatera folket på samma sätt. Det är så som Ariel byttes till Ariel i Stockholm, Ariel i Stockholm till Fastighetsvårdarna, fastighetsvårdarna till Fastighetsvårdarna Öst och Fastighetsvårdarna Öst till Jennixa. Alltid samma bolag men utan att överta ansvaret från de tidigare "missarna" och med Berns som enda uppdragsgivare som bytte underentreprenör utan ny upphandling. Personalen på Berns blev oftast inte ens informerade om byten. De flesta var asylsökande utan papper men med tillfälliga arbetstillstånd som var för beroende av arbetet för att våga protestera. När några modiga arbetare anslutna till SAC uppmärksammade det här 2003 och 2004 började man rätta till felen. 2005 rättades samtliga fel och företaget, sannolikt med pengar från Berns, betalade ALLT de var skyldiga till arbetarna och skrev mycket förmånliga avtal med de anställda. Nu var det slut med det grövsta fusket och övergrepp, men då var inte syndikalister intressanta för Berns och man började planera för att göra sig av med dessa. Fortsättning följer...

Magnus sa...

Ruben, jag lovar att läsa hela din kommentar senare idag men har bara en kort fråga.

Ariel i Stockholm är/var (vad jag får fram) registrerat på Arsenalgatan 6. Vilket är nära men inte på Berns. Lokalvårdarna var registrerade i andra sidan stan, Jennixa i Bålsta..

Nu är jag ingen fena på arbetsrätt men om det är som du säger, varför polisanmäler man då inte den ansvarige?

Har ens en asylsökande utan papper tillstånd att arbeta i Sverige?

Anton sa...

"Nu är jag inte insatt i städarnas kollektivavtal men jag har väldigt svårt att tro att de inte har rätt till detta enligt kollektivavtalet."

Det kan väl kanske bero på att INGET av bemanningsföretagen som Berns bollat runt sina anställda på har haft kollektivavtal? Eller vad tror du?

Magnus sa...

@anton Ja och då kan facket kräva att det tecknas eller knalla till arbetsdomstolen med veckans slam-dunk. Varför är facket på Berns sida? De brukar ju inte direkt stödja verksamheter utan kollektivavtal.

Anonym sa...

SAC har som alltid lite under sina fötter, men skrika i massmedia och komma med hot är deras metod. Våld väntar densom är tillräckligt oliktänkande.