tisdag 27 juli 2010

Förbjud avgifterna istället!

Ännu en verklighetsfrånvänd lag har stiftats. Jag köper ibland en mjölk och betalar med kort, jag kan inte ens tänka mig att min ICA-handlare går med vinst på det utan faktiskt förlorar pengar. Hur löser man det problemet då? Om inte banken/kortutgivaren får ta en avgift kommer de lasta kostnaden på mig som kund istället. Så då får vi höjda kortavgifter...

Lösning?
Låt handlarna ta ut avgiften, 5kr är ju standard idag på småköp. Om det är ett problem att betala 55kr istället för 50kr så gå till bankomaten då.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/handlare-kan-sluta-med-kortbetalningar_5046737.svd

13 kommentarer:

Fia sa...

Svårt att dölja pengar som betalas med kort, ohedliga pizzerior mm kommer att få svårt att få tillräckligt med kontanter för att betala svarta löner. Vi kommer nog ser fler "trasiga" kort terminaler när kontanförådet behöver fyllas på

Anonym sa...

Min handlare gör så att kunden får ta ut 300:-. Sedan kan dom handla för sina 300 :- eller vad det kostar.Då har han bara varit bank.
dETTA ÄR ETT BRA SÄTT FÖR DÅ HANDLAR KUNDEN LITE MER.sNUS GODIS MM.

Magnus sa...

@Fia det tror jag med

@Anonym ja det är ju en metod det med.

Fredric Kjellberg sa...

Sedan 1 juli så måste alla handlare oavsett storlek alltid kunna ge kunden ett kvitto på köpet. Kassa-apparaten måste dessutom vara godkänd och registrerad hos Skatteverket - så frågan om fuskmöjlighet är minimerad även utan att ta hänsyn till kortbetalningar.

Patrick sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrick sa...

Tänk att SD kan smyga sig in i vilken diskussion som helst, trodde detta handlade om kortavgifter...
Banken tar betalt tre gånger, för maskinen, för tjänsten och för betalningarna...

Fredric Kjellberg sa...

Det behöver inte vara banken som levererar maskinen. Det finns en rad olika aktörer på den marknaden. Kostnaderna för maskinerna som nämns (inte just här) är också fasligt överdrivna. En kostnad på 350-400 kronor per månad inkl allt som inte har med själva transaktionen att göra är fullt rimlig.

Anonym sa...

En person som handlar med kort spenderar generellt mer pengar. Det är småköpen som kostar handlarna, men om dom även får en merförsäljning på sikt så blir det ju plus i alla fall. Kortinnehavaren betalar faktiskt en avgift också varje gång den handlar. Det är alltid en årsavgift på att inneha kort. Själv handlar jag aldrig i butiker eller på ställen som tar ut en extra avgift. Har man accepterat att ta emot kortbetalning så har man ingått ett avtal om att det också blir avgifter. Att ta ut en avgift av kunden är ren snikenhet.

Anonym sa...

Fia har nog hittat dem mest relevanta punkten.

Med kortbetalningar finns det en spårbarhet för transaktioner och den som t ex betalar svarta löner, säljer läsk som importerats utan att betala burk- eller PET-pant och kanske även smuggelcigaretter vill ju inte ha avsevärt högre bevisbara inkomster än de utgifter som handlaren har fakturor på.

Magnus sa...

@Anonym ja eller realism? Handlarna lever inte på luft. ICA-handlaren kan kanske leva med en enstaka mjölkförsäljning eftersom jag ofta handlar för betydligt mer. Men kiosken har det svårare för där handlar jag aldrig för mer än 50kr. Årsavgiften på kortet inte helt säker, finns flera gratiskort och många bjuder på den om du handlar över ett visst belopp.

@Fredric vad kostar maskinerna då?

En av mina favoritbutiker har inte kortmaskin, vilket är lite jobbigt eftersom det lätt går över tusen varje gång man handlar där. Men där får jag betala mot faktura istället.

Anonym sa...

I vanlig ordning lyckas journalisterna hitta en stackare som måste gråta ut över en förändring. Det kommer att lösa sig som det alltid gör, handlarna får väl helt enkelt höja priset med 0.01% (eller vad det nu kan bli) om det nu är så fruktansvärt, vad är skillnaden med den servicen mot exempelvis städning av butik. Detta är helt enkelt en naturlig forsättning på den kortutveckling som vi har haft de senaste decenierna.

Men det är lite intressant att det bara är ekonomerna som hävdar att det är billigare med kort, alla handlare som tillfrågas säger definitivt att kontanter är billigare.

Det har för övrigt varit förbjudet att ta avgift för VISA-kort i flera år, den enda skillnaden är väl att de nu måste följa sina avtal ...

Lucifer sa...

Givetvis är det inga problem att stå för en kortavgift om säljer hushållsmaskiner eller tv-apparater för 10000 kronor. Men för en frisör som tar 300 per kund, eller en pizzabagare som tar 80 kronor för en pizza. Av 300 går 60 direkt till moms, av 80 går 16 till moms. Tror folk här på fullt allvar att lokalhyror, försäkringar, el, råvaror, löner etc är gratis? Av eventuell vinst går 2/3 till skatt och social avgifter. På dessa små transaktioner utgör kortavgifter en väsentlig del.

Hemlige sa...

Därför att vi då får mera kontanter i butikerna, och då ökar rånrisken och det är ju bara butiker som kan rånas numera.