torsdag 5 augusti 2010

Simma vs Springa

Det är tydligen lika jobbigt att springa 2km som att simma 200m. Jag vet inte riktigt om jag tror på det men det kanske stämmer. Det går åtminstone fortare att simma. Jag testade att simma 200m för nån vecka sen. Grisjobbigt dag 1, okej dag 2, förvisso crawlade jag hela vägen vilket jag normalt inte gör och dessutom gjorde jag det inte i bassäng. Veckan efter gjorde jag om det men ökade distansen till 1km varje dag. Faktiskt så var det mindre jobbigt. Men det beror kanske på att jag simmade lite långsammare? Dock crawl hela vägen. Om det skalar linjärt motsvarar det alltså 10km löpning.. Jobbigt var det iaf.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/simma-200-meter-ar-som-att-springa-2-km_5094069.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svart-drunkningssommar_5093885.svd

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag vet inte riktigt om jag tror på det men det kanske stämmer". Bla bla bla är du 5 år eller?

Anonym sa...

oj, vad arg man kan vara kl halv tre på natten. För min del var informationen intressant.

Anonym sa...

Strunt det som står hos SvD. En gång i tiden kunde jag simma 200m på 2m10s och springa 2 km på kanske 6m15s. Nu klarar jag nog av 2h40, 2h50 (vill inte veta, slutade tävla i simning för 25 år sedan) och kan springa 2 km på under 8 minuter.

Svensson som varket tävlat i simning eller löpning måste väl kunna springa 2 km på 10-12 minuter. Ingen kan simma så långsamt och fortfarande kalla sig för simkunnig.

Karin sa...

Jag förstår inte varför de sätter gränsen för simkunnighet just vid 200 meter, det är sällan så långt till bassängkanten ;) eller strandkanten. Jag tror att det är få personer som simmar 100 meter ut i sjön. Det skulle vara om man trillar i vattnet från en båt, men då har man ju flytväst. Jag tror inte drunkningsolyckorna har särskilt mycket med kondition att göra utan det handlar nog mer om alkohol, vattenovana och dumdristighet.

Anonym sa...

Som Karin säger så är det nog hur van man är vid vattnet som avgör. 200 m är inte en så lång sträcka. Om man inte simmar helt galet, eller har muskler som Arnold så flyter man, och då spelar 100 m eller 1000 m ingen roll.

Frågan är vad man gör när man trillar i vatten som är 10 grader och får en kallsup på en gång. Det gäller att helst inte få kallsupen och sedan oavsett ha nog med is i magen för att välja att simma i rätt riktning eller kanske avgöra om man ska stanna vid en vält båt och skrika istället.