tisdag 17 augusti 2010

Heterohatetsdag, heteronormativitet?

Jaha nu ska jag hatas för att jag är man, vit och straight. Jag är dessutom höginomsttagare och har läst på ett universitet. Inte många rätt där helt enkelt.

Varför är det så farligt att vara straight? Varför är heteronormen så hemsk? Minst 90% är hetero vad jag minns. 90%!! Jag förstår att det är jobbigt att tillhöra en liten minoritet men jag lovar om jag frågar dig om du har en kille och du svarar "nä men tjej" så kommer jag ha samma respekt för dig som innan. Jag gissade bara att du tillhörde de där 90%..

Är det verkligen så mycket att bli upprörd över?

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/snart-ar-det-dags-for-heterohatets-dag_5145027.svd

1 kommentar:

M sa...

Håller med dig. Lämnar en liten "dikt" för att visa min uppskattning:
Förlåt för att jag är man
Förlåt för att jag föddes, jag tror visst att jag tog en kvinnas plats (igen). Det är ju vad vi gör. Vi tar en kvinnas plats så fort vi existerar i en situation. På jobbet, förlåt för att jag fick en befordran, det skulle ju hänt Elin istället. Men du var ju bättre än henne? Ja, men hon förtjänar en befordran för hon är kvinna och strukturellt förtryckt. Ja, just det, så var det. I busshytten, oj förlåt för att jag står här och skyddar mig för regnet, tänkte att det var ok, har ju ändå stått här i 10 min. Men självklart ska du fälla ihop ditt paraply och ta min plats, varsågod. På teve, förlåt för att nyhetsankaret var man, han borde ju ge sin plats till en kvinna för hon försöker ju verkligen. Han har ju ändå jobbat i 15 år, rättvisa tack (!), dags för spelarbyte. Lika ska vara lika. 15 år var.
Förlåt för att mitt kön historiskt haft mer att säga till om, jag mår verkligen dåligt för att så många kvinnor lidigt, förtryckts, misshandlats i hemmet, inte fått rösta, behövt vara med barnen. Förlåt för att jag är så aggressiv, men jag kan inte hjälpa det – jag är ju man. Förlåt ändå.
Förlåt för att jag medvetet uppfann könsmaktsordningen. Det var inte meningen, det bara blev så en kväll när jag satt och funderade. Men det är ju lätt att korrigera, kvotering hette det va? Den (t.v. omnämnt fenomen) är ju så tydlig och väldokumenterad av seriösa forskare. Ingen subjektivitet existerar rörande denna och forskningen kring detta fenomen är ju hur gammal som helst, omprövad minst 20 gånger de senaste 15 åren. Lösningarna är ju självklara: kvotera, upplys allmänheten på prettoutställningar subventionerade av något statligt blindtarmsorgan (Såg senast idag en reklam i tunnelbanan för en museiutställning på postmuseumet med titeln ”Män, män, män…”), rösta på F!, rösta på Gudrun, gå med i Prideparaden, bli queer för fan. Våga!!! Våga var allt annat än man.
Förlåt för att jag fick mer i löneförhöjning än Elin. Men du var ju bättre och blev just befordrad? Men du, fattar du ingenting (?), alla ska ha det exakt lika bra om man jobbat lika länge, prestation betyder ingenting. Ja, och dessutom är det ju gubbarna som bestämmer på ditt jobb. Japp så är det. Och de har ärvt sina tjänster, inga långa timmar in på natten där inte… De hade ju tid med jobb, de tog ju inte hand om barnen. Nej, de förlorade ju dem i en vårdnadstv ist (Saknades: lämplighet. Orsak: kön = man. Slutkommentar: Sorry).
Förlåt Elin, Amanda, Johanna, Kim, Anna, Kristin, Ann-Charlotte, Viveca, Carolin, Sofia, Gudrun, Marita, Eva, Sara, Josefin, Tora, Gun, Hilda, Alma, Erica, Martina…Förlåt. Det var inte meningen att födas. Det var inte meningen att bli man. Nu tog jag en kvinnas plats. Fan, jag borde kanske skämmas.
De som de är mest synd om i samhället är kvinnan. Stackars varelse. Måste varje dag fajtas mot alla dessa män, som håller ihop. Ja, visste du inte det, vi män kan ju läsa varandras tankar och försöker ju förtrycka en kvinna så fort vi får chansen. Förlåt, kan inte hjälpa det, jag är ju så aggressiv av naturen ty blott en man jag är.
Tycker nu att vi glömmer barnen i Afrika, förintelsen, hemlösa och alla andra som inte lider på riktigt.
Förlåt för att jag sa förlåt…