tisdag 2 mars 2010

Stursk med en picka?

Suck, en sak jag ogillar med USA är deras liberala vapenlagar och en dels inställningar till vapen. McDonald vill ha en pistol så att han ska våga gå på gatorna om nätterna. Tyvärr kan jag nog meddela honom att han inte kommer känna sig tryggare med stålet i fickan, snarare tvärt om. Ännu nojjigare och när han väl dragit sin pistol lär han vara i en situation som gick från dålig till livshotande. Jag minns nån undersökning från när jag var ung som sa att de ofta var den som drog kniv som blev stucken med den tillslut. Det kanske var skräckpropaganda för att få oss förortskids att inte beväpna oss men jag tror på grundtanken.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vapenlagar-provas-i-usa_4354435.svd

3 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet på många platser i USA är dock att det är så otroligt långt till polis eller sheriff. Man har i många fall inget annat val än att tvingas försvara sig själv tills någon myndighetsperson anländer.

De stater, som t ex Oregon, som har bland de friaste vapenlagarna har också färre mord än andra stater. Även kriminella är rädda för att dö.

Vapenlagarna och hela situationen kan inte jämföras med Sverige, Skandinavien eller ens EU. Polisväsendet fungerar på helt annat sätt, och människors mentalitet - att ta vara på sig själva utan statlig inverkan - är ju väldigt annorlunda från Sverige.

Visserligen dödas en enorm mängd människor i USA av vapnen, men det som behövs är nog snarare starkare lagar om förvaring - där brister lagarna starkt - samt helt annan lagstiftning och hantering av de illegala vapnen.

Martin sa...

Alla verkar förutsätta att det är enkelt att försvara sig själv. Om man drar pistol själv när man blir rånad så är det helt plötsligt rånaren som blir tvungen att försvara sig och han är kanske mer benägen att använda sitt vapen. Bättre att ge rånaren plånboken och inte eskalera våldssituationen.

Martin sa...

Dessutom normaliseras vapen i samhället om man har liberala vapenlagar. Man ska helst inte ha en avslappnad attityd till vapen. Om den gängse attityden i samhället är att vapen är en styggelse så är det mentala steget till att avfyra ett vapen större för fler individer.