torsdag 4 mars 2010

Kostar RUT något alls?

Lars Ohy ylar om att 97% är med och betalar åt de 3% som utnyttjar RUT-avdraget. Är det inte så med de flesta bidragen? Jag ser då inget barnbidrag eller utnyttjar barnomsorg (jag har ju inga barn). Rent principiellt anser jag ju att RUT och ROT borde avskaffas men har ju utnyttjat ROT-avdraget själv även om det var mer en slump. En annan fråga som jag tycker är intressant är, hur mycket mer skattepengar genereras av att folk (ofta kvinnor) nu kan arbeta heltid? Betalar sig RUT-avdraget själv eftersom min granne nu kan arbeta 100% istället för 75% och samtidigt hyra in städhjälp? Kostar RUT något alls?

Jag tycker det är kul när vänstern kritiserar att folk städar "andras skit i deras hem", hur ser Ali på städerskan på jobbet? Jag kan ju inte se annat än att han ser ner på henne med inställningen att hon städar upp hans skit. Själv tycker jag att "vår" gör ett underbart jobb och att hon står för en stor del av vår trivsel. Det tackar vi henne för också. Jag är glad att jag inte städar vänsterns kontor, för den miljön måste vara hemsk.

Min åsikt om avdragets avskaffande är mer att jag tycker hela skattesystemet måste reformeras och nivåerna måste ner, man kan inte ha ett system där folk inte har råd att köpa tjänster vitt längre. Det går inte att ha ett system där 1/3-del av fakturan hamnar i den som utför jobbets ficka. Det om något är inte hållbart och driver på en svart marknad.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/att-lara-som-man-lever_4370435.svd

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Om det nu är så att det inte kostar skattebetalarna något om alla Sveriges skattebetalare betalar städningen till en liten grupp välbetalda villaägare i välmående kranskommuner till Stcokholm så kan vi konstatera att det inte heller skulle kosta skattebetalarna något om vi anställde fler personer (som slipper vara arbetslösa) inom vård, skola och omsorg".

Men, det är onekligen mycket underligt att de största förespråkarna till att skattebetalarna ska betala städningen åt en liten grupp välavlönade storstadsbor är just samma politiker och debattörer som annars ivrigt förespråkar så lite statliga insatser som möjligt.

Magnus sa...

Så kan det vara. Jag tror däremot inte att det är så.

Jag är emot både RUT och ROT om min åsikt intresserar dig.

Kul att du har ett liknande bloggnamn.