onsdag 30 april 2008

Dagens FOX-citat

We didn't invade Iraq.

Nähä? Vafan gjorde ni då? Åkte på picnic?

tisdag 29 april 2008

SAS på ruinens brant?

Så kan man läsa om ännu ett förlorat kvartal för SAS.

Jag är inte förvånad, alla gånger jag flugit med SAS har det varit en trist attityd, kabinpersonalen har ofta försökt sitt bästa men det känns som om de har fått armen uppvriden bakom ryggen. Servicen är väl helt okej om man inte flyger ekonomiklass, men i ekonomi får man inte ens kaffe längre.

En jämförelse, förra året flög jag Arlanda -> Frankfurt -> LA. Ekonomiklass och Lufthansa hela vägen. APIS-registreringen gjordes redan på Arlanda och man fick kaffe och macka på vägen ner. Trevligt en tidig söndagsmorgon (enda trista var att mamma flög samma sträcka två timmar senare, trist att vi inte kunde åka samtidigt). I år flög jag istället Arlanda -> Frankfurt -> Boston. Som vanlig ekonomiklass och första sträckan med SAS. Ingen macka då inte, inte ens en kopp kaffe. Men som tur var gick det åtminstone att köpa en. En annan intressant detalj är mitt Eurobonuskonto, jag får mer poäng om jag flyger sträckan med Lufthansa än när jag flyger den med SAS, trots att biljetterna kostade lika mycket. Ryktet säger att Lufthansa håller på att uppgradera alla sina longhauls så att de har tv i stolsryggen framför sig även i ekonomi. Så var det på vägen till USA, jag hoppas det blir samma på vägen hem eftersom jag nu är ombokad så jag flyger hem från LA.

I artikeln kan man läsa att Lufthansa nu är värt 10ggr mer än SAS, jag är inte ett dugg förvånad. Om man jämför antalet fraktade passagerare. Vilket inte är ett jättebra mått, men det är ju faktiskt det som de försöker tjänar pengar på. SAS transporterade 7.3 miljoner första kvartalet, Lufthansa 16 miljoner. SAS förlorade 1,1 miljarder, Lufthansa gjorde en ungefär lika stor vinst (EBIT). Egentligen är kabinfaktorn ett bättre mått på effektivitet, men den kan jag inte hitta för SAS. Lufthansa hade dock 77,2%.

Nu återstår väl bara och se om SAS kan hålla ordning på facken och slippa att strejkas till döds under 2008.


http://www.e24.se/branscher/tjansteforetag/artikel_434573.e24

Oansvarig?

Jag?

Aldrig, det är precis därför jag nu bokat en weekend i Las Vegas med min norska kompis.
Sist vi var ute skulle vi ta två öl och kom hem kl 6.

Recension kommer.

måndag 28 april 2008

Hotellkoma

Den här helgen har varit den första helgen då jag inte gjort ett dyft på länge.

Istället har jag läst bloggar och slösurfat och ramlat på Koreas bästa trummis:

http://www.youtube.com/watch?v=OPWjNX4PBlI&eurl

fredag 25 april 2008

Idioter avslöjar sig själva

Inte behöver vi censurera för barnen.

Låt de främlingsfientliga komma till skolorna och skrika ut sin dynga, det är nämligen så de bäst bekämpas. Får de stå där och ta en debatt så visar det sig att argumenten är tunna. Men blir de undanskuffade och censurerade så kan de leva på sin myt om att de är för farliga för att få komma fram.

Nej, idioter avslöjar så gärna sig själva.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1176475.svd

onsdag 23 april 2008

Utsläppstest

Jag testade just hur mycket jag släpper ut per år.

Tydligen arbetar jag hårt för att Sverige ska bli lite varmare, 19.5ton koldioxid / år.
Genomsnittssvensken släpper ut 6 ton/år
Världsmedborgaren 4 ton/år
FNs idealbild 2 ton/år

Men då stog mina över 40h flyg per år för 17.1 ton. Om jag slutade flyga skulle jag vara en riktig mönstermedborgare. Men det har jag inga planer på att göra, det skulle göra mitt liv tråkigt och dessutom skulle jag inte kunna sköta mitt jobb.


http://www.dn.se/pollutioncalc/start.jsp

Illa dold protektionism

Facken ser helst att arbetarna i land A producerar allt som konsumeras i land A.

Nu med EU så har vi fri rörlighet, arbetare från land B kan åka till land A och utföra ett arbete, detta gillar inte facket. Arbetarna från land B vill inte fylla på deras krigskassor och är därför fienden. Nästan lika onda som arbetsgivarna.

Dessutom ljuger facket. Företaget i Vaxholm gick med på att betala avtalsenlig lön (109kr/h) men det kunde i facket gå med på. Här kom ju arbetare utifrån, då måste de ha högre lön. Det är lite oklart varför det är så, men så resonerar facket. Mest är det nog för att hålla de utländska arbetarna borta, vem minns inte ombudsmännens "Go Home!".

Det är verkligen inte mer protektionism Europa behöver. Dessutom tycker jag att de åtminstone kan vara lite ärliga. Framförallt ska det inte vara facken som styr vem som utför arbeten.

http://www.aftonbladet.se/ledare/article2329734.ab

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/utlandska_foretag_i_sverige/article40733.ece

Men vi är ett gott monopol!

Tillåt privata systembolag!

Jag kan se en poäng i att inte sälja vin eller öl på Ica, samtidigt som det fungerar bra i de flesta andra länder. Det finns förvisso problem med småbutiker som säljer öl till vem som helst. Men jag är övertygad om att man kan ställa krav på butiksyta etc.

Vad jag inte kan förstå är varför man inte tillåter privata systembolag. Samma form som idag, separata butiker god kontroll, men privat ägda, fri prissättning etc.

Om Systembolaget har så bra priser som de påstås så kommer inget privat alternativ lyckas, men jag är skeptisk på den punkten.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article2325661.ab

Miljöpartiet flummar till det igen

En punkt håller jag med om, de nationella betygskravens mål ska vara centralt ställda så att inte skolorna ska försöka hitta på det lokalt. Problemet är ju nämligen då att olika lokala mål ställs mot varandra vilket kan bli orättvist.

Men sen glider vi ner i mjukisbyxorna och börjar babbla om att man bara ska få ett betyg i nian och ett efter gymnasiet. Som om inte det kommer öka stressen. Vi vill inte alla bli politiker och tas oss fram genom ryggdunkeri. Vissa av oss vill bli läkare där det i fortsättningen kommer krävas runt 20.0 för att komma in och om det inte kommer öka stressen och pressen på dem som vill det ja då vet inte jag vad som kan göra det. Självklart ska man ha individuella samtal med eleven för att förmedla vad som måste förbättras och hur man ska förbättras men man måste ha ett mätbart mål som är tydligt även i tid. Att försöka motivera och styra på tre års sikt tror jag inte på.

Miljöpartiet visar återigen varför de ska hållas långt borta från skolpolitiken.


http://www.aftonbladet.se/debatt/article2333511.ab

Kommunismens ansikte

Trynet visar sig igen.

På grund av protester i Lhasa, San Francisco och Paris så stänger nu Kina Mount Everest för klättrare under perioden som bestigningar är mest gynnsamma. De enda som man tillåter är en kinesisk expedition men nu har man visst ändrat sig om media. De som tidigare var välkomna får inte längre besöka området.

Jag förstår att man försöker upprätthålla ansiktet utåt, men det här är bara kontraproduktivt. Nej det styrande kommunisttrynet är allt för synligt just nu.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1165291.svd

Patrick Dempsey mobbas för sina cykelbyxor, gissa vem som mobbas!?

Det var ju inte så svårt, snygg cykel dessutom. Nej Patrick det är inte alltid så att alla förstår storheten i cykel.

Synd att det verkar vara kallt i CA annars hade jag kunnat gnälla om färgen på strumporna, längden verkade faktiskt vara helt okej.

Och nej, det var inte så svårt att gissa att det var Patrick Dempsey som mobbades.
http://www.aftonbladet.se/nojesliv/klick/article2329852.ab

Jag skäms också

Jag skäms när jag läser att svenska ambassaden inte stödjer de oppositionella på Kuba.
Man har nu öppnat för att Kubanerna ska få köpa egna mobiltelefoner och det är ju bra på sitt sätt. Men att man i kubanska tidningar kan läsa att Sverige lider med Castro och annat trams det är bara pinsamt. Pinsamt därför att regimen känner att det finns ett sådant stöd från Sverige och pinsamt för att Sverige inte på plats visar att det inte är sant.



http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1167619.svd

Gör inte som Carter, Carl Bildt!

Träffa inte Hamas!

Hamas visar gång på gång att de inte är intresserade av fred. De vill driva ut judarna ur Israel och det får väl stå för dem. Det är deras mål, men jag förstår att judarna då är ganska ointresserade av att förhandla.

Hamas påstår sig acceptera 1967 års gränser, men kommer inte erkänna Israels rätt att existera och kräver att folk som aldrig har bott i Israel ska ha rätten att invandra dit. Jag håller delvis med, att folk blev fördrivna är fel och de borde få återvända, men har verkligen deras barns barn rätt att återvända?

Hamas måste erkänna Israels rätt att existera innan det är intressant att tala med dem.

http://www.aftonbladet.se/ledare/article2296956.ab
http://www.cnn.com/2008/WORLD/meast/04/21/carter.hamas/index.html

Clinton dödar demokraterna

För några månader sedan kunde man tro att Clinton skulle vinna presidentvalet, valet var mest en formsak och primärvalen skulle man bara glida igenom. Åtminstone fick man lätt den bilden om man läste svensk media.

Det blev inte riktigt så, istället var det nån Barak Obama som kom in och förstörde festen, det vi ser nu är istället två demokrater som blöder sina kassor och som med stor sannolikhet delar partiet på mitten. Det är jämt och hur det en slutar så blir det inte bra för demokraterna. Om inte Clinton ger upp så blöder man kassorna mer och om hon väljs av superdelegaterna alienerar man sig från sina väljare.

Jag tror mer och mer på McCain. Demokraterna framstår som splittrade och det gräver hål i fickorna att fortsätta kampen.


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1167513.svd

Topptungt försvar

Man kan idag läsa att man kanske kommer lägga ner stora delar av det försvar som finns kvar.

Inget luftvärn, inget flyg norr om Vänern etc.

Jag förstår det delvis, försvaret ska inte vara en glesbygdssatsning eller fördelningspolitik även om det har stora fördelar med att förlägga förband till glesbygden. Det ska inte heller vara regionalpolitik. Antingen finns det en militär tanke bakom att ha ett förband på en plats eller så gör det inte. Man driver nu vidare tesen att Sverige inte kommer utsättas för ett närliggande hot inom överskådlig framtid genom att göra oss i det närmaste oförsvarade.

Att man stenhårt satsar på att insatsförsvaret inte kommer behöva luftvärn tycker jag känns naivt, eller tänker vi att något annat europeiskt land ställer upp där?

Men det mest givna var ju att högkvarteret inte kommer spara in på något, för något år sedan hörde jag skämtet "Sverige har 13 artelleripjäser och 12 generaler", nu har vi snart ändrat det till att "Sverige har 5 förband och 12 generaler". Det känns väldigt bisarrt att försvaret är så topptungt som det är, men det kanske blir så om man har en organisation som är van vid att kunna köra över sin budget och sen be om, och få mer pengar.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1167347.svd

tisdag 22 april 2008

Quote of the day

"My boyfriend dropped a bunker buster bomb on me, do you think that means he's not committed to a serious relationship?"

Läste det i "Strike back" en av de sämre flygplansböckerna jag har läst det senaste året (en flygplansbok är en billig thriller köpt på Arlanda som jag läser på mina tjänsteresor). Otroligt osannolik bok, men det fanns åtminstone en rolig mening.

Svarta hantverkare?

Jannie köpte tydligen en trappa och uppfart svart av hantverkare som knackade dörr.
Synnerligen korkat eftersom de tydligen var klåpare och när hon klagade så hotades hon.

Men då kan man fundera, har hantverkare så ont om jobb att de måste knacka dörr? Nej, inte om de är seriösa.

Vilken människa köper in en person och betalar 20000 för ett jobb där man inte kan bedöma om personen är bra eller inte? Det är svårt att bedöma om en hantverkare är duktig men lite tanke måste man väl ändå lägga ner innan man beställer ett jobb för 76000?

Det sista som säkert inte nämnts är ju frågan om hon kollade om de hade F-skattsedel eller tänkte hon ta det svart?


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1164877.svd

Sälj svenska spel!

Regeringen tillsatte Margareta Winberg som ordförande för Svenska spel.

Jag spelare inte, men det känns mer angeläget än någonsin att avreglera spelmarknaden och sälja ut Svenska spel. Jag köper inte flosklerna kring måttligt eller ansvarsfullt spelande. Det enda det gör i mina öron är klingar falskt.

Jag ser inte hur staten är mer ansvarsfull än ett privat alternativ på en marknad som fortfarande kan ha strikt lagstiftning.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1162253.svd

Vårdstrejken

Vårdstrejken har jag redan skrivit om ett par gånger, min vanliga kommentar har varit tillåt privata alternativ och inför konkurrens.

Nu är SvD inne på samma linje. 22000 i ingångslön är inte mer än rimligt, 40000 för en specialistutbildad sköterska med erfarenhet är nog inte heller någon orimlighet om det fanns rörlighet på marknaden.

Jag håller dock med om tanken på att St. Görans borde tillgodose kraven och täppa till vänsterkanten, men då är väl de osolidariska med de andra arbetsgivarna och blodsugare på något sätt ändå.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1162251.svd

Är kulsprutan lättare för att den är rosa?

Det undrar jag, nu ska man tydligen dra mer kvinnor till lumpen eftersom de behövs i internationell tjänst. Så långt håller jag med. Men när man ska in och ändra på kravprofilerna enbart för att fler kvinnor ska klara minikraven då håller jag inte med. Utrustningen blir inte lättare för att en kvinna ska bara den och hon lär inte bli allt för poppis om hon inte drar sin del av lasset. Det kommer snarare öka problemet för kvinnorna (proportionellt hoppar fler kvinnor än män av lumpen av olika skäl).

Nej, kvinnor och män ska mätas efter samma måttstock eftersom de ska utföra samma uppdrag, jag tror inte man kommer tycka att det är okej om man inte fick ut Kalle när han skadats eftersom hans stridsparskamrat Lisa inte orkade dra honom i skydd efter att han sårats.

I övrigt har han rätt att man måste lösa de ekonomiska strukturproblemen och att skjuta på en investering är inte en metod.

http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_1161675.svd

måndag 21 april 2008

Var är feministerna?

Ja, var är de?

Jag väntar fortfarande på att de ska gå loss på skolan och förklara varför flickor som grupp har 10% högre resultat än pojkarna. I ena stunden är vi alla så lika och i nästa är vi inte det. Att skolan är anpassad efter flickor och favoriserar flickor kan inte vara en nyhet för någon. Att flickor är mer inriktade på att ta hand om andra kan inte heller vara en nyhet för något. Frågan blir då, natur eller uppfostran?

Jag tror på en kombination.


Jag har även hört att lågstadielärare i princip inte behöver förklara för flickorna varför uppgiften ska göra, de gör den ändå. Men pojkarna måste motiveras genom att göra det till en tävling. Återigen tror jag på en kombination av natur och fostran.

Men jag väntar fortfarande på att någon feminist ska börja yla om de åsidosatt pojkarna. För ni står ju på alla sida eller hur var det nu igen?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article2287855.ab

lördag 19 april 2008

Håkan håkan håkan!

Sådär, jag lovade en personlig recension av Håkans konsert i Stockholm.

Han lyckas fånga publiken på sina första tre steg upp på scenen, bara det är rätt bra. Men så är Håkan extremt folkkär också. Bra start mao, jag tror det var samma låtlista som i Scandinavium (det känns ju inte så otroligt direkt), ganska bra urval spelar i stort sett allt från senaste skivan. Men jag saknade "För sent för Edelveiss" och "Det är så jag säger det".

Mitt tidigare inlägg fick kritik för att jag trodde att det skulle vara bra och att kulturpressen är för likriktiad i Sverige, så kanske det är men jag tror inte ens att ett indiepretto hade kunnat säga att konserten inte var bra eller att han inte hade en otrolig connection med publiken. Det var länge sedan jag såg folk stå längst bak i publiken och hoppa och sjunga. Det var få låtar där folk inte hoppade så hela golvet skakade och då stog jag inte speciellt långt fram.

Lysnade säger jag, även om sången ibland inte riktigt nådde ändå fram. Jag tycker att sång och musikaliskt var det nog bättre på grönan i höstas. Å andra sidan ska Håkan ha credd för att de lirade i över två timmar.

Helt klart sevärt, helt klart värt pengarna faktiskt lysande underhållning såhär en kväll i April.

Tyldigen laddade han upp på ett lite annorlunda sätt: http://www.aftonbladet.se/nojesliv/article2293861.ab

Vi gör precis som vi alltid gjort!

För det gick ju jättebra?

Hur var det nu, hyresreglering ledde till?
- Långa köer
- Svart marknad
- Tredjehandsuthyrning (och i ännu fler led om du har otur)

Det är idag omöjligt att få tag i en lägenhet i Stockholm om du inte tar en av tre vägar:
- Har kontakter med hyresvärdar, få förunnat
- Köper svart, moraliskt tvivelaktigt och inte helt vattentätt priserna jag hörde för ett par år sedan var runt 150tkr för en etta på Stora Essingen (dvs inte ens centralt) dessutom dyrt och svårt att få lån för
- Köpa bostadsrätt, stor investering. Ska man inte bo kvar i flera år är man inte intresserad.

Men välj ni den gamla vägen, jag tror mer på den nyare där man faktiskt låter marknaden fungera (som man gör i alla andra fall). Då kanske man kommer kunna hyra en lägenhet om man behöver bo i Stockholm under sex månader men inte kan/vill binda kapital i en bostadsrätt.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article2275623.ab

Gamla minnen

2006 cyklade jag Lida loop, då startade jag brevid en tjej som jag alltid har funderat lite på i efterhand.

Hon hade nämligen bara ett ben. Att cykla ett mountainbikelopp kan vara nog så slitigt med två ben och att navigera sig över stock och sten kan vara en balansakt och där stog hon brevid mig, med bara ett ben. Ryktet säger att hon kom i mål, sjukt stark insats tycker jag.


I Aftonbladet, kan man läsa om Isabell 24 år som amputerat hela sitt ben och det får mig att fundera på hur det gick för henne och om hon cyklat fler lopp.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2290624.ab

Syrrorna strejkar kanske

I mångt och mycket håller jag med sjuksystrarna, lång utbildning, låg lön och usel löneutveckling (jag tror min ingångslön var över deras slutlön, bara det är ju ett skämt). Beror det på att det framförallt är kvinnor inom vården?

Kanske.

Beror det på att man under lång tid bara haft en arbetsgivare som kunnat diktera villkor?

Definitivt

Oavsett vilket arbete man undersöker så ligger statlig/kommunal tjänst ett par tusenlappar under den privata sektorn. Mycket på grund av de inte är lika konkurensutsatta.

Tydligen har deras fack jobbat för större individuell och decentraliserad lönesättning, men detta leder tydligen till orättvisor (?). Är det orättvist att en kompetentare syrra får mer betalt? Att en som jobbar hårdare får mer betalt?

Det tycker inte jag.


http://www.aftonbladet.se/ledare/skolavard/article2279183.ab

fredag 18 april 2008

Ökar det eller minskar det?

Kärt återseende.

Jag var sedan tidigare skeptisk om facebookgrupper minskade våldet och nu verkar det som att svaret är klassikern "det beror på hur du mäter".

SöS tar emot många akutfall i Stockholm och får därför se många misshandelsfall.
Det har tydligen minskat mot förra året 918 mot 1000 men om man jämför samma period 04-05 så har det ökat med 200 fall. Allt är som vanligt med andra ord.

Men tydligen struntar över 60% av de misshandlade att anmäla, det tror jag beror på någon av tre saker:
1) Man var delaktig själv
2) Man är rädd för represalier
3) Man vet att anmälan läggs på en hög och att man sex månader senare får den nedlagd i brist på bevis.

Framförallt tror jag anledning tre väger tungt för många, man bryr sig helt enkelt inte eftersom man vet att det inte kommer betyda något. Det blir bara en siffra i en statistik, men ingen kommer dömas för brottet.


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1143287.svd

You're out!

I USA har en del stater en lag "Three strikes" vilket innebär att om du vid olika tillfällen döms för tre grova brott så anses du inte vilja rehabilitera dig och då är folket mer skyddsvärt än dig.

Jag håller faktiskt med om det, vill du inte rehabilitera dig. Inte vill eller inte kan låta bli att misshandla, mörda och våldta. Då vill jag skyddas från dig genom att man helt enkelt låser in dig och slänger bort nyckeln. I Sverige får man väl döma till livstid vilket bör medföra en lång inlåsning.

Rola Brentlin från MUF är inne på det här spåret och jag håller med. Vill du inte ska jag skyddas från dig. Tydligt krav och påföljd, om du inte sköter dig så åker du in länge. Vill du inte vara en god samhällsmedborgare så sätts du på bänken.

En del kommer nu invända och vara övertygade om att desperata brottslingar kommer mörda poliser och oskyldiga i parti och minut för att försöka komma undan. Kalifornien som har haft lagen under nu 14 år och där kan man inte se någon sådan tendens. Man kan däremot se en klar minskning av grova våldsbrott. Det blir helt enkelt för riskabelt att ta det tredje straffet.



http://www.aftonbladet.se/debatt/article2277519.ab
http://en.wikipedia.org/wiki/Three_strikes

torsdag 17 april 2008

Hyresreglering

Tydligen ska inte allmännyttan längre undantas avkastningskrav. Bra tycker jag, om vi hade haft en fungerade bostadspolitik skulle vi inte ha samma bostadsbrist. Vid brist skule folk bygga nytt och vid överskott skulle hyrorna sjunka. Så fungerar nämligen bostadsrätterna där det inte finns någon reglering.

Att sen tycka att en hyreslägenhet mitt i Stockholm är lika mycket värd som en i Botkyrka är direkt löjligt. Att sen tro att man kommer kunna hyra ut för vad som helst inne i stan är inte heller rimligt. Det kommer bli otroligt svårt (omöjligt) att ta ut mer än vad en bostadsrätt kostar inkl. lån (för då köper man istället!).

En del kommer nu skrika i högan sky, men hur blir det med de unga, icke-bemedlade, invandrarna eller min faster Agda? Alla vill de ha den där trean på Södermlam. Tja, den enda där som har en sportmössa att få lägenheten är Agda för hon har 35 år i bostadskön och har du inte över 20 kan du glömma att bo närmare än Upplands Väsby.

Jag vet att inte alla vill bo i Stockholms innerstad (men många vill det) och jag förstår inte varför vi ska stötta systemet med sjundehandslägenheter och svartköp. För det är effekten av den reglering som finns idag.

Att hyresgästföreningen sen påstår sig stå på dem svagas sida äcklar mig. Hyresgästföreningen står på hyresgästföreningens egen sida och vill bara behålla den förmånsmässiga prissättningen av sina egna lägenheter.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=761545

Nu har SvD skrivit en kort ledare om det också, tyvärr verkar Mats Odell inte våga ta ordet marknadshyror i sin mun.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1153443.svd

Kvotering är fel om det drabbar kvinnor?

Den känslan har jag fått efter att ha sett Aktuellt ikväll.

Eller, jag får känslan att Aktuellt tycker det. Jag tycker att kvotering är fel, punkt. För mig är jämställdhet att man bortser från kön, religion eller vem man har sex med. Men så är det inte på Aktuellts redaktion.

Man fick ikväll höra att vissa skolor väljer att positivt särbehandla ett underrepresenterat kön. Om tre kvinnor kommit in och man har en plats kvar väljer man då en man om de har samma meriter. Okej, jag kan förstå konceptet. SFS är då oerhört upprörda och beklagar sig över att kvinnor drabbas av detta otroligt icke-jämlika system.

Så då undrar jag, positiv särbehandling är alltså bara okej om det gynnar kvinnor?
Är det mer jämställt om det är fler kvinnor än män på vissa utbildningar?


Bara så jag vet i framtiden.


http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1118271&lid=puff_1118264&lpos=rubrik

onsdag 16 april 2008

Det klingar falskt Östros

På SvDs ledarsida kan man idag läsa att S med Thomas Östros i spetsen är upprörd. Han tycker att de borgerliga tar åt sig äran för pensionsuppgörelsen och att de dessutom bara sänkt skatten för arbetande, inte för pensionärerna.

Thomas vill sänka skatten för pensionärerna istället för miljonärerna. Trevlig tanke, men vilka är nu dessa miljonärer? Jag antar att jag är en jag har ett fast jobb med hyfsad lön, men inte är jag god för några miljoner för det.

En snabb slagning hos SCB visar dock att den grupp med störst förmögenhet är just, pensionärerna. De har i snitt mest pengar, och dessutom högst andel med värde. Så Thomas, om du nu vill brandskatta alla dessa rika människor så tycker jag du ska vara ärlig och jaga just pensionärerna utanför Konsum. Nu är jag inte så dum så att jag tror att alla pensionärer är rika (långt ifrån), men fattiga finns det gott om i det här landet och en stor skuld till det bär just Thomas med vänner som sett till att det är nästan omöjligt att bygga ett kapital.

Personligen vill jag ha sänkt skatt åt alla.


SCB (förmögenhet / ålder) http://www.scb.se/templates/tableOrChart____195801.asp


SvD http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1137869.svd

tisdag 15 april 2008

Ska staten syssla med historieundervisning?

Det är en bra fråga tycker jag.

Nu har även Timbro ställt sig på sidan som säger nej.

En del av mig håller med Timbro och forskarna (där en del har tvivelaktiga åsikter och motiv) och en del håller emot. Samtidigt är min grundprincip att staten inte ska mata ut vilka åsikter vi ska ha. Det blir lätt otrevligt då och populism får gärna styra.

Det var nog ett misstag att skapa Levande Historia från början, man blir så matade med förintelseinformation ändå och ingen lär vara direkt omedveten om att den skett. Problemet blir just sen "om vad må vi inte berätta?". Hur lång tid ska vi gå tillbaka?
Korstågen? Brandbombningen av Dresden? Det stora språnget? Kolchoserna? Armenierna?

Vissa tas ju upp nu, men inte alla och det kommer alltid finnas någon kvar som känner sig bortglömd. Men samtidigt finns det en skrämmande inställning i Sverige. PM Nilsson skrev bra på Expressen förut "Om tonårsdottern kommer hem och säger att hon är kommunist får man hoppas att det går över. Om hon däremot säger att hon är nazist är katastrofen fullbordad.". Så är det i Sverige, kommunism ses som lite sött ungdomligt oförstånd medans nazism (båda är trots allt ganska lika, läs gärna Anne Appelbaums jämförelse i "Gulag") ses som något förförligt.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=760900

PM
http://www.expressen.se/ledare/1.970429/pm-nilsson-kommunismen-bemots-bast-med-politik

måndag 14 april 2008

Ungarna fast hos fogden

Kan det tänkas vara resultatet av en slapp skolpolitik där man inte ställer krav och låter det gå?
Gör inte själv, pappa staten kommer in och löser dina problem. Jag är inte förvånad, samtidigt blir jag oroad eftersom det (när det gäller ungdomar) oftast är konsumtionslån där man köpt kläder eller ny telefon för det dyra lånet man tog. Eller så har man ett abonnemang och sen fått en skyhög räkning (roaming är ett bra sätt att krydda räkningen har jag märkt).

Men det kan väl inte vara så att kidsen inte fattar, om man lånar måste man betala tillbaka allt och lite extra?



http://jonkoping.expressen.se/nyheter/1.1122120/allt-fler-ungdomar-hos-kronofogden

Muslimer känsligare än andra?

I SvD kan man idag läsa att en trave Nederländska bolag eventuellt kommer att stämma en konstnär som gjort en film där man låtsas bränna koranen även om han själv säger att det är en telefonkatalog. Han säger även "Bränna koranen kan ni bara göra själva" i filmen. Filmen är hur som helst väldigt kritisk på ett näsan barnsligt sätt.

Nu är då en trave bolag rädda för att de kommer bojkottas enligt metoden "guilty by association". Samtidigt har vi Egypten som försöker införa lagar i Sverige om att vi inte ska få håna koranen eller Islam.

Samtidigt har vi en enorm grupp muslimer som är precis som alla andra, de tycker på sin höjd att han är tramsig (vilket jag håller med om). Men en liten skrikande hårdför kärna som vill förbjuda alla motstridiga åsikter, lite som Europa under medeltiden.

Vad tycker jag då? Att man inte ska göra filmen för att man är rädd för konsekvenserna? Nej, jag tycker vi ska utnyttja vår yttrandefrihet och stå upp för den som Danmark gjorde när de vägrade att be om ursäkt för vad som publicerats. Samtidigt behöver man kanske inte gå in för att provocera. Det sänker oss bara till extremisternas nivå och att bränna koranen känns mest barnsligt.


Egypten vill kriminalisera islamofobi:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1111527.svd

Orimilgt att se muslimer som våra småsyskon:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1127849.svd

söndag 13 april 2008

Datornörden är numera träningsnörd

Tydligen så är nördar den nya grejen i löpspåret. Till stor del stämmer det på mig, jag är rätt datornördig av mig och har ju börjat träna de senaste åren. Jag är inte säger på om jag har samma anledning som Jonas Colting ("jag vill ju bara vara snygg naken"), men något ligger det i det han säger.

I slutet av artikeln kan man läsa att kvinnor tränar för att må bra och få en effekt. Män gör det för att kunna mäta. Jag är ganska långt nere i cykelträsket och i cykelträsket är det nästan bara killar/män. Dessa män har en gigantisk prylnoja, köper vi inte cyklar för runt 30 000 så är det nån som köpt en ny häftig effektmätare, nån med ännu tuffare pulsklocka med GPS! Inte cyklar vid snabbare för att vi kan mäta mer, men mäta mer det kan vi! Mättalen verkar ibland nästan få ett egenvärde där vi pratar snittpuls, tröskeleffekt och laktatnivåer. Kanske skulle vi bara trampa istället? Jag själv är inte på något sätt oskyldig, jag kan mäta hastighet både när jag springer och cyklar, kadens (pedalvarv per minut) när jag trampar landsväg och puls. Superbra, men inte gör det att jag cyklar snabbare eller blir snyggare naken, (fast det blir jag av alla mil!)

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=760537

För att se en liten del av min siffermani rekommenderar jag inlägget "Sifferdåre" eller "Vårkänslor", vårkänslorna höll sig f.ö. på behörigt avstånd idag med runt nollgradigt och regn.

Paris - Roubaix 2008

Tom Boonen vann, trist spurt. Varken Cancellera eller Ballan verkade inte ha ett uns kvar i benen.

Grattis Tom, blir han den 19e att vinna två gånger.

Trist att Bäckstedt tydligen punkterade tidigt och att Ljungkvist tydligen först vurpade och sen blev påkörd. Men Ljungkvist ramlade in som 17e man. Starkt jobbat.


Det enda jag saknade var lite regn.

Mycket redigerande av det här inlägget, men!
Eurosports sändning avslutas med en "I'm Tom Boonen and I'm Specialized", där han gör reklam för cykeln Specialized Roubaix, snyggt när han dessutom vunnit.

Håkan..

Tydligen var Håkans konsert i Göteborg bra.
Kul, för nästa lördag ska jag se den i stockholm.

Både SvD och Expressen gav den höga betyg (5/6 resp 4/5).

http://www.svd.se/kulturnoje/scen/artikel_1125625.svd
http://www.expressen.se/noje/musik/1.1121433/ren-karlek-hakan

lördag 12 april 2008

Helvetet i norr!

Imorgon smäller det, helvetet i norr går igen.

Helvetet i norr heter den inte för att det är den kanske tuffaste endagstävlingen på det sämsta underlaget utan för att första världskrigets skyttegravar gick i området.

Så här såg det ut 2002,
http://www.youtube.com/watch?v=9h1mNOIm13k

2004,
http://youtube.com/watch?v=CbG4xcmxduI
Där Magnus Bäckstedt tog segern! Att han inte vann bragdguld det året eller när han vann en etapp i Tour de France är en skandal (2004 fick Stefan Holm bragdguld för VM+OS guld, 1998, Handbollslandslagets EM-guld). Det visar bara att man inte delar ut priset till bragder utan till bra resultat.

2007 på velodromen,
http://youtube.com/watch?v=ieCYJwvHT1I&feature=related

Och det ska tydligen bli regn i år igen..


Tyvärr tycker Eurosport att det är viktigare att visa motorcykel, men vi får iaf ett entimmes sammandrag.

Politiska officerarer i svenska armén!

Bo J Theutenberg tycker att vi ska införa politiska kommisarier i svenska armén.

Han kanske är inspirerad av Sovjet, där man hade ett parallelkommando?
Kommisarien var tvungen att godkänna allt (eller åtminstone det mesta).

Om svenska soldater har deltagit i att tortera soldater är det avskyvärt, men det är precis vad krig är: avskyvärt. Kanske räddade man fler liv? Kanske omfattades han inte av Genéve-konventionen?
Det är bara kombatanter som omfattas och för att vara det ska man tillhöra antingen en armé eller en milisgrupp med tydliga uniformer och befälsstrukturer. Att bara ta sin kalashnikov och springa ut och skjuta är med andra ord en riktigt dålig ide av mer än ett skäl.

Jag tror inte man hade kunnat hindra tortyren även om en svensk partiboksofficer stog brevid och sa "Nej nu killar, så där får ni inte göra" för det är jag helt övertygad om att fransoserna visste och jag är dessutom övertygad om att det inte skulle gett nån effekt alls.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1123475.svd

Länk till tredje Genéve-konventionen: http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Geneva_Convention (Den behandlar just krigsfångar).

Staten är viktigare än du!

Just det, tro inte att du är viktigare än skattmasen.

Om du blir bestulen på 20000kr känns det säket, för skattverket är det inte ens felräkningspengar (med 1500 miljarder in kommer det aldrig synas).

Bolagsverket ändrar lätt ägare av ett bolag som plundras, tar de något ansvar? Kontaktar nuvarande ägare? Nejdå. När bolaget sen plundrats då måste de ju känna något ansvar?

Nej då. Inte alls.
Tro inte att du betyder något, du är en av 9 miljoner så vi har fler att suga ut.
Det finns flera exempel där skattverket har gått in och tagit pengarna och där du måste överklaga i efterhand (trängselskattesystemet t.ex. som är så oflexibelt att man blir mörkrädd, du kan t.ex. inte få en samlad faktura) vilket har drivit bolag i konkurs).


Men om du arbetar på en kyrka, då behöver du inte delta i gudstjänster. Jag som i ett svagt ögonblick trodde man sökte tjänster själv. Men nejdå, kränkt är vad man blir (och det kommer man på efter 15 år).

Jag skulle aldrig söka ett jobb i en kyrka. Men det är ju bara jag. Jag skulle däremot vilja prioriteras över staten som inte behöver pengarna om jag blir bestulen.

Jag är ofta stolt över Sverige men ibland får jag mig en riktig funderare på var jag bor.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1123465.svd

Vad sysslar moderaterna med?

Tja det kan man verkligen undra.

Göran Skytte skriver på SvD om att Reinfeldt tydligen inte tycker att man ska ge något till pensionärerna för "de har ju redan så mycket" (fri omskrivning). Har man strävat och samlat i hela sitt liv och fått mer över, ja då ska man straffas. Ska ni inte återinföra förmögenhetsskatt när ni ändå håller på?

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1123467.svd

Samma soppa är det med tillsättningen av statliga styrelse och direktörsposter. Det kritiserades under åren och under valrörelsen och det med alla rätta. Statens tjänster skall utlysas så att man inte väljer den mest kompetente inte kompisen som man suttit brevid i riksdagen. Helt ska han ha samma partibok, men om han inte har det så duger det gott med att han varit politiker. Jag förstår inte hur man tog detta guldläge och sen schabblade bort det. Blev trycket att utnämna gamla kompisar för stort? Insåg ni att era kompisar inte var kompetenta? Eller är ni bara en samling klantskallar?

http://www.e24.se/samhallsekonomi/politik/artikel_393763.e24

Ni lär få min röst nästa val. Men det är bara för att alternativet är sämre.

Hur får man höginkomsttagare att vara hemma med sina barn?

Höginkomsttagare arbetar ofta mycket.

De jobbar mycket för att jobbet de har kräver det. De jobbar mycket för att de har ett jobb de tycker. De jobbar mycket för att det var så de kom dit de är idag.

Men hur vi får vi då höginkomstagarna att stanna hemma med sina barn och ta pappaledighet?

Tja, vad ska jag tro?
Om jag inte minns fel, så läste jag en undersökning där det konstaterades att män med höga inkomster oftare är hemma med sina barn är män med låga inkomster. Dessutom tror jag att folk med inkomster över 33000 kronor per månad faktiskt klarar sig ändå. Av rättviseskäl ser jag en poäng men ekonomiskt gör jag det inte. Dessutom fyller många företag ut glappet mellan 80% av lönen och det maxbeloppet från staten.

Nej, jag tror att det finns bättre saker man kan göra för den där miljarden.

http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_1123141.svd

Det tror jag på när jag ser det!

S ska satsa massivt mot skattefusk!

Jasså ni, det tror jag på när jag ser det. Men när man läser artikeln ser man ju direkt att det är de onda småföretagarna som skall straffas och piskas upp lite extra. Bidragsfusket kan vi blunda för men de onda företagarna, ja dem ska vi klämma åt!

Man oroar sig för att man kanske inte tänker brandbeskatta alla som arbetar för att försörja de som inte arbetar, nej ni min röst köper ni inte på det sättet.

Småföretagare fuskar ibland, så är det men småföretagare ser precis hur mycket de betalar in, de får INGENTING tillbaka (sjukskriva mig? skojar du eller?). S påstår att företagarna stjäl 130 miljarder per år, förvisso en ansenlig summa och att bidragsfusket bara kostar 60 miljarder.

Eftersom Socialdemokarter sällan har varit ute i näringslivet ska jag ger er en kort lektion i hur jag ser det, någon ekonom kommer snart smälla mig på fingrarna. Men jag är inte ekonom även om jag brukar slå vår ekonomichef när han säger fel (en miljon laxar är inte en miljon, det är en miljard Håkan).

130 miljarder i utebliven inkomst är inte en utgift, det gör möjligtvis att omsättningsmålet inte nås.
60 miljarder för mycket i utgifter slår direkt på resultatet och kommer alltid göra så.

Om en organisation står inför valet, ska vi öka vår försäljning med 10 % eller ska vi försöka spara in hos oss själva och effektivisera med 5 %. Om vi dessutom så ska göras ovän med våra "kunder" är kanske inte alternativ 1?

Nej det är samma snömos som alltid, jaga de som arbetar och producerar, dalta med de som inte bidrar. På det här sätter för ni aldrig min röst.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=759783

Förtidspensionera den som bör, ingen annan!

FP och LUF anser att man inte skall förtidspensionera någon under 29 år.

Jag anser att man inte bör förtidspensionera någon om det inte finns synnerliga skäl och att de inte kommer komma tillbaka till arbete någonsin. Varför inte införa möjligheten att långtidsrehabiliteras? Vi omprövar beslutet om 5 år?

Jag tror att de flesta vill arbeta, jag skulle dö av tristess om jag inte fick gå till jobbbet. Att det sen påverkar ålderspensionen är faktiskt inte mer än rimligt, har man inte arbetat och bidragit så har man inte rätt att få lika mycket. Cyniskt men så ser jag det, tyvärr får man det ganska torftigt på 7000kr/månad. Så lite pengar har jag inte haft sen jag pluggade och inte jobbade extra men det var länge sedan.

Jag kan inte förstå hur man som ung människa kan gå med på att förtidspensioneras och sen inte försöker ta sig ur det. Det finns en del som faktiskt inte kan och dem är det mycket synd om, men alla andra som bara blir omhändertagna och satta i ett fack för att döljas ur statistiken? Deras liv förstörs. Att vid 29 års ålder (ungefär som jag) dömmas ut som "ej arbetsför" måste vara oerhört knäckande och demoraliserande. Det är grymt av staten att göra så.




http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=760186

fredag 11 april 2008

Fuskost

Så nu har nästan-produkterna spridit sig till riven ost.

Jag har förvisso aldrig köpt färdigriven ost, de gånger jag vill ha det river jag ner osten jag har i kylen istället.

Tydligen är det "fettråvara" som man säljer och kallar för texmex-mix. Nyttigare och smakar det likadant kanske det är värt ett försök, tydligne 30-40 kr/kg billigare i butik dessutom. Om jag nu gissar lite löst, så känns det som nästan halva priset.

Det känns lite som korvarna som inte får kallas korv utan hot dogs för att de inte innehåller tillräckligt med kött. Men de är ju så goda ändå. Eller saften som mest innehåller äppelsaft. Smakar det okej så funkar det för mig. Det finns ändå nästan inga "riktiga" produkter kvar.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=759623

Enligt Myrdal är inte kina en diktatur

Nej det är så fritt så Jan.

Det var därför jag inte kunde läsa den livsfarliga bloggen "Magnus Tycker", samhällsomstörtande material! Det är därför man aktivt jagar folk som ritar kartor där inte Taiwan eller Tibet är delar av Kina. Att kommunistens ränder inte går ur är inte obekant.

Jan, hur var det nu med Kambodja och Khmererna? Demokratiskt och klasslöst, vad gör då ett par miljoner döda? För den goda sakens skull dör man ju så gärna.

Jag vet för lite för att kunna avgöra om det var bättre förr i Tibet, antagligen var det inte det. Men det var illa ställt i många länder i början av 1900-talet. Att Kina förföljer munkarna och förbjuder tankar och bilder är inte demokrati, det är diktatur. Smaka nu på det ordet DIKTATUR.

Jag antar att Jan även tyckte att det stora språnget och kulturrevolutionen var goda ting och grät när Sovjet föll samman.

Nej du Jan, åk till Nord Korea och kom inte hem. Du är nämligen en tvättäkta "nyttig idiot".

http://www.aftonbladet.se/debatt/article2209129.ab

Tydligen blev det upprörda känslor igår och det är ju jobbigt när man blir emotsagd och måste förklara sig, tydligen vill han hellre skriva böcker där ingen är oförskämd nog att påpeka när han har fel.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2231006.ab

Resultatet av en ofri marknad

Vad blir den?

Höga priser och lågt utbud?

Känns det kanske ingen från bomarknade i Sverige? Nu förfasas S-organisationen Hyresgästföreningen av att hyresvärdar inte direkt hyr ut lägenheter i föreningar som håller på att ombildas. Ett förfarande som de dessutom är direkt mot.

Kom igen hyresgästföreningen jag förstår att ni vill sitta i era billiga innerstadslägenheter men sluta då hyckla och säg som det är! Jag förstår också att ni satsar på er socialistlösning där staten hanterar allt.

Att den nya bostadsrättsföreningen också tjänar pengar är tydligen inte lika fult som att värden "lurar" till sig pengar. Jag undrar mest vem det är som bli lurad, nån kanske blir "snuvad" för att han inte får hyra. Men ingen luras ju på pengar.

http://www.metro.se/se/article/2008/04/11/06/2620-45/index.xml

Nytt test!

Nu kan alla geografikunninga svenskar göra ett nytt försök på att visa er storhet.

SvD har lagt upp ett test för Asien,

Jag fick faktiskt 78% (mycket bättre jag trodde)

Var ligger nu Kyrgyzstan, Bhutan och Brunei?

http://www.svd.se/resor/resetest/

S-hybris

"Vad ska vi göra för att hindra vårat medlemsras?" sa Mona
"Jag gillar fotboll" gnällde Bosse Ringholm.
"Där har vi det, vi kallar oss ett lag och trycker tröjor och sådär då blir vi nere med kidsen, casual och huligan är ju ändå lite trendigt har jag hört" kläckte Marita.
"Klockrent, kan vi fixa det i tid till EM så jag kan ta regeringsplanet?" undrade Bosse


Så blev det och plötsligt börjar Mona prata om sin startelva med henne själv på topp och med Göran som målvakt kanske? Men det kanske belyser hur man ser sin anonyma massa av medlemmar och sig själva som superstjärnor. Bosse drömmer säkert om att kunna skippa att flyga reguljärt hem och istället låta mig ta notan för regeringsplanet. Min förhoppning är att de inte kommer få regera på lång tid framöver.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1120335.svd

Det är ju precis vad förbundet vill!

Idag kunde man i metro läsa att AIKs supportar kommer bojkotta bortamatcherna pga att bortalaget måste stå för säkerhetsarrangemanget för sina egna supportrar.

För några dagar sen kunde man läsa att Hammarbys supportrar också ska bojkotta.

Jag undrar då två saker, om ni inte förstörde eller bråkade skulle det då behövas säkerhetsarrangemang? Spelar ni inte nu förbundet rakt i händerna?

Det känns som de enda som förlorar är de supportar som verkligen älskar sitt lag och fotboll (och det vet jag att ni gör).

http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_1108655.svd

Presstöd

Varför ska jag betala två gånger för min tidning?

Först betalar jag vid min prenumeration, sen betalar jag igen via skatten. Var ligger det rimliga?
På ett sätt kan jag acceptera att småtidningar ute på landet inte kan bära sig och att de kanske ska ha tillgång till en tidning, även om det är motvilligt.

Jag förstår att Socialdemokraterna nu skriker sig hesa över att man måste behålla storstadsstödet eftersom ingen vill läsa deras tidningar. SvD och DN äger stockholmsmarknaden och ingen är så socialdemokratisk även om jag tycker att framförallt DN Kultur ibland ramlar ut väl långt på vänsterkanten.

Ner med presstöd, kan du inte skriva en tidning som jag inte vill läsa vill jag inte heller betala för den. Det samma gäller f.ö. med jordbruksstödet, jag köper heller grönsaker som produceras effektivt än svenskt.

Lång följetång på SvD har det åtminstone blivit.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1093093.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1111505.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1115799.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1120307.svd

Socialdemokratisk jobbpolitik

Högern vill sänka skatterna och göra så att fler kan leva på sin lön.
Tjänar folk pengar, spenderar de pengar. Detta genererar nya jobb eftersom varor och tjänster behöver produceras. Detta blir med andra ord en positiv spiral.

Socialdemokraterna ogillar det här och det får väl stå för dem.
Men vad är deras alternativ?

Utbildningar för arbetslösa och högskoleplatser, man skall alltså förvara och dölja att folk inte får jobb. Samtidigt ska man väl höja bidraget så att man inte ska tjäna något på att arbeta? Låg eller ingen motivation att ta sig in i arbete. Men det är säkert bra, de är iaf konsekventa. Ingen mätning på skolresultat, ingen motivation att skaffa jobb allt ska vara lika för alla hela tiden oavsett resultat.

I det samhället vill inte jag leva, jag har mycket hellre mer prov, mer krav i skolan och att vi som arbetar får mer över i plånboken varje månad. Det är faktiskt vi som betalar för de som inte arbetar.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1120333.svd

Bruxsläpp

Var tredje åt går ett studentevenemang vid namn "Quarnevalen" i stockholm. Det är ett karnevalståg där de flesta bidragen tillverkas av teknologer från KTH. Många är motordrivna men det finns även gående och dansande bidrag, samt bidrag som går på lastbilsflak.

För att få vara med måste man sälja en låda Brux (en tidning) vilket kan vara rätt segt.

Jag har så klart köpt min brux redan och jag förutsätter att du köper din snart. Enda problemet är att jag inte kommer vara hemma när Quarnevalen är.

I tidningen kan man då läsa om hur en Fredrik R. från Stockholm tycker att vi ska släppa ut mer så det blir varmare i vårt land. Med en bild av Fredrik Reinfeldt brevid och bildtexten "Mannen på bilden har precis som vanligt, inget med texten att göra". Inte riktigt min typ av humor, men nästan okej. Förra gången delade man ut en del kängor till sossarna så det får man väl ta.

F.ö. byggde jag för sex år sedan en dragspelsbuss som fungerade som just ett dragspel (eller kanske mer som en mask).

http://quarnevalen.se/

torsdag 10 april 2008

Berlusconis nya groda

Du är en lägervakt! En Capo!

Finland har ingen matkultur! (men det håller jag med om!)

Vänstern har fulare kvinnor! Förvisso finns det fula vänsterpartister (hur de italienska ser ut har jag ingen aning om), men även högern har vissa med tvivelaktig skönhet. Sen att man så ofta bedömmer kvinnor efter deras utseende gör mig så trött.

Men den mannen kan verkligen konsten att säga korkade saker.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1116475.svd

Påsköturist får inte komma tillbaka på tre år

Nej men vilket straff, först knäcker han av ett öra och nu får han inte komma tillbaka på tre år.

Jag slår vad om en 100-lapp (svenska) att han inte ens planerade att återkomma, någonsin.

Men jag kan ju ha fel.

Han fick även böter (förhoppningsvis kännbara) och fick offentligt be om ursäkt. Men tillägget att han inte fick återkomma på en tid tycker jag bara är löjligt.

http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_1118219.svd

Lindas nya karrirär

Egentligen borde jag inte smutsa ner min blogg eller mitt liv med Linda Rosing, men hon är lite som en rejäl olycka. Jag kan bara inte låta bli att titta. Jag mår illa, jag kommer sova sämre, men jag kan inte stänga ögonen. Det går bara inte.

Nu ska hon tydligen bli flygvärdinna, hon har gått kursen och klarat av engelskan. Så duktigt av dig Linda. Då kommer bara nästa lilla problem. Få anställning.

Men Linda, jag önskar dig faktiskt lycka till. Framförallt för dina barns skull.

http://www.aftonbladet.se/nojesliv/klick/article2223470.ab

Med vänsterns logik

Upprörande!

Ska alltså den som tjänar mest få mest över! Nä, så kan det väl ändå inte vara i ett rättvist samhälle. Nej, givevis bör de sjuka som inte betalar någon skatt få mer pengar istället för vi som står för kulorna. Det är ju rättvisast?

Eller?
Nej, inför plattskatt så alla betalar samma andel. Jag kan förstå att jag som tjänar lite mer kanske kan betala lite mer sett till kronor och ören, men jag förstår faktiskt inte varför jag ska betala en större andel. Dessutom är det ju så att jag får betala extra mycket på min målbaserade lön (som jag får ut en gång per kvartal), nej då är det extra löneutbetalning och då tycker staten att den nog ska ha minst 55%. Mindre än hälften kvar till mig mao.

http://dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=759619

På samma sätt tycker jag man ska ta bort värnskatten, den kanske hade en plats under nittiotalet. Idag har den det inte och göder bara myten om höginkomsttagarna som vi så lätt kan suga ut och leva på.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1115811.svd

Sifferdåre

Eftersom jag är en prylidiot och sifferdåre loggade jag förra årets första Ekeröpass.

Det genomfördes den 10e maj, och hade en vilodag innan (till skillnad från idag).

Det är lite svårt att gräva ut rullsnittet, men totalsnittet var 26,2km/h, men då cyklade vi 66km. 26,2 mot 29 kanske inte låter som någon jätteskillnad, men det är det faktiskt. Det är jobbigare än man tror att öka och det blir hela tiden svårare.

Rätt stor skillnad alltså. Vinterns slitande med skivstångsjympa och spinning tycks ha gett resultat.

Man bör även ta med att jag den 10e maj hade redan cyklat runt 40mil. Det här kan bli ett intressant år.

Vårkänslor

Det är vår!

Årets första riktiga cykelpass är avklarat, planen var att det skulle gå av stapeln igår. Men vädret var så dåligt att jag inte hittade motivationen. Men idag..

Brostugan 18.15, laddad, en flaska vitargo och ett par energikakor i bakfikan. Redan på vägen dit insåg jag att jag skulle tagit skoöverdrag eftersom jag börjat frysa om fötterna. Ett par bekanta ansikten ser man stå där och precis som jag vänta på det som komma skall. Det är ungefär en mil dit hemifrån och det var en skön uppvärming som vanligt, träffade en "cykelbekant" på vägen dit som, som vanligt hade sin gula vindväst (vad han heter vet jag inte, men vi har nött många mil ihop). Det som hade börjat som en lös tanke vid 16 i konferensrummet var nu verklighet efter en snabb hemgång. Ett snabbt ombyte och en middag bestående av en risifrutti.

"Vi delar oss i två grupper, en snabbare och en långsammare som jag håller i" ropar Göran..
Med lite ångest väljer jag den snabbare medveten om att om jag släpper för mycket så kan jag ramla nere i den långsammare. Vi glider iväg, efter 5km gängar min kasett upp sig och högsta växeln ligger och skramlar.. Jag upptäcker detta genom att jag inte får något driv på den. Jag bestämmer mig trots allt för att fortsätta men att undvika de högre växlarna.

"Tecken för helvete", odiciplin i klungan, det är av yttersta vikt att man visar för sina medcyklister om klungan ska vika åt något håll eller något hinder kommer på vägen. För om man ligger som tredje eller fjärde man ser man oftast inget mer än ett par ryggar.

Tempot dundrar på, fort men det känns ändå lätt "piiip" mins pulsklocka plingar till, första milen avklarad på hysade 19:05 (det ger ett snitt på 31,4km/h), bra för att vara det första jag kör "på riktigt i år" och det är dessutom bara transport. Efter en stund svänger vi av på första fartsträckan. "FRI FART" rycket känns direkt i kroppen, nu går det undan. Hänger ändå med hyfsat fram till en skarp vänsterkurva där jag fegar lite och hamnar ett par meter efter. HELVETE, när en klunga drar i runt 40km/h är det otroligt svårt att köra ikapp. Jag biter ihop och ser hastighetsmätaren ligga på runt 44km/h. Lungt nu bara, nöt ikapp, det går inte att stöta. En kille fram i klungan släpper och jag flyger om honom. Kommer precis ikapp efter vad som kännts som en evighet, kraftiga inbromsningar och eftersom jag är sist nitar jag hårt. Hård högerkurva. Satan, i den kurvan var jag med om en otrevlig olycka förra året. Mannen som slogs sig värst är med i dag och förra gången bröt han revben och ett skulderblad. Klungan rycker iväg på andra sidan, jag tappar igen tre meter och orkar inte gå ikapp. Killen precis framför mig har också ett par meter att ta igen och ligger och sliter. Efter bara en liten stund släpper han och jag gnetar mig ikapp och om honom. Avslutar med att dra båda in dit alla väntar.

Där står alla som vanligt och bröstar upp sig, inget ont om oss som kom lite efter men det är det vanliga skitsnacket "på nästa fartsträcka ska jag köra mer storklingan också" säger en kille som flåsar och är klart svettig, "jag kanske ska öppna munnen" säger en annan. Allt i en kamratligt och skämtsam ton. Alla som cyklar har tappat klungor, det är bara något som händer. Det kan gå fort och jag har varit med om det själv många gånger. Pratet är mest bara för att det är kul. Få känner dessutom varandra, så vår gemensamma nämnare är just cykel.

Vändning, vi kommer nu köra mot den långsamma gruppen vilket inte bör vara något problem. Klungan drar iväg i en så kallad "belgisk klunga", man kör i två led där ett cyklar lite snabbare än det andra och följdaktligen så växlar man då från det snabba när man kommit om det långsamma och när man är sist i det långsamma går man in i det snabba. Fördelen är att man får bra vindskydd och kan växla otroligt effektivt. Enklaste sättet att köra riktigt fort helt enkelt. Kräver dock lite diciplin. Vi susar på. Full fart, jag får verkligen slita de gånger jag kommer upp och drar (vilket är helt rätt fartsträcka ska göra ont). Folk släpper, jag ligger kvar och ramlar in strax bakom förstagruppen.

Ihopsamling och hemkörning via golfbanan och kyrkan. Känner redan att jag börjat få kramp i lår och vader. En killes kedja hoppar men kommer upp igen, vi når kyrkan "FARTSTRÄCKA efter KYRKAN" skriks det. Usch, det här kommer göra ont tänker jag. Kyrkan nås och ett något högre tempo dras upp. Det gör ont men jag går med. "Vet ni om att det är fartsträcka" hörs en kille ropa (men inte tar han extra dragjobb). Hänger ändå med rätt bra upp till FRA, sen gör benen för ont. Krampar så jag nästan inte kan svänga när vi kommer fram till drottningholm.

Tillbaka till brostugan, 47,5km 31,4km/h i snitt (rullsnitt då) totaltid 1h 38 minuter, 155 i snittpuls (högt!) . Hängde med hyfsat men så gick det ju inte toksnabbt. Å andra sidan är det april. Förra året gick det mycket sämre, första gången jag körde på Ekerö väggade jag fullständigt. Jag var helt blank när jag kom hem och kom knappt ens in i duschen, idag orkade jag ju tom blogga.

Totalt hamnade jag på en 70km inkl transport hem och dit även om transporterna verkligen inte gick i träningstempo. Men vi råkade tydligen skrämma lite gångtrafikanter vid Rålis. 6 man kommer susande ut för en utförslöpa och alla ligger utan problem i över 40 när vi glider förbi, tydligen tänker inte folk på att folk faktiskt kan tänkas cykla i cykelbanan. Vän av ordning kan dock lugnas vi var långt ifrån personerna och de gick ändå på gångsidan. Lite vett har vi.

Det kanske är svårt att ge en bild av njutningen att dricka sportdryck, trampa så att man nästan lägger av och äta energikakor för att kunna fortsätta. Men ljudet av däcken mot asfalten, suset (dånet snarare runt 40) i öronen och alla ryggar man ser är helt underbart. Känslan av att känna pedalernas tryck mot skorna och dina lår och vader som sliter runt pedalerna i ett otroligt tempo. Känslan att av egen kraft färdas i uppåt 50km/h (över det är inga problem bara det lutar lite utför). Det bara måste upplevas även om jag förstår att många inte tror sig kunna förstå tjusningen. Men jag måste erkänna cykel är bättre en varm junidag än en aprilkväll (snitttemperatur 5 grader, max 9, min 4).

F.ö. var det första gången jag drack Vitargo. Det lär återkomma, mycket godare än Maxim (inte lika salt) men å andra sidan mer svårlöslig.

Tack till de som bör tackas

Jag måste få tacka ett par personer som hjälper den här åsiktsmaskinen,

Elin - som driver en massa trafik hit, säkert mest kollegor men kul ändå
Martin - som påpekade "Magnus lilla blåa", jag vill bara påpeka att jag har Mao hängandes i hallen. Det trodde du inte va?
svd.se - För att ni genererar material och dessutom länkar mig via twingly.

onsdag 9 april 2008

I Tensta har polisen bara öppet på torsdagar

Så bra, då är de säkert ute i samhället och gör lite nytta istället.

Att polisen har öppet är säkert bra, men det är inte så långt till Kista där öppetiderna är mycket bättre och är det stängt där är det bara en kort bussresa till Sollentuna där man har öppet.

Nej, polisen gör helt rätt. På rumpan gör ni lite nytta, buset är där ute.

(Polisens replik, som jag håller med om)
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?ID=6729

Facebook minskar våldet?

Jag tvivlar.

Jag tror inte för en sekund att Anton Abeles upprop på facebook gjort ett dugg.

Däremot så är jag övertygad om att polisen på Medborgarplatsen och Stureplan har en mycket lugnande inverkan.

Jag tror mao att Maria överdriver hans betydelse.
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?ID=6738

Sahlin hycklar tydligen

Åtminstone jag är inte ett dugg förvånad. Att säga en sak och göra något helt annat är ju annars en Socialdemokratisk paradgren. Jag tycker förvisso att man ska låta det förgånga vara förgånget och inte klandra henne för vad Göran sagt när han berömde "den politiska stabiliteten".

Men att Mona råkade tappa underskrifterna är svagt.

Nej Mona, städa framför din egen dörr först.

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?ID=6745

Köpa sex?

Tja, det gör tydligen en del. Men för att man ska kunna köpa måste någon sälja mer eller mindre frivilligt. Jag förstår att man vill få bort människohandel men det finns antagligen gott om kvinnor som säljer sex alldeles frivilligt.

Det är ju helt vrickat att man kriminaliserat en part där det bevisligen krävs minst två. Men sen att ny-sossen Borgström kräver längre fängelsestraff är ju ingen direkt nyhet. Inte heller att han så att säga "kommit ut ur garderoben".

Nej, lagen är meningslös, fel och riktar in sig på helt fel saker. Vill man bekämpa människosmuggling ska man jaga smugglarna och låsa in dessa samt försöka göra livsförhållandena i t.ex. Moldavien bättre (som lite cyniskt lär ha kvinnor som största exportvara).

Även Maria Abrahamsson skriver klokt i ämnet
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1111521.svd

Resultatet av min finska hobby

Jodå, en samtalsämne till att avhandla vid lunchen fick vi. Jag är lite osäker på om det resultatet var värt ansträngningen egentligen. Jag tror inte jag ska ge upp riktigt än, en del där var mer inne på F1 och det är ju lättare att följa från Sverige.

Ett gammalt rykte var att ett stort telekombolag från Finland döpte källkodsfiler efter finska rally eller formel 1-stjärnor (t.ex. mikahakinen.c). Om det är sant vet jag dock inte.

Efter att ha läst Hufvudstadsbladet så verkade Oulu ha vunnit.

tisdag 8 april 2008

Är världen knasig eller är det bara i Sverige?

Nu ska vi se, om jag köper en vara eller en tjänst får jag den då?

Får jag åka buss utan att betala?
Äta på McDonalds utan att betala?
Använda el utan att betala?
Lämna barnen på dagis utan att betala för barnomsorg?

Bussen har många försökt, det brukar faktiskt gå. Men det beror mest på för dåliga kontroller.
McDonalds går inte alls, där har jag hotats med polisen eftersom danskjävlarna inte ville ta Visa.
Elen gick för min vän Johan under ett par år, sen fick han en ganska otrevlig räkning.

Men lämna på dagis ska visst gå bra, det är en nyhet att Norrköping stänger av barnen vars föräldrar inte betalar för sig. Barnpsykologer skriker ut sin ilska och oro för barnens hälsa. Men det kan väl inte vara statens ansvar, om föräldrarna är så korkade att de inte betalar och därigenom skadar sina barn så får de skylla sig själva. Det kommer vara mycket svårt för staten att skydda barnen i alla situationer så vi får väl lita på att de har lite omdömme (föräldrarna alltså).

Hursomhelst visade det sig vara mycket effektivt, innan Norrköping hotade med att stänga av ungarna så betalade inte 350 familjer, nu är det nere i 12. Dock så har alla förskolebarn rätt till de 15 timmar pedagogisk verksamhet som bedrivs varje vecka. Jag hoppas dock att kommunen kräver in en eventuell skuld av familjerna.

Det som dock gör mig allra mest förvånad är att det är S-styre i Norrköping, världen är verkligen upp och ner.

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3128052

Om du fick vilket fordon som helst?

Tja, skulle du inte då välja en stridsvagn?

Det finns ju då vissa som tar pojkdrömmar på större allvar än andra. En del går med i armén och kör stridsvagn på riktigt. Andra bygger en egen. Den är förvisso bara hälften så stor som en riktig Panzer (tror det är en Panzer III eller Panzer IV) men fortfarande rätt rejäl, tydligen fungerar lufttryckskanonen också. Enda nackdelen är väl att pansaret är i plywood och inte i stål. Men å andra sidan jämfört med moderna pilgranater skyddar nog plywood ungefär lika bra som dåtidens stålpansar.

Det bästa är ju ändå "Panzer parking, violators will be totalled", tyvärr tror jag den inte tuggar sönder en bil riktigt lika bra som den Centurionen jag såg göra det hösten 1999.

Mamma, om jag önskar mig en stridsvagn får jag en då?


http://blog.mlive.com/flintjournal/newsnow/2008/04/post_moto_kid_death_story_here.html

Tycker du om Uwe Bolls filmer?

Om svaret är "det vet jag inte", "kanske" eller helt enkelt inte "ja" så är det antagligen "nej".

Om du och 999999 andra tycker det så kommer han sluta. Många kommer då bli lyckliga.

http://www.slashfilm.com/2008/04/06/uwe-boll-will-quit-making-movies-with-one-million-signatures/

Länk till namninsamlingen
http://www.petitiononline.com/RRH53888/petition.html

Äktenskap?

I min värld lägger sig inte staten i om jag vill gifta mig med min man eller min kvinna. Jag kan förstå att staten kan ha vissa invändningar mot att jag vill gifta mig med min syster men det är en parantes i sammanhanget. En del tror däremot att deras kärlek blir mindre riktig bara för att någon annan gör på ett annat sätt. Svagt tycker jag.

Låt folk gifta sig med den de vill, det brukar bli bäst så.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1107471.svd

Är bara bröst, bara bröst?

Nej du Nour.

Här håller jag verkligen inte med dig. Män tänder på kvinnors bröst. Eller åtminstone den delen av oss som gillar kvinnor. Att säga "jag tänder inte på mäns bröst så varför ska de tända på mina?" (fri omskrivning) är direkt knasigt. Jag förstår inte hur kvinnor kan tycka att män är vackra (eller har åtminstone mycket svårt), men bevisligen gör de det. Likhetsfeminism har verkligen ingen framtid, män och kvinnor är olika, tycker om olika saker, tänder på olika saker. Precis allt går inte att förklara med samhälle, förtryck, patriarkat och könsmaktsordning.

Det finns så mycket som du inte förstår Nour, men bara för det så blir det inte fel. Visa gärna dina bröst på badhuset. Men jag tror att många män kommer titta vare sig de vill eller inte.



http://www.alltomstockholm.se/StockholmsArtikel.aspx?bid=1238402&kid=4

Hemglass är tortyr! Eller?

Tja, vad ska man tro. Enligt en del är det tydligen hemglass fel att barn blir fetare och att det är tortyr att höra en melodi en gång i veckan. Jag fick vid ett tillfälle i mitt liv en huva över mitt huvud och fick sedan med bundna händer stå och lyssna på refrängen "arbetarbröder" på repeat, varje varv varade i 10s. Det blir lite tjatigt efter ett tag men att påstå att det är samma sak som att höra en melodi en gång i veckan är bara löjligt.

F.ö. kanske det är bra att barnen springer till mamma och pappa för att få köpa glass, då får de iaf lite motion..

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1105037.svd

Prata medan man flyger?

Det ska tydligen bli möjligt att tala i mobiltelefon medans man flyger. En del är tydligen oroliga för att de kommer bli störda, andra tycker det verkar bra. Priset verkar fortfarande okänt.

Antagligen blir det precis som idag, svindyrt. Min åsikt är att det är ganska trevligt att stänga av den korta stund man flyger. Men för en del som kanske väntar på ett otroligt viktigt samtal så är det säkert ovärderligt. Jag tror att priset kommer självreglera det här, tycker man att det är för dyrt att prata när man är utomlands kommer man tycka det är för dyrt uppe i luften.

F.ö. förstår jag inte hur kaptenen kan vara orolig för att det kommer störa hans personal när de serverar mat, oftast får man bara en macka och kaffe och det måste ju ändå vara så att man får tacka nej om man inte är intresserad.

http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_1106755.svd

måndag 7 april 2008

SAS har problem

Det är som vanligt, SAS har problem.

Jag flyger ganska mycket i mitt jobb och kan då normalt välja på Finnair och SAS.

Jag har där flugit båda bolagen i alla klasser och ska nu visa skillnaderna.

Korta resor

SAS:
Business & Economy extra: På morgonen macka + kaffe eventuellt yoghurt och juice, på eftermiddagen får man kall mat + vin (klockrent när man är på väg till kontoret).

Economy, du får en kaffe och kan inte ens köpa en macka. I min värld skulle även dyra mackor sälja rätt bra kl 7 på morgonen. Varför man inte säljer en economy extra-frukostkartong för en 100-lapp är obegripligt, de måste ju ändå lastas..

Finnair:
Business, economy extra & economy: macka + kaffe. Utrikes får man en chokladpralin dock inte inrikes.

Nu var det ett tag sen jag flög till Asien med Finnair men för två år sedan gjorde jag det två gånger.

Finnair: Economy två middagar att välja på, gratis vin & öl. Spriten kostar pengar
SAS: Economy Extra, två middag att välja på jag tror man får fritt öl och vin, lite osäker dock.
Economy: En middag, en öl/vin innan maten och en till maten. Mer kostar pengar.

SAS har dessutom den otroligt fula ovanan att köra någon inflightshop med "otroligt bra priser".

Nej, SAS känns mer och mer som ett dyrt Ryan Air och då förstår jag att man inte tjänar så mycket pengar.

http://www.e24.se/branscher/tjansteforetag/artikel_379175.e24

Vad resulterar krav i?

Ja?

Vad ska man tro?

I min värld så leder krav och mål till att man faktiskt försöker nå dessa. En lös beskrivning med "gör vad du vill sålänge du ler" leder sällan till något vettigt. Nu har även kommit fram till att min teori inte är fel, man gick från 29% till 98% (!) måluppfyllese. Nämen se vad lite krav och målsättningar kan leda till. Jag är dessutom helt övertygad om att det är de svaga barnen som tjänar mest på detta eftersom de tydligast får sina svagheter presenterade "du är precis under gränsen lite till så når du upp" och föräldrar kan inte glida undan med att "Kalle är lite svag i matte", nej Kalle är inte svag, Kalle är usel på matte, men om ni hjälper honom kommer han klara det här.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=758386

En del andra tycks däremot tro att krav skadar hjärnan på de stackars barnen. För det är ju verkligen för mycket krav som varit Sveriges problem. Professorn som skrivit är dessutom Finsk och om jag förstått det hela rätt ställer den Finska skolan mycket högre krav på sina barn och har därför också mycket bättre resultat.

http://www.politikerbloggen.se/2008/04/07/8644/

En del andra noterar att man numera "taktikväljer" kurser i språk och matematik eftersom dessa är mer värda än bollsport när man söker t.ex. KTH. När jag gick i gymnasiet så valde folk just bollsport och liknande eftersom det var mindre jobb för bra betyg (om man nu hade fallenhet för bollsport, jag fick ta programmering istället). Jan Björklund gläds (och jag med honom), medan rektorerna är rädda för barnens hälsa. Kan vi inte göra det enkelt för de stackars barnen och bara ge MVG direkt då?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=756614


Vad är då min slutsats? Mät och styr, Mät med prov och belöna kurser i språk högre än idrott. Det är möjligtvis så att bollsport ska värderas högre om du vill bli idrottslärare men knappast för en blivande civilingenjör.

Män är djur för kvinnor ljuger aldrig?

De kvinnor som höll en kvinna gömd enbart baserad på hennes historia om att hon och hennes barn misshandlades av mannen får inte sina dommar prövade av HD.

Det tycker jag är bra, män har faktiskt också rättigheter (fast vi är djur?). Det kan inte vara okej att bryta mot lagen bara för att man är en kvinnojour.

Mannen hade dessutom ensam vårdnad om barnen...

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?ID=6705

Min finska hobby

Ibland arbetar jag ihop med tysta finnar, därför har jag funderat på att intressera mig för Finländska elitserien. Jag har idag gjort slag i saken och spenderar därför kvällen på Scandic (i Oulu) med att kolla på finalen mellan Espoo och Oulu, vilket är väldigt talande. Eftersom jag nästan alltid besöker just Espoo eller Oulu. Jag vet inte riktigt vem jag hejar dock, Oulu har ju sin charm men i Espoo talar fler svenska, dessutom är luncherian bättre där.



Rapport kommer imorrn då jag kommer ha kunnat disskuterat finsk hockey med finnar.

Frågan blir bara, är Oulu blå eller vita?

ORD-delen från högskoleprovet

Eftersom jag vet att mina läsare tycker mer om tävlingar, än om vissa av mina åsikter så tänkte jag länka till ORD-delen på högskoleprovet från i helgen, det var nog den delen jag hade sämst på när jag skrev för en massa år sedan.

I år gick det lite bättre 17/20 (innan morgonkaffet vill jag påpeka, så jag borde få något handikap)

http://wwwc.svd.se/apps/quizen/qpage.aspx?sTid=55

Tydligen var länken trasig, så går det när man bloggar innan 06:00.

söndag 6 april 2008

Syrrorna strejkar!

Problemet är kanske även att det bara finns en arbetsgivare, men det kan man ju inte kritisera. Nej hur skulle det se ut?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1098339.svd