tisdag 30 december 2008

När naturen träffar

Broccoli ska tydligen hjälpa mot bröstcancer, bra för kvinnor. Tydligen hjälper den även mot prostatacancer, bra för män. Med andra ord det är ganska nyttigt att äta broccoli. Men jag tycker att broccoli smakar helt okej men ser lite trist ut, andra grönsaker ska vi inte ens tala om. Men då har jag hittat en variant av broccoli, romanescon, inte bara vacker i sig utan även god. Se bara på den, fraktaler någon? Alla som nån gång studerat fraktaler ser ju direkt skönheten i dessa grönsaker. Jag hoppas att även denna vackrare grönsak har samma eller bättre effekt.

Mitt enda problem just nu är att hitta en bra matvarubutik där jag kan köpa romanesco i Stockholms innerstad.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2256597.svd
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanesco_broccoli

söndag 28 december 2008

Är det här public service?

En del av mina vänner klagar ibland på att jag gnäller för mycket om att mina skattepengar går till trams. Kanske kommer min blogg innehålla mindre gnäll om det nästa år. Men det är fortfarande 2008 och jag tänker klaga vidare. Inte på skatterna nu men på SVT.

För några dagar sen kunde man läsa att fler än någonsin betalar tv-licens, hurra hurra i princip alla betalar denna avgift på något som alla har. Det är ju trevligt. Motiveringen är att vi får fri, oberoende television av hög kvalité.

Då undrar jag, är "Stjärnorna på Slottet" hög kvalité? Vi får se ett gäng svenska föredettingar som super ner sig och blir sentimentala över att deras storhetstid har passerat. De kan inte längre försörja sig som skådespelare i usla svenska filmer. Är det det här jag betalar för? Är det här hög kvalité? Jag tycker att Janne Josefsson är ett lågvattenmärke, men det här är ju ännu sämre. Jag vill inte vara med och betala för den här smörjan. Ska man kräva mig på pengar varje månad ska nivån upp markant, annars tänker jag snart sluta betala. Ett tips till SVTs programchef, tänk dig att dina kanaler är betalakanaler med samma pris. Om du var kund, skulle du då betala den summan om du fick välja? Om han tänkte så, så skulle han aldrig producerat, köpt in eller sänt det här programmet.

Jag skulle inte det.

Innan nån funderar för mycket på om jag betalar, så kan jag avslöja att jag gör det, men motvilligt. Skulle jag får välja skulle jag sluta och välja bort SVT.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article4075337.ab
http://www.expressen.se/noje/1.1415875/fylldes-med-alkohol

lördag 27 december 2008

Rättsäkerhet även för män?

Advokatsamfundet har tydligen ändrat sina regler kring vad god advokatsed är och det har fått Madeleine Leijonhufvud att gå i taket. Jag ser ett par problem med ...

  1. Hon verkar utgå från att alla kvinnor som anmäler eller kan tänka sig anmäla är utsatta för brott. Jag har väldigt svårt att tro att så är fallet. Hon verkar utgå från att alla som blir utpekade automatiskt är skyldiga. Jag är väldigt skeptisk till att ge ett frikort för halva befolkningen att döma den andra halvan efter tycke och smak.

  2. Kvinnans sexualvanor kan mycket väl vara relevant, framförallt om de har haft en eller har en relation. Framförallt om de har haft en sexuell relation. Att då inte få ställa frågor kring detta tycker åtminstone jag är att åsidosätta den anklagades rätt helt.

  3. Madeleine verkar även tycka att det är irrelevant om kvinnan beslagits med lögner tidigare, jag hävdar att så inte är fallet. Tittar man i domen hon hänvisar till tycker jag absolut att han bör ha fått kalla karaktärsvittnen och i de fall där lite annan bevisning finns kan de vara intressanta. Ska man bortse från allt som eventuellt kan tala mot kvinnan?

  4. Hon avslutar artikeln med att 9/10 kvinnor som anmäler nobbas redan av polis/åklagare. Nu tänker jag spekulera helt fritt, men låt mig gissa att en del är överfallsvåldtäkter där gärningsmannen är okänd och man inte har några spaningsuppslag, då går det inte att göra så mycket. Andra fall där det inte finns någon teknisk bevisning. Det går inte att styrka att något har hänt. Att döma enbart på hennes utsaga känns inte så rättssäkert.

Män har faktiskt också rätt till rättsäkerhet, vi bygger en stor del av vårt rättsystem på att vi hellre friar en skyldig än dömer en oskyldig. Även i våldtäksmål tycker jag den principen ska vara kvar.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2247571.svd
https://lagen.nu/dom/nja/2007s547

Fribelopp för studenter

Nu har man höjt fribeloppet mer, att man inte tagit bort det helt är för mig obegripligt. Som student brukar man inte vilja jobba mer än nödvändigt, en del av pengarna man får är lån som ska betalas tillbaka. Om man klarar av att jobba och samtidigt studera på heltid tycker åtminstone jag att det är något som bör belönas inte straffas som idag. Kommittén har däremot fått för sig att en person som arbetar mycket och pluggar halvtid skulle ha rätt till helt bidrag, så är det inte. Man får halvt bidrag detta bidrag är dessutom tidsbegränsat (man har bara ett visst antal terminer). Denna ovilja att stödja driftiga och duktiga människor är för mig helt obegripligt.

När jag hörde nyheten på P3 imorse så sa någon att man inte skulle begränsa hur mycket man kunde tjäna på sommaren (kanske var det att helt ta bort fribeloppet?). För mig är det obegripligt att man begränsar hur mycket man får tjäna under en period när man ändå inte får bidrag av staten. Visst, det kanske är svårt att få in uppgifterna eftersom skatteverket bara uppger hur mycket man tjänat på helårsbasis men då kan man antingen lita på personen, eller be denne skicka in kopior på lönespecifikationer. Eller ännu bätte, belöna de som klarar av att kombinera arbete och studier.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2247351.svd

onsdag 24 december 2008

Sympatikravall i Tensta?

Är det bara jullovskravaller med uttråkade skolbarn eller är det i sympati med Rosengård man agerar?
Det är ju inte första gången det är bråk, bränder och stenkastning i just Tensta. Vad är problemet med dessa orter? Utanförskap? För svag polis? Kultur?

Tänker AFA och åka dit efter Kalle och kasta sten?

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_2242939.svd

tisdag 23 december 2008

Gärna ett beslut, men först en ordentlig utredning

Finns det någonstans där beslutsamhet och snabba beslut i pressade situationer kan vara så viktiga som inom de militära?

Hur visar Sveriges högste befälhavare sin beslutsamhet? Jo, genom att fundera på om våra pojkar i Afghanistan ska få eller behöver Stridsfordon 90. Nej, man kan inte ställa materielen tillgänglig för den lokala befälhavaren som antagligen har bäst överblick över säkerhetsläget. Nej istället ska högkvarteret fundera på om eller hur man kan få ner fordon. Att man skulle ta beslut innan jul blev lite stressigt och det är ju inte vi som tar risker, nej vi tar en kaffe och skjuter upp beslutet. Att stackarna i Afghanistan inte heller har bra kroppskydd eller tillgång till helikoptrar är skamligt det med. Den dagen vi behöver MEDEVAC kommer väl ÖB ringa Norge och börja förhandla, "vi räknar med att helikoptern anländer och 3-4 månader var god dröj och blöd inte på uniformen". Det är skamligt att ÖB sitter i Stockholm och myser och misslyckas med att ta beslut för att ge soldaterna den grundtrygghet de förtjänar.

Jag får ganska ofta raggningsbroschyrer av försvaret, mer än en gång har jag funderat på att byta bana och kliva på en militär bana, men sen läser jag något sånt här och inser att jag skulle dö av tristess i en så stel och trögrörlig organisation. Jag är inte heller intresserad av att ta risker om jag inte vet att resten av laget står bakom mig och högkvarteret verkar gång på gång visa att de inte spelar sin roll.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2238837.svd

Kan det tänkas att Quick fortfarande ljuger?

Thomas Quick påstår sig nu har lurat alla och ljugit om alla mord han erkänt. Han erkände för att få uppmärksamhet och på grund av de tunga medicinerna han fick. Kan det tänkas att han kände sig bortglömd och inte fick den uppmärksamhet han anser att han förtjänar? Vilket sätt vore det enklaste att få denna uppmärksamhet igen? Jo, genom att säga att man ljög och lurade alla. Återigen är han smartare än alla andra, han kunde lura alla, polisen, åklagare, läkare, han kunde få sig själv dömd för massor av brott han aldrig begick. Kan det tänkas att han nu ljuger igen? Han ljög säkerligen om ett flertal mord, jag tror inte man kan lita på honom en enda sekund. Han är en sjuk människa som är kvalificerat knäpp med intyg om det och jag tror knappt ens han själv riktigt vet vad som är sant och inte.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2238631.svd

söndag 21 december 2008

Feministernas könsfixering

Varför är feministerna så otroligt upphängda på kön?
Jag är själv mycket mer intresserad av hur personen är som person och mycket mindre intresserad av om min kollega är man eller kvinna. Förvisso föredrar jag att leva tillsammans med kvinnor, men det kan ju vara något biologiskt, vad vet jag? Jag är ju inte genusvetare.

De verkar så upptagna att krossa könsroller att barn inte får leka de lekar barnen vill eftersom de då kanske inte rättar sig korrekt i ledet. Att detta är en annan form av förtryck går de helt förbi, det nya förtrycket är ju gott och genuskorrekt.

Ändelsen 'man' ska inte få användas, eftersom ett kön benämns med samma ord, tänk så förtryckta kvinnliga tjänstemän blir, nej men förlåt just det ordet kunde de inte hitta på något för tjänsteperson lät ju för fånigt. Men att ta bort fackman går bra, hur de är olika får nån med korrekt genusstämpel gärna förklara, för jag förstår då inte.

Varför denna fixering vid kön? Varför inte ta itu med lite riktiga problem? Om det är det här som är hela debatten och problemet, då tycker jag man ska inse att man har det rätt bra när man kan oroas av denna vattenglasstorm.


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2232511.svd

lördag 20 december 2008

Vänsterpacket bränner Rosengård

Så nu har vänstern allierat sig med muslimerna, nu när man såg sin chans att kasta gatsten och "leka revolution", ja inte kunde man missa den möjligheten? Nej, då tar man och åker till Rosengård, förstör för invånarna och slåss mot "kapitalet, makten, facisterna och för revolutionen". Vad denna revolution skulle bestå i är lite oklart men någon form av rödvinsdröm är det nog, att vi har yttrandefrihet och att de stackars små tomtarna skulle bli alldeles gråtfärdiga om de testade att kravalla i en riktigt faciststat har nog de nog aldrig tänkt på. Nej istället skriks det om övervåld för att en sekund senare kasta gatstenar.

Polisen i landets tredje största stad klarar inte av att hantera en skock aktivister, beror det på bristande utrustning, utbildning eller taktik? Hur som helst kallar de nu ner kollegor från Stockholm och Göteborg som har erfarenhet. Men saknar de även utrustning? Vattenkanoner kanske?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2228839.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2229489.svd

Vad ska Mona göra nu?

Svenskarna visar med all önskvärd tydlighet att de varken vill ha Mp eller V i en regering. Framförallt tror jag hennes mer sansade väljare inte vill ha V i en regering. Problemet för Mona är ju Mp har tydliggjort att de inte tänker vara en marionett till en S-regering. Inget inflytande, inga röster. Hon var därför tvungen att gå ut hårt med ett Mp-samarbete men som troligen kommer kräva en medverkan av V, men inte heller V tänker vara en marionett den här gången. Så nu fick hon ta in V trots kalla handen tidigare. Resultatet? Väljarna lämnar henne.

Bra tycker jag, eftersom jag inte vill se varken Mp, V eller S i regeringsställning i Sverige.


http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2229361.svd

torsdag 18 december 2008

Juha blir fri och begår nya brott

Man kunde tidigare läsa om att Juha Valjakkala, Omselemördaren blev benådad från sin livstids dom, kom ut på övervakning och hade vissa restriktioner om vad han fick och inte fick göra. Man kan ju tänka sig att en man som suttit 19 år i fängelse (med ett och annat flyktförsökt under bältet) haft tid att fundera igenom sitt karriärval och förhoppningsvis kommit fram till att det inte var så klokt. Vad gör då denne Juha eller Nikita som han nu heter? Han följer inte sina restriktioner, han snor en bil, utsätter andra för fara när han flyr från polisen.

Då undrar jag, har han verkligen lärt sig något? Är han rehabiliterad? Vill han delta i samhället? Finska högsta domstolen tyckte att de nya brotten han begick var lindrigare än trippelmordet han dömdes för 1989. Tack för den, själv tycker han har visat med all önsvärd tydlighet att den enda platsen han bör vara på är i en förvaringscell. Låt finnarna vara säkra istället och behåll honom inlåst. Han fick en chans, han tog den inte, tvärt om han bröt mot reglerna direkt istället. Han har visat att han antingen inte kan eller vill rehabiliteras. Då tycker jag samhället bör skyddas från honom.


http://www.metro.se/se/article/tt/2008/12/17/valjakkalawebb/index.xml

tisdag 16 december 2008

Låt mig spela bort mina pengar där jag vill!

Att införa nätcensur för att hindra svenska medborgare att spela över internet skulle vara ett enormt misstag. Vilka andra länder tycker att de behöver censurera det deras folk får se? Inte är det något som kännetecknar fria och öppna demokratier åtminstone. Säg som det är istället, staten vill ha eller behöver vinsterna från Svenska Spel och därför vill man inte ha konkurrens med denna kassako. Lite ärlighet såhär vi jul kan väl inte skada?



http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2206317.svd

söndag 14 december 2008

Ang ipred-lagen

För 28 år sedan ville man stoppa "disco-musiken" och ersätta musiker för att man spelade skivor istället för levande musik. Är det någon idag som tycker att det känns rimligt? Tänk nu ett extra steg, det är samma debatt som idag. Då var det dansbanden som inte kunde fortsätta för att konsumenterna valde en annan väg. Idag är det vissa skivbolag som fått det tufft eftersom de inte tillhandahåller en vara som konsumenterna vill ha. Ska vi lagstifta om att behålla vissa affärsmodeller för att en part tycker om den?
Det tycker inte jag.






Jag hittade länken här: http://gardebring.com/2008/12/409.html

Monaeffekten blommar vidare

Monas velande om vem hon vill regera tillsammans med har återigen sänkt hennes parti, gott. Sverigedemokraterna visar att de nog kommer komma in i riksdagen vid nästa val. Det kan komma att bli intressant, kommer de rösta emot allt eller kommer de etablerade partierna våga debattera och eventuellt samarbeta med Sd i vissa frågor?

Att Mona nu precis lyckas knäppa ur sig att V och Mp visst ska med i båten, svängdörren är olåst igen och nu kan vi springa fram och tillbaka. Jag tror ju personligen inte att det samarbetet kommer bli mindre dysfunktionellt de närmsta två åren. Själv undrar jag vilka poster hon kan tänka sig att ge vänstern och miljöpartiet? Själv vet jag inte ens om jag vill bo i ett land där V sitter i regeringen.

Alliansen då? Än så länge tycker jag att de skött sig ganska bra, man har gjort ungefär det man lovat. Man har sänkt skatterna för oss som arbetar och nu finanskrisen har man inte gått "all-in" i en panikåtgärd. Istället tar man det lungt och försiktigt, att tro att man skulle kunna stoppa en global lågkonjunktur vid Sveriges gränser med hjälp av lite ekonomipolitik ställer alldeles för stor tilltro till våra politiker.


http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2198523.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2198905.svd

Behåll momsfriheten på ideela föreningar!

Får man göra vad man vill med sin fritid?
På Friskis och Svettis (där jag ska träna om en liten stund) är ledarna mer eller mindre ideella. De får 70kr per pass, en inkomst som jag tror att de själva måste skatta på och jag vet att de flesta lägger ner rätt mycket tid på förberedelse. Få skulle ta dig på allvar om du försöker argumentera för att svenskarna ska röra sig mindre, men att höja Friskiskorten med 25% kommer nog få folk att träna mindre, men kortet kommer fortfarande vara betydligt billigare än konkurrenternas kort (även med företagasrabatter).

Försäljningen som sker känns något som de har som en tjänst, en frukt efter passet för 5kr, en återhämtningsdryck för 20kr (vilket är lika mycket som på ICA), en tröja går att köpa om man glömt den hemma så även hänglås. Nu har jag ingen insikt i Friskis försäljning men jag har på känn att det inte är några stora summor som de tjänar på den här försäljningen utan snarare något de har för att göra oss kunder/medlemmar lyckliga.

Jag förstår att SATS&co ogillar Friskis, de tar hälften så mycket betalt för en nästan lika bra vara. Jag har bara gått på specialspinnpass på SATS, men jag har en känsla av att de andra passen är mer varierade och kanske byts oftare än en gång per halvår. Själv känner jag nästan lite trygghet i att jag vet att Miriams tredje ylande i fjärde låten betyder att jag ska flytta ihop händerna på skivstången.

En alternativ lösning för friskis är ju att helt enkelt sluta sälja saker till kunderna, eller momsbelägga den försäljningen (är det inte redan så idag? jag ska kontrollera) som inte är motion dvs frukter, drycker, hänglås och tröjor.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2192467.svd

lördag 13 december 2008

Sahlin har körförbud

Jaha, Mona Sahlin kör Volvo, så svenskt och patriotiskt av henne. Intressant dock att Expressen grävt upp att bilen har körförbud sen någon vecka tillbaka. Hur tar sig Mona till jobbet? Hur skjutsar hon ungarna till skola, dagis, träningar eller vad nu hennes ungar sysselsätter sig med?

Tar hon taxi och låter mig ta notan?

http://www.expressen.se/motor/1.1402300/sahlin-har-volvo-men-med-korforbud

Samma fråga går f.ö. till Carl Bildt.
http://www.expressen.se/motor/1.1402280/ministrarna-nobbar-saab

Är det svårt att gå runt trafiklagringslagen?

Jag blev beskylld för att enbart bry mig om hur trafiklagringslagen drabbar skattebetalarna. Så är det ju inte riktigt, istället tänker jag nu lista upp lite förslag på hur förbrytare kan göra den verkningslös. Kommentera gärna eventuella fel.

  • Proxy eller VPN, du pratar med en annan dator som skickar vidare trafiken. Ett bra exempel Polisen är jätteintresserade av vad jag gör, det enda de ser är att jag pratar med min arbetsgivare. Kör jag VPN är den trafiken dessutom krypterad så den kommer de aldrig kunna läsa även om de sparade innehållet. Från min arbetsgivare surfar det typiskt ett par hundra personer mer eller mindre dynget runt. Försök nu hitta min trafik, dessutom ska du göra det i efterhand.
  • TOR - anonymitetsnätverk, samma princip som proxy/vpn-lösningen. Staten kommer se att jag pratar med en massa olika noder, men får inte se slutdestinationen för min trafik. Däremot kan de få se slutdestinationen för andras trafik, men kan inte avgöra var den kom ifrån.
  • WLAN - jag har ett öpppet WLAN som mina grannar får surfa på eftersom det ändå inte når ut till gatan bryr jag mig inte så mycket. Om nån av mina grannar skulle surfa Al Qaida-material skulle staten tro att jag gjorde det. Informationen om vilken dator som surfade finns inte och sparas inte. Grattis, applicera nu det här på att det finns massor med öppna trådlösa nätverk i en stad där du glatt kan surfa ifrån.
  • Kontantkortstelefoner - redan för ett par år sedan gick det utmärkt att surfa från kontantkortstelefoner, det gör nog det fortfarande. Så om jag nu köper en telefon och ett kontantkort och surfar från, ja hur binder du det till mig? Det går säkert men lätt är det inte. Det går ju även att surfa från en stulen telefon innan den spärras.
Jag missade säkert ett antal metoder, men problemet är att en sån här lag är total verkningslös eftersom den är så lätt att komma runt.

http://www.memfrag.se
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=10836

Allmän avlyssning

Trafiklagringslagen är inget annat än allmän avlyssning, STASI i modern tappning. Allt du gör ska kunna spåras och följas upp. Tänk om du är brottsling? Att den stora massan INTE smugglar knark, flyktingar och skjuter statsministrar har inte med saken att göra. Det kan finnas en som kanske kan fångas om man lagrar precis allt (hur man ska kunna söka i datamängden har de säkert inte ens tänkt på än) och då är det ju värt det, eller hur?

Min gissning är dessutom att de allra flesta brottslingar lärt sig eller väldigt snart kommer lära sig hur man döljer trafiken för statens övervakningssystem och då blir allt värdelöst.

Den stora kostnaden för det här ska vältras över på operatörerna, då blir det vi kunder som får betala. Den andra delen ska staten betala och vilka blir det då? Jo vi kunder/skattebetalare. Man tackar.

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=10836

fredag 12 december 2008

Sympatikravaller?

Jag har väldigt svårt för sympatistrejker, då skadar man en helt oskyldig tredje part. Men sympatikravaller? Det har jag ännu svårare för. Hur tänker man då? Tror man verkligen att man kommer påverka polisen i Aten? Varför är det alltid vänstern som står för våldet?


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2189731.svd

onsdag 10 december 2008

Avreglera apoteken!

Jag har ett annat förslag. Sälj inte ut Apoteken, gör som på telefonimarknaden med Telia, tillåt konkurens. Släpp loss privata entrepenörer, låt de som vill starta egna apotek. Jag antar att det redan finns en tillsynsmyndighet som ser till att de som arbetar med läkemedelsförsäljning har rätt kompetens, om inte så kan man faktiskt starta en myndighet eller ålägga Socialstyrelsen det.

Då får man faktiskt behålla kakan och äta den, om Apoteken har låga priser och bra öppetider kommer inte entrepenörerna lyckas på marknaden om de inte har lägre priser och/eller bättre öppetider. Har Apoteket dålig tillgänglighet (vilket de har) så finns det en möjlighet. Höga priser? Samma sak. Win-win för alla.


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2176677.svd

Skolkvalité

Än en gång har man mätt svenska barns kunskaper. Än en gång har vi fått höra att de inte duger. I morse kunde man läsa om att svenska forskare tagit och analyserat de svenska barnens svar och funnit att många av felen är rena metodfel. Man har helt enkelt inte fått verktygen för att lösa problemen. Barnen får lära sig den enklaste metoden och ingen för att kontrollera om svaret är rätt, därför tror en del att 51-49=18 5-4 är ju 1, 1-9 blir -8 (minustecknet trollar man sen bort på något sätt). Att man sen inte fått lära sig att kontrollera om 49+18 är 51 är helt otroligt.

Faktum är, tillverkningsindustrin är antingen redan borta eller på väg bort från Sverige. Det verkar inte orimligt att tro att även Volvo och SAAB inom ett par år kanske är borta. Vad ska folk syssla med då? Forskning? IT? Annat där t.ex. goda kunskaper inom matematik är nödvändiga? Tror folk verkligen att vi kommer klara av det om vi inte har baskunskaperna? Undersökningarna visar ju dessutom med all önskvärd tydlighet att om man inte har en fast grund blir det svårt att bygga torn, de som var efter i fyran är ännu mer efter i åttan. Jag betvivlar att svenska barn har blivit dummare. Däremot så tror jag att skolan blivit sämre, både i fråga om läromedel, lärare och mål.

Kan vi inte bara titta på Finland och kopiera rakt av? Bra lärare, höga krav, ett tydligt betygssystem som inte ändras var femte år. Jag och mina föräldrar har inte samma betygsystem, jag och mina syskon har inte ens samma betygssystem. Mina finska vänner har däremot samma system som sina föräldrar.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2176681.svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=861766
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=861817

måndag 8 december 2008

Privatpolisen slår till i Danmark

Är det såhär vi vill ha det i Sverige?
IPRED-lagen ska ge rättighetsinnehavare tillgång till folks personuppgifter så att de kan skicka krav till dessa. En barnfamilj i Danmark krävs på 200000kr och ska nu bevisa sin oskuld. Smaka på det, omvänd bevisföring krävs alltså nu. Visa att man inte fildelat, hur gör man det? Att visa att du inte har filen bevisar väl knappast något, du kan ju lätt ha tagit bort den. Är enda alternativet att inte ha en dator, inte trådlöst eller inte använda Internet? Känns det verkligen som framsteg för en IT-nation?

Hur många har råd/tid/viljan och vågar driva en civilrättsligprocess som om man förlorar ruinerar en? Istället betalar man 20-30 tusen kronor för att slippa obehag. Själv tycker jag det liknar utpressning och maffiaverksamhet. Hur ska enskilda privatpersoner kunna stå upp mot en stor organisation med i jämförelse oändligt mycket större ekonomiska medel?

Här tycker jag verkligen att man ska skydda den enskilda medborgaren, visst det är tråkigt för mediebolagen om de förlorar intäkter på grund av att folk fildelar deras produkter istället för att köpa dessa, men att tvinga folk att bevisa sin oskuld är inte rätt väg framåt.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2167769.svd

Köp bara svenskt?

Nu ska vi bara köpa svenskt, annars är det inte bra för landet.

Jag som i min enfald trodde att momsen på 25% ävne gällde på utländskt producerade varor, men så är det kanske inte? Jag kanske tom kan få ett skatteavdrag på dessa?

Jag trodde även att människorna som arbetar i butiker som säljer dessa hemska utländska varor fick sin lön även om de säljer icke-svenska varor, men det kanske är fel?

Visst, om allt tillverkades i Sverige skulle fler av kronorna stanna här. Men det har vi ju effektivt sett till att så inte är fallet, höga skatter och dyra löner i tillverkningsindustrin har gjort att det mesta flyttat till Asien, men vi kanske vill konkurerra med dessa? Eller bara generellt sänka vår standard? Annars får vi väl sänka skatterna så att folk får fler kronor i plånboken och då kan köpa svenska varor av samma eller lägre kvalitet men till ett mycket högre precis.

Själv är jag skeptisk och kommer köpa en blandad kompott precis som vanligt.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2163709.svd

lördag 6 december 2008

Putsa på fasaden?

Nu krackelerar fasaden i det svenska systemet. De höga skatterna gör att folk inte har råd att köpa tjänster och nu när folk blir rädda för att bli av med jobbet då slutar vi renovera våra badrum och kök. Hur löser vi det här då? Jo vi låter folk dra av 50% av arbetskostnaden upp till 100000 så vi fortsätter köpa hantverkstjänster. Kanske skulle vi fundera på hur mycket av hanterksprislappen är skatt? Vi har en moms på 25%, hantverkaren har sina arbetsgivaravgifter på 30%, inkomstskatt etc. Nu ska det alltså putsas lite och under en period ska det göras lite billigare att renovera. Hade det inte varit bättre att alltid ha råd att renovera? Inte bara när staten tycker att det är bra? Det här gör systemet väldigt orättvist. Jag funderar själv på om jag ska renovera mitt eget badrum. Hade jag gjort det förra månaden hade jag inte fått dra av 50000kr, gör jag det idag får jag det. Slutnotan blir alltså helt olika, allt efter vad staten råkar tycka är viktigt den här veckan. Sänk skatten (gärna momsen) över hela linjen istället. Det om något skulle öka konsumtionen i samhället. Men då kanske inte pengarna skulle gå till just den branschen staten vill premiera den här veckan?


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2158249.svd

Varför finns det ens?

Varför finns möjligheten att ställa polisens pistoler i ett läge där den skjuter automateld?
När hade man tänkt sig att det skulle användas? När man rensar hus? Vad jag minns av att skjuta automateld med kulspruta och AK var att det var inte helt lätt att få en bra samlad träffbild. Hur det skulle bli om jag sköt automateld med pistol vill jag inte ens tänka på. Dessutom trodde jag att polisen använde vapnet som sista steg när alla andra medel är utsläckta. Att då snabbt bränna av 15 skott känns inte helt vettigt. Dessutom visar ju det här med all önskvärd tydlighet att man inte träffar helt bra, 3 av 15 skott i målet och de som träffade verkar de ha stor spridning också.

Kan nån förklara för mig? Vad ska polisen med automateldskapabla (vilket ord! svenska är så häftigt) pistoler till?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2158119.svd

onsdag 3 december 2008

Jag vill ha bostad!

Nätverket jag vill ha bostad.nu har fått en ny chef, Elsa Reimerson 26.

Nätverket som, de gånger jag har hört vad de säger oftast framför åsikten, "jag vill ha bostad, i innerstan, förstahandskontrakt och billigt ska det vara!".

Elsa, jag har några tips åt dig som ny på jobbet.
  • Se till att det byggs, tyvärr verkar det inte gå att bygga särskilt billigt i Sverige med alla skatter, antingen får du leva med dyra nybyggen eller så får du attackera skatterna
  • Påpeka att det faktiskt finns bostäder utanför innerstan
  • Attackera hyresregleringarna, propagera för marknadshyror så kommer du och dina vänner få förstahandskontrakt
Av nån anledning tror jag inte jag kommer få se ett enda av mina förslag bli uppfyllda, däremot tror jag på det gamla vanliga "vi ska bo i innerstan och billigt ska det vara".

http://www.metro.se/se/article/2008/12/02/19/1341-45/index.xml